szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gazdasági és pénzügyi válság miatt egyre több üzletember fordul szakemberhez növekvő alkoholproblémáik és egyéb tudatmódosító szerek okozta függőségük miatt.

Egyre többen érkeznek hozzánk olyanok, akik elvesztették munkájukat, pénzügyi nehézségekkel küzdenek, vagy éppen Bernie Madoff (minden idők legnagyobb Wall Street-i szélhámosa) miatt veszítették el befektetéseiket - mondta Sigurd Ackerman, a connecticuti New Canaanban működő Silver Hill Hospital rehabilitációs központ vezetője. "Depresszió, vagy tudatmódosító szerek egyre gyakoribb használata, vagy akár mindkettő miatt kezeljük őket" - tette hozzá. 
   
Az alkohol persze nem egy új keletű dolog a Wall Street mindennapjainak forgatagában. Ott, ahol a hosszú munkaórák után a bankárok még vacsora közben is az ügyfeleiket szórakoztatják, vagy egy éjszakai bárban tombolják ki a napi fáradalmakat drogok és alkohol társaságában. 
   
Robert Curry, a New Canaanban működő Turning Point for Leaders elnevezésű életmód tanácsadócég alapítója szerint a pénzügyi válság nagymértékben hozzájárul az alkohol-, és drogfogyasztás mértékének növekedéséhez. A szervezet programjain, kúráin túlnyomórészt magasabb vezető beosztású férfiak vesznek részt, köztük bankárok, üzletemberek és orvosok. 
   
Harris Stratyner, egy mannhattani non-profit alapítvány pszichológusa szerint a pénzügyi világ "csillagai", már eleve sokkal hajlamosabbak a kockázatos és szélsőséges életvitelre. "Van egyfajta adrenalin-hajszolás, amely a gazdasághoz kapcsolódik. Miért vonzódik annyi ember ehhez a világhoz? Nem mindegyikük, ám sokan közülük, már eleve adrenalin-függők, és hajszolják a szédítő magasságokat és a legmélyebb bugyrokat" - magyarázta a pszichológus.
   
Startyner elmondta, hogy az elmezavar és a függőség, melyek gyakran együtt járnak, évente 171 milliárd dollárjába kerül az Egyesült Államoknak a munkahelyek elvesztése okozta termelőképesség kiesés okán. 
   
A rehabilitációs központok persze áraikat is leginkább a pénzemberek tárcáihoz szabták, egyhavi kezelés ára ugyanis 25 ezer dollártól (5,5 millió forint) egészen a magánintézmények által elkért 60 ezer dolláros (13 mililó forint) összegig is terjedhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyobb teljesítmény kevesebb energiával: itt a Qualcomm új processzora, a Snapdragon 888

Nagyobb teljesítmény kevesebb energiával: itt a Qualcomm új processzora, a Snapdragon 888

Mintha lélegezne egy New York-i híd, ahogy a szél miatt fel-le mozog – videó

Mintha lélegezne egy New York-i híd, ahogy a szél miatt fel-le mozog – videó

Gyurcsány a Szájer-botrányról: „Orbán és Szájer a két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat”

Gyurcsány a Szájer-botrányról: „Orbán és Szájer a két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat”