szerző:
HVG/MTI
Tetszett a cikk?

Nem csupán a pénzhiány, hanem a szakmai irigység, a természetes gyógymódokkal szemben ellenérdekelt gyógyszergyárak vetnek gáncsot a terápia gyakorlati alkalmazásának – panaszkodott tavaly ősszel a HVG-nek Seffer István. De nem véletlen, hogy sem az EU-ban, sem az USA-ban nem engedélyeznek humán kipróbálást tudományosan publikált, úgynevezett preklinikai vizsgálatok nélkül. Lapértesülések szerint Ukrajnában fekete iparágat működtetett a Baltaytis-féle őssejtklinika.

Kínában illetve egyes közép-amerikai országokban nincs akadálya az őssejtterápiának; amerikai szívsebészek equadori klinikákon kezelnek őssejtekkel infarktuson átesett betegeket, mint ahogyan Barbadoson is virágzott 2006 végéig ez az offshore üzlet - idézte fel a HVG a Seffer-féle IRM Zrt. főkonzulensének, Yuliy Baltaytis korábbi cégének tevékenységét. 

A karibi szigetvilág keleti szélén „fiatalítással” és gyógyítással foglalkozó Institute of Regenerative Medicine (IRM) a brit BBC oknyomozó – a világbotrányt kiváltó – riportja után kénytelen volt bezárni 2006-ban. A brit újságírók annak jártak utána, hogy a barbadosi klinika egyébként nem titkolt módon ukrán forrásból származó őssejtjei milyen fekete iparágat generáltak, mindenekelőtt Harkovban és Kijevben. Úgy találták, hogy sokan pénzért vállalkoztak abortuszra – az embrionális őssejt „alapanyagát” biztosítva –, s feltűnően magas volt azok száma is, akiknél a kezelőorvosok súlyos betegnek mondták a magzatot, művi vetélést javasolva. Sőt korábbi, egy harkovi kórházhoz köthető gyanús csecsemőhalálozási eseteket is összefüggésbe hoztak az őssejt-kereskedelemmel. Ez már a barbadosi kormánynak is kínossá vált, így a klinikát be kellett zárni.

A barbadosi sajtónak adott interjújában az ukrán származású alapító, Yuliy Baltaytis professzor búcsúzóul annyit mondott, valahol Európában folytatja tovább a munkát. A terv valóra vált: a Sefferé-féle kaposvári őssejtlabor az IRM Magyarország Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ Zrt. nevet vette fel, alapítója a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett IRM Biopharma Holdings Ltd. (50 százalék), valamint Seffer István, továbbá a Seffer és Renner Magánklinika Kft. Igazgatósági tag Sefferen kívül az idehaza mindenekelőtt műgyűjtőként, Munkácsy-képek tulajdonosaként ismert, az USA-ban élő Pákh Imre (ő képviseli az alapító részvényes IRM-et), tudományos főkonzulens pedig Baltaytis.

A kaposvári klinika honlapja a biotechnológiai kutatás élvonalában lévőnek mondott, a New York-i tudományos akadémia tagjaként jellemzett Baltaytist nem jegyzik az őssejtkutatás nemzetközi szakirodalmában, publikációi az 1980-as–1990-es években oroszul és az emésztőszervi sebészet témakörében jelentek meg.

Baltaytis is előzetesben

A Nemzeti Nyomozó Iroda emberi test tiltott felhasználásával gyanúsít két külföldit és két magyar állampolgárt, akik a rendőrök szerint illegális őssejtkezeléseket végeztek több helyszínen; mindannyiukat előzetes letartóztatásba helyezte szerdán a bíróság. Az amerikai állampolgárságú Yuliy Baltaytis a gyanú szerint egy magyar irányítású őssejtkutató labor és egy magyar tulajdonú magánklinika szervezésében, anyagi ellenszolgáltatás fejében 2007. évtől kezdődően egészen napjainkig őssejtkezeléseket végzett a magánklinika épületében. A kezelésekhez szükséges dózisokat egy ukrán állampolgárságú nő, Natalia K. készítette el. Az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer amerikai dollárt vagy ötmillió forintot fizettek.

