szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Karácsony, az egyik legszebb és legmeghittebb ünnep, melynek tiszteletére más országokban is fenségesnél fenségesebb...

Karácsony, az egyik legszebb és legmeghittebb ünnep, melynek tiszteletére más országokban is fenségesnél fenségesebb ünnepi vacsorával készülnek az emberek. Mifelénk a legnagyobb sláger a halászlé, a töltött káposzta, a pulyaksült, a beigli és még sorolhatnánk. Máshol fahéjas rizst vagy meggylikőrrel nyakon öntött disznóhúst esznek.

Európához hasonlóan, Dél-Amerikában a legtöbb ember keresztény, ezért ott is a karácsony az év legfontosabb ünnepe. Az ünnepekkor színes, világító füzérekkel díszítik fel a házakat és a pálmafákat. A szamba hazájában, Brazíliában a karácsony esti vacsora pulykából, sonkából, színezett rizsből, és zöldség- valamint gyümölcstálból áll. Speciális ételük a karácsonyi rizs, azaz a tejben főtt rizs fahéjjal ízesítve. Ausztráliában például a karácsony a nyár közepére esik, ezért egy igazi ausztrál család ünnepi vacsora gyanánt barbecue partit tart a kertben, vagy közös pikniket rendez a barátokkal a tengerparton, melynek elmaradhatatlan attrakciója a tűzijáték.

A nem a konyha művészetükről híres skandinávokról kevesen gondolnák, hogy akár egy 38 fogásos, ínyencségekkel teletűzdelt vacsorát is képesek elfogyasztani szenteste, melynek csúcspontja a desszertként tálalt habos tejberizs. Az édességbe egy szem mandulát rejtenek, amelynek szerencsés megtalálója ajándékot kap.

Lengyelországban az ünnepi ételsort a kenyeret szimbolizáló ostyával kezdik, majd 12 fogásos vacsora következik a 12 apostol tiszteletére. A menüben különféle halakat, céklalevest, hideg töltött tojást tálalnak. Ünnepi főfogásként hallevest fogyasztanak, amelynek a hagyomány mágikus erőt tulajdonít.

A dél-franciaországi Provence-ban 13 féle desszert kerül a karácsonyi étkek mellé, melyek közül a buche de noel-t, mi csokoládés fatörzsként ismerjük. Az édességfesztivál a "négy koldussal", azaz mogyoróval, szárított fügével, mandulával és mazsolával kezdődik, majd egy élesztővel és oliva olajjal készült süteménnyel folytatódik. Fehér és sötét nugát is szerepel a listán, a 13-ak bizonyos tagjai pedig falunként eltérőek lehetnek. A marcipánnal töltött datolya és különböző lekvárok mellett gyümölcsök, mint a friss narancs, a körte és a szilva is az asztalra kerülhet. Hogy a tradíció biztosan fennmaradjon, a gyerekek addig nem nyúlhatnak a finomságokhoz, amíg meg nem nevezik az összes édességet az asztalon.

Romániában viszont szigorúan böjtölnek Ádám–Éva napján, egészen addig, amíg az égen az első csillagok meg nem jelennek, akkor ugyanis kezdődhet a lakoma, jöhet a disznósült amit meggylikőrrel öblítenek le.

Reméljük, hogy a nagyvilág ünnepi ízeivel jobb étvágyat csináltunk a karácsonyi vacsorához. Ezúton kívánunk minden kedves olvasónkak nagyon boldog ünnepet, és minél több csodás karácsonyi vacsorát - a világ minden táján.

-szj-

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!