Szépítő ételek: mit együnk?

Kleopátra tejben fürdött, Poppea, Néró felesége szamártejből és eperből készített vitaminos arcpakolást – csak két példa arra, hogy már az ókorban is tudták, szépítőszerként is használható néhány élelmiszer. Ha napjainkban szó esik az egészség megőrzéséről, alapvető követelményként emlegetik a szakemberek a helyesen összeállított étrend fontosságát, ami nem csak a betegségeket tarthatja távol, hanem a külsőnkre is jó hatással van.

  • hvg.hu hvg.hu
Szépítő ételek: mit együnk?

„Ha valaki nem iszik elég folyadékot, az – például – jól látszik a bőrén: szárazzá, hámlóvá válik. A napi 2,5 – 3 liter innivalóra szüksége van a szervezetünknek: ez lehet ásványvíz, csapvíz, cukormentes tea és gyümölcslé, vagy éppen a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásakor felvett folyadékmennyiség" – magyarázza Dánielné Rózsa Ágnes dietetikus, aki azt is hozzáteszi, hogy a kellő mennyiségű lé azért fontos, mert átmossa a szervezetet, s ezzel gyorsítja az anyagcserét.

Bár a különböző krémek is tartalmazzák már a fontosabb anyagokat, ahogy Lieber Andrea orvos- természetgyógyász, kozmetikus mondja, önmagukban csak a felhámon fejtik ki a hatásukat, ahhoz azonban, hogy a mélybe is jussanak egyéb, „rásegítő” eljárásra – ultrahang, mélymeleg terápia – is szükség van. „Mielőtt azonban bármit rákenünk a bőrünkre, nem árt tisztában lenni azzal, hogy pontosan milyen a bőrtípusunk, s hogy nem vagyunk-e allergiásak valamelyik összetevőre. Felhívnám a figyelmet arra, hogy apró magvas gyümölcsök – málna, eper, ribizli – nem csak elfogyasztva, hanem felkenve is allergizálnak."

A teljes cikket elolvashtaja a HVG Online új egészségportálján.