szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Segítségként mi adunk néhány tippet ahhoz, milyen szemmel nézzük az...

©

Segítségként mi adunk néhány tippet ahhoz, milyen szemmel nézzük az angyalok városát, saját tapasztalatokból és a Tripadvisor weboldal információiból válogatva, de szívesen várjuk a további tippeket és tapasztalatokat az olvasóktól is.   

Miről híres LA?
Los Angeles a világ leghíresebb és Amerika második legnagyobb városa, de nem is igazán város, inkább kicsiny közösségek elképesztő egyvelege. LA-t nem csak Hollywood és a sztárok definiálják, de rengeteg más dolog is, amely talán kevésbé ismert. A San Fernando völgy például a a szexfilmgyártás központja, amelyet a helyiek csak San Pornando Valleyként, mi pedig csak Szilikon-völgyként emlegetünk (a név a San Francisco mellett lévő eredeti Szilicium-völgy gunyoros verziója). Azt is tudni kell, hogy a nagyvárosokban oly megszokott, Chinatown és Little Tokyo mellett LA, a legmultikulturálisabb város a világon, és lakosai majdnem százötven országból érkezve, több mint kétszáz nyelvet beszélnek.

LA-ben tömörülnek (a közel keleten kívül)a világ legdúsgazdagabb lakosai is, itt található a sztárok heciendáival telezsúfolt, Bel Air, Encino és Pacific Palisades a világ leggazdagabbjai által lakott Beverly Hills, a fitnesszel és csak a külsőségekkel foglalkozó sztárpalántáktól hemzsegő Santa Monica, és Pasadena, valamint a végtelenül bohém Vencie Beach is, ahonnan a gördeszka származik. Amerika legjobb múzeumai ugyancsak Los Angleseben vannak, emellett itt kezdődött az internet története és a strandlabda, mint sport is itt kezdte a pályafutását.

Tervezzünk legalább négy öt teljes napot a városnézésre, hogy kényelmesen a város ritmusát felvéve nézelődhessünk, az eligazodás egy nap után magától értetődővé válik, és ha okosan osszuk be a napunkat, mindenre bőven jut idő. 

©

Autóval és gyalog
Városközpont híján az angyalok városa nagy falat bármilyen gyakorlott turista is legyen az olvasó. LA nem sétálható úgy, mint San Francisco vagy New York, ezért bérelt autó nélkül nem is érdemes neki vágni a városnak. A mániákusan zsúfolt országutakon kívül a város viszonylag jól járható autóval, napközben és hétvégén, ha a csúcsidőket megpróbáljuk elkerülni. A hét közbeni csúcsidő reggel 6-9-ig, a délutáni 3-7-ig tart. A pénteki nap a legborzalmasabb és persze a vasárnap este, ilyenkor kétszer annyi időbe telik átszelni a várost, mint máskor. Néhány közlekedési szabály ugyancsak jellemző ezekre az órákra, ilyenkor például nem lehet parkolni a főutakon és nem lehet balra kanyarodni a nagyobb csomópontoknál sem, ezért érdemes a közlekedési táblákon tartani a szemünket. 

©

Vannak területek, ahol a parkolás szinte lehetetlen, így könnyebb gyalogosan. Ilyen területek a Downtown (Belváros),  Santa Monica (a Third Street Promenád és a Santa Monica Moló különösképpen) Hollywood Walk of Fame, Sunset Strip (Sunset Bl a Crescent Heights Bl és a Doheny Drive között), a Santa Monica Boulevard Nyugat-Hollywoodban (a Crescent Heights Blvdtól nyugatra). Beverly Hills (Rodeo Drive/Wilshire Bl közé eső terület), és Pasadena a (Colorado Boulevard és Raymond Ave környékére eső terület). Ezeket a területeket úgy érdemes megnézni, ha előre parkolót keresünk (a Belvárosban például több parkoló is van a könyvtárnál, ahol hétvégén mindig van hely) vagy csokorba szedjük őket, félúton parkolunk két hely között és az út többi részét gyalog tesszük meg. 

