Karácsony, az egyik legszebb és legmeghittebb ünnep, melynek tiszteletére más országokban is fenségesnél fenségesebb ünnepi vacsorával készülnek az emberek. Mifelénk a legnagyobb sláger a halászlé, a töltött káposzta, a pulyaksült, a beigli és még sorolhatnánk. Máshol fahéjas rizst vagy meggylikőrrel nyakon öntött disznóhúst esznek.
Európához hasonlóan, Dél-Amerikában a legtöbb ember keresztény, ezért ott is a karácsony az év legfontosabb ünnepe. Az ünnepekkor színes, világító füzérekkel díszítik fel a házakat és a pálmafákat. A szamba hazájában, Brazíliában a karácsony esti vacsora pulykából, sonkából, színezett rizsből, és zöldség- valamint gyümölcstálból áll. Speciális ételük a karácsonyi rizs, azaz a tejben főtt rizs fahéjjal ízesítve. Ausztráliában például a karácsony a nyár közepére esik, ezért egy igazi ausztrál család ünnepi vacsora gyanánt barbecue partit tart a kertben, vagy közös pikniket rendez a barátokkal a tengerparton, melynek elmaradhatatlan attrakciója a tűzijáték.
A nem a konyha művészetükről híres skandinávokról kevesen gondolnák, hogy akár egy 38 fogásos, ínyencségekkel teletűzdelt vacsorát is képesek elfogyasztani szenteste, melynek csúcspontja a desszertként tálalt