Zamecsnik Péter, az egyik magyar gyanúsított, Seffer István orvos védője szerint a Seffer és Renner Magánklinika - amelynek Seffer István testvére, Seffer Tibor az ügyvezető igazgatója - a kaposvári laboratóriumát bérbe adta az IRM Zrt.-nek, őssejttel kapcsolatos kutatásra, kezelésre 2007-ben. Akkor még az Egészségügyi Tudományos Tanács és az ÁNTSZ engedélyével működtek, de ezeket az engedélyeket 2008 februárjában felfüggesztették. Ekkor Seffer István úgy döntött, hogy be kell fejezni ezt a tevékenységet, meg is indította az IRM-mel szembeni végelszámolást és a kaposvári laboratórium felfüggesztette ezt a fajta tevékenységet - mondta Zamecsnik Péter. A rendőrség szerint több helyszínen is végezték a gyanúsítottak az illegális őssejtkezelést. Az ezt alkalmazó cégnek csak az őssejt tárolására volt engedélye, az értékesítésre és a beültetésre azonban nem.

Más szereplők is köröznek

A őssejtkutatás és reménybeli alkalmazás magyar pályáján újabb szereplő is feltűnt - írta októberben a HVG. A shenzheni Beike biotechnológiai cég idén tavasszal bejegyzett kft-je – addig is, amíg az engedélyek beszerzése után nekikezdhet a 2009-re tervezett honi gyógyításnak – készséggel megszervezi magyar betegek dél-kínai kúráját. Indulhatnak cukorbetegek, szívinfarktuson átesettek, autoimmun kórban szenvedők, neurológiai páciensek – csupán a daganatos betegeket nem kecsegtetik egyelőre az őssejtkultúra előnyeivel. Az odakint megkapott négy injekció ára 20 ezer dollár, ehhez jön még az utazás és a kinttartózkodás költsége.

A külföldi őssejtkezelés költségeihez nem járul hozzá még egyedi méltányossági alapon sem az Országos Egészségbiztosítási Pénztár – lévén a támogatás kritériuma az, hogy tudományosan igazolt és hatékony eljárásról legyen szó - emlékezetetett a lap. Márpedig a szakirodalom egyelőre – kevés kivételtől eltekintve – nem ismer még tudományos igénnyel dokumentált eseteket, csupán szubjektív beszámolókat.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, emlékeztetett a HVG, hogy a laikus betegek fokozottan védtelenek: az őssejthez a gyógyulást, már-már a csodatételt társítják, gond nélkül egybemosva a laboratóriumi állatkísérletek kecsegtető eredményeit a mindennapi gyógyítás lehetőségeivel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Alkalmatlanok voltak Sefferék az őssejtkezelésre

A Figyelőnet (FN) birtokába került szakvélemények szerint azért nem támogatták az IRM Magyarország Zrt. őssejtkezelésre vonatkozó kérelmét, mert a projektben részt vevő kutatók szakmai felkészültségéről "nem állt rendelkezésre releváns információ".

MTI Plázs

Sóoldat a fecskendőkben: kamu volt az őssejtterápia?

A rendőrség egy ukrán beteg illegális sejt-terápiája előtt csapott le a gyanúsítottakra a budapesti Nyírő Gyula Kórház területén működő magánkórházban, ahol néhány órára béreltek helyiséget a beavatkozáshoz - ismerteti az őssejtügy részleteit a csütörtöki Népszabadság.

MTI Itthon

Híradó: Gyerekek is kaptak illegális őssejtkezelést

Gyerekek is kaptak illegális őssejtkezelést, de azt még vizsgálják, hogy pontosan hány emberen végeztek ilyen beavatkozást azok az orvosok, akiket szerdán helyeztek előzetes letartóztatásba - adta hírül a Magyar Televízió Híradója csütörtök este.

MTI/hvg.hu Itthon

Fásy Ádám és egy ismert sebész is érintett az őssejt-beültetési ügyben

Egy budapesti egészségügyi intézmény területén és Kaposvárott fogták el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai azt a négy embert, akiket emberi test tiltott felhasználásával gyanúsítanak a rendőrök - közölte a rendőrség. A hvg.hu megtudta: az ügyben érintett cég vezetője egy ismert plasztikai sebész mellett Fásy Ádám televíziós producer is. A négy gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezték.

hvg.hu Plázs

Illegális őssejtterápia: miért is veszélyes?

Az illegális őssejt-beültetéssel kapcsolatban sokféle információ látott napvilágot. Amit tudni lehet, hogy a beavatkozások rendkívül veszélyesek, hiszen következményük – egyelőre – megjósolhatatlan. Ennek okáról, az őssejtek jelenlegi felhasználási lehetőségeiről szakembert kérdeztünk.

Késelés történt az éjjel Zuglóban

Késelés történt az éjjel Zuglóban

Időzíthető SMS-t kapnak az androidosok

Időzíthető SMS-t kapnak az androidosok

Márciusban is kérhetik a cégek a munkáltatói adómentességet

Márciusban is kérhetik a cégek a munkáltatói adómentességet