Tömegközlekedjünk?
A buszok és a metrók jól használhatóak, és egyértelműen vannak kitáblázva mindenhol, a metró biztonságos, bár késő este inkább szálljunk taxiba. A lila vonal Koreatown-ba visz, a piros vonal Hollywoodba és az Universal-hoz, a kék Long Beach felé veszi az irányt, az arany vonal pedig Pasadénába.

Ha helyközi busszal utazunk tovább LA-ből, a Greyhound Bus társaság járatait a buszpályaudvarról lehet elérni. A hely biztonságos, de egy elég félelmetes ipari területen van és messzebb van a turista területektől, és ne közelítsük meg gyalogosan, mert az odavezető út keresztül vezet néhány veszélyesebb területen. Rendeljünk taxit, vagy használjuk a tömegközlekedést. 

©

Los Angeles tengerpartjai és az LA Riviéra
A több mint száz kilométeres LA tengerpart remek szórakozás, akár a szörfösöket bámuljuk a Surfrider Beachen, akár az fitnesz mániás izompacsirtákat, a Venice Beachen. Magunk is kifeküdhetünk a napra, ha az idő megengedi, ha pedig télen vagy tavasszal utazunk LA-be bálnaleső túrára is indulhatunk a parton, a Csendes-óceán ezen szakaszán több fajta bálnát és delfin utazik felfele a vízen, és ez igazán lenyűgöző látvány.

Egy séta a Venice Beachen ugyancsak felejthetetlen élmény, kezdjük az utat a Windward streetnél, mert a világ összes utcai előadóművészének a krémje itt tobzódik, élőszobrok, pantomim művészek, bűvészek tucatjai szórakoztatnak minket és vannak közöttük egészen különlegesek is, mint például a láncfűrész dobálók. A görkorizók és a táncművészek ugyancsak itt gyakorolnak, így ahol tömeget látunk álljunk meg nyugodtan, valaki középen egészen biztosan valami elképesztőt csinál.

LA-nek Riviérája is van ám, a Marina Del Rey, amely a legnagyobb ember alkotta öböl a világon, több mint 6000 magán jachttal a kikötőben és gyönyörű panorámával. Aki szereti a luxus hajókat, az vegye az irányt a Mindinao Way végében található Burton Chace Parkba, amely olyan, mint egy sziget, itt jól szemügyre lehet venni a kifutó hajókat.   

©

Autós túrák Los Angelesben
A híres Mulholland Drive-on autókázni remek dolog, az úton található Los Angeles legdrágább otthonainak a zöme. Itt lakik Madonna, Jack Nicolson és Pamela Anderson is, noha e házak távolabb, a völgybe ékelve a turisták (és a paparazzók) szeme elől gondosan takarva fekszenek. Az MD a Santa Monika hegy gerincén halad végig, így a világ egyik legszebb panorámájáa tárul elénk, az egyik oldalon az LA felhőkarcolókba gyönyörködhetünk, a másik oldalon pedig a San Fernando-völgy dramatikus vonulataiban. Az út rendkívül kanyargós, és nincsenek védőkerítések sem, ennek ellenére a helyiek folyamatosan száguldoznak rajta.

Beverly Hills ugyancsak jó móka autóval, a sok hamisan régiesített otthon, a csipkés házak, kastély szerű épületek, a káprázatos kertek, a luxus és a pálmafákkal tarkított utcák lenyűgözően mutatnak. A kocsinkat ne hagyjuk itt éjszakára, mert egy kettőre elszállítják, de mivel e városrész minden utcája izgalmas és érdekes, remek sétáló hely az egész környék kocsi nélkül is. Érdemesebb egy kicsit kinyitni a pénztárcánkat és legalább egy két éjszakára a környéken hotelt foglalni, mert megéri az élményt. 

Történelmi épületeket is láthatunk (a filmtörténetieken kívül), érdemes felautózni a Caroll Avenue-re, ahol Viktória korabeli épületei lenyűgözőek és a legtöbbjük eredeti pompájukban látható. A filmforgatások egyik kedvenc helyszíne 100 évvel repít vissza minket a múltba. Itt lakni privilégium, amit a házárak is tükröznek, fél millió dollár az ára még a leglehanyagoltabb épületnek is.  

