szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Portugáliában a szívgyógyászok elérték, hogy márciusban a parlament törvényt fogadjon el az élelmiszerek sótartalmának feltüntetéséről és korlátozásáról. A portugál orvosok sikeréről elhangzó beszámolót nagy tapssal üdvözölte az Európai Hipertónia Kongresszus közönsége.

Luis Martins professzor a Milánóban tartott kongresszuson elmondta, hogy a portugál szívgyógyászok már sok éve folytatnak médiahadjáratot az egészségtelen étkezési szokások ellen. Először a telített zsírok fogyasztását igyekeztek csökkenteni és elsősorban a "rossz" LDL-koleszterinszint csökkentését támogatták. 
   
Három éve Martins betegei mesélték, hogy nem szedik a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, mert látták a televízióban, hogy ez a hatás joghurt fogyasztásával is megoldható. Egy tejüzem reklámot készített, amely azt állította, hogy termékük rendszeres fogyasztása a gasztronómiai élvezettel együtt biztosítja az alacsony vérnyomást is. A doktor a kormány figyelmét is fölhívta arra, hogy ez nem felel meg a valóságnak és a nagyközönség veszélyes félrevezetését jelenti. Portugáliában a magas vérnyomással összefüggő agyi katasztrófák következtében többen halnak meg, mint szívinfarktusban.
   
A magas vérnyomásnak fontos tényezője a túlzott konyhasófogyasztás. Vizsgálat igazolta, hogy a portugálok naponta átlag 12 gramm sót juttatnak szervezetükbe, jórészt a kenyér és konzervek útján. Ez kétszerese annak, mint amit a táplálkozástudományi ajánlások kívánatosnak tartanak. 
   
Hat európai országban vettek kenyeret és ezek sótartalmát összehasonlították a portugál kenyérével. Az otthoni pékárú 53 százalékkal bizonyult sósabbnak a többi országból származó kenyérnél. Ezútán a szívgyógyászok hatalmas médiamozgalmat indítottak a sófogyasztás ellen és bevonták ebbe a politikusokat is. Így fogadtatták el a törvényt, mely kötelezi az ételek sótartalmának közlését, és azt, hogy a tartósított élelmiszerek kilónként 14 gramm sónál többet nem tartalmazhatnak.
   
A kommunikáció hatékony volt: 2007-ben a portugáloknak csak 29 százaléka ismerte a túlzott sózás egészségügyi hátrányait, most 72 százalékuk tudta, miért fontos csökkenteni a sóbevitelt.
   
A kutatók szerint fejenként már napi egy grammal kevesebb só bevitele évente 2500 halálesetet előzhet meg a tíz millió lakosú Portugáliában. Ez az összefüggés az Európai Unió más, hasonló lélekszámú országára is igaz lehet.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Mindegyik vérnyomáscsökkentő javítja az életkilátásokat

A magas vérnyomás a leggyakoribb szív- és érrendszeri betegség, a betegek egy része mégsem szedi rendszeresen a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket: márpedig két nagy vizsgálat bizonyította, hogy bármelyik készítményt kapja is a beteg, életkilátásai lényegesen jobbak, mint azoké, akiket nem kezelnek.

MTI Plázs

Futással a magas vérnyomás ellen

A maratoni futóversenyeken rendszeresen elinduló férfiaknak és nőknek ritkábban van magas vérnyomásuk, emelkedett vérkoleszterin-szintjük vagy cukorbetegségük, mint azoknak, akik nem teszik ki magukat ilyen nagy fizikai terhelésnek. Az érdekes eredményeket a Medicine and Science in Sports and Exercise közölte.

MTI Plázs

Mégsem káros a sófogyasztás?

A hosszú idő óta fennálló orvosi hiedelemmel ellentétben a New Yorki Yeshiva Egyetem Albert Einstein orvosi karának kutatói szerint nem feltétlenül növeli a korai halál kockázatát, ha több sót fogyasztásztunk.