[[ Oldaltörés: Mozi, múzeum, sztárok és a pénznyelő ]]

©

Lássuk, milyen érdekességek, híres helyek várnak még minket Los Angelesben. Folytatódik a Travelline virtuális túrája...

A filmsztárok (láb)nyomában
A Walk of Fame a Hollywood Boulevard-on LA igazi nevezetessége. A csillagok minden irányba futnak a sétány központjából indulva, amely a kelet-nyugati irányú Hollywood Boulevard és az északról délre futó Vine Street kereszteződésére esik. Itt találjuk a Kodak színházat, ahol az Oscar-díj átadást tartják és Grauman's Kínai Színházát is, ahol az aszfaltban hagyott lábnyomok és a kézlenyomatok láthatóak. A több, mint 2300 csillag hosszan díszíti a Hollywood Boulevardot, de a hely sokaknak igazi csalódás, Hollywoodnak ez a része ugyanis tele van szex-shopokkal és napközben igazán lekoszlottan mutat, arról nem is beszélve, hogy a távolabb eső csillagok piszkosak és kiköpködött rágógumitól ragadnak. A Walk of Fame csillagaiban semmilyen rendszer nincsen, ezért ha egy adott sztár csillagára vagyunk kíváncsiak, annak érdemes utána nézni az Interneten.

Tegyünk látogatást a temetőkben és az emlékkertekben is, amely ugyan olyan része a sztárkultúrának, mint a Walk of Fame. A Hollywood Forever temetőben megnézhetjük Rudolf Valnetino sírját, a Glendale temetőben, pedig a Walt Disney, Clark Gable és Jean Harlow nyugszik. A Westwood Memorial emlékparkban Marilyn Monroe van eltemetve, egy szimpla dísztelen kriptában, akinek a sírja mellett a Playboy mágnás Hugh Hefner foglaltatott helyet magának.

©

Los Angeles álomgyára: a filmstúdiók
A parkolás megoldott az összes stúdió esetében, így ezeket megközelíthetjük kocsival is. A Universal Studios és a Universal City egy egész napos program (érdemes összekötni a Mulholland Driv túrával) és jobban járunk, ha VIP vagy Front Of Line jegyet veszünk rá, mert rengeteg időt spórolhatunk vele. Legyünk mi az elsők nyitáskor, hogy mindenre maradjon idő a sorbaállás mellett. A stúdió program két részből áll, egy kis kerekes vonaton utazva végignézhetjük a régi filmek (Cápa, Pszicho stb.) díszleteit. Egy-két trükkel és a filmforgatások kulisszatitkaival is megismerkedhetünk a túránk során és persze vár még ránk a stúdió másik része is, egy a filmekre épülő vidámpark szerű komplexum, néhány igen meghökkentő meglepetéssel.

Akit komolyabban érdekel a filmforgatás és a technikai részletek, az jobban jár ha a Warner Bros stúdió túrájára fizet be. A WB-ben folyamatos stúdió munka tanúi lehetünk, megnézhetjük az éppen aktuális szappanoperák díszleteit, a kosztümöket, és a helynek egy szuper múzeuma is van, a stúdió filmtörténeti munkájáról.

Élőben lehet tévét nézni LA-ben
LA-ben ingyen a közönsége lehetünk a kedvenc tévé vetélkedőnknek is! Beülhetünk a Szerencsekerék, vagy a Legyen Ön is milliomos adásaira, vagy az éppen aktuális vetélkedőkre. Ezekre szinte állandóan lehet jegyet kapni, ha 14 éven felüliek vagyunk, de jó előre meg kell venni őket és ne felejtsünk korán oda menni, mert az ülőhelyeket mindenki maga választja. Jegyek kaphatóak az Universal Studio-ban, Grauman's kínai színháza előtt, a Glendale Gallériában vagy a következő telefonszámokon lehet érdeklődni:
- Paramount Television Audience Shows, Guest Relations, Tel: 323.956.1777;
- Audiences Unlimited at Fox Television Center, Tel: 818.506.0043,
- Audiences Associates, Tel: 323.467.4697 

©

Múzeumok Los Angelesben
Los Angeles nem csak a filmekről és a pálmafákról híres, de itt vannak Amerika legjobb múzeumai is.  A  The Museum of Contemporary Art a belvárosban található, a Grand Avenuen. Odamenet útba esik a Disney Concert Hall, amelynél érdemes megállni, hiszen az épülete nem csak egyedi, de lenyűgöző építészeti remekmű.

A County Museum of Art a Wiltshire Boulevardon található és kb. 100 ezer különféle műtárgy látható az épületegyüttesben. Itt található a Japán művészetek pavilonja is, amely egy teljesen különálló épület a múzeum területén.

A Getty Múzeumok (a Getty Centerben és a Getty Villában Malibuban) egyedülálló kollekciókkal és szezonális kiállításokkal várják a turistákat. A Getty Centernek gyönyörű a kertje, ahol kellemes piknik mellett élvezhetjük a panorámát. A belépés ide ingyenes, de a Villa épületben időre szóló jegyeket kell vásárolni. 

Los Angeles egyik legérdekesebb, ám legkevésbé felkapott múzeuma a Hammer Múzeum, a  Westwood negyedben (hammer.ucla.edu/) A múzeumban három galériájában a legfelkapottabb modern művészeti darabok láthatóak. A múzeumnak van parkolója, ami viszonylag olcsó, így a kiállítás után élvezhetjük a Westwoodi boltokat és éttermeket is anélkül, hogy a kocsinkat mozdítani kellene.  Aki szereti a szobrászatot, annak ajánljuk még a Pasadénában levő Norton Simon Múzeumot is, ahol Rodin, Maillol, és Degas művei mellett láthatunk néhány  Rembrandtot és Frans Halst is. 

©

Bevásárlás Los Angelesben
Los Angelesben a bevásárlás sem egyszerű, mert a fontosabb boltok nem egy helyen vannak. A városban több bevásárlóközpont is található van egy tucat úgy nevezet outlet raktáráruház is, ahol leárazott termékeket lehet kapni és persze sok a sikkes butik is.

A bevásárló központok közül az egyik legérdekesebb hely, a történelmi Farmers Market, (6333 West 3rd Street), amely gyakorlatilag egy piac, ahol szinte minden kapható. Emellett a The Grove elnevezésű bevásárló utca is figyelmet érdemel, amelyen gyakorlatilag minden fontosabb ruhaláncot megtalálunk. A bevásárló központ igen hangulatos, egy kis amerikai város főutcáját mintázza, saját villamossal a The Grove és az FM között.

Ha LA-ben járunk lehetetlen kihagyni a Rodeo Drive-ot, ahol a nyolcvanas években Julia Roberts szerzett keserű tapasztalatokat a Pretty Women című klasszikus filmben. A hely ugyan méregdrága, és az árak sehol sincsenek kirakva, de a milliő igen kellemes, sok érdekességet láthatunk és néhány filmsztárt is elcsíphetünk a közeli kávézókban.

Amint láthatjuk LA-nek sokkal több arca van, mint azt gondoltuk. Sőt! Még számtalan olyan része van a városnak, amit érdemes lenne megemlíteni, de a nagy felfedezés Önre vár, és bízunk benne, megosztja velünk tapasztalatait. Mint említettük Los Angeles igen nagy falat, de a város - érkezzünk akármilyen szkeptikus, celebkultuszt ellenző állapotban is – garantáltan levesz minket a lábunkról.

Krisztina O'Brien 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy friss teszt szerint könnyű zsákmány a tolvajoknak a kulcs nélküli indítású autó

Egy friss teszt szerint könnyű zsákmány a tolvajoknak a kulcs nélküli indítású autó

Közel 900 lóerős lett a Ferrari F8 Tributo

Közel 900 lóerős lett a Ferrari F8 Tributo

Csak rámutatnak az anyajegyre ezzel a kütyüvel, és megmondja, bőrrákról van-e szó

Csak rámutatnak az anyajegyre ezzel a kütyüvel, és megmondja, bőrrákról van-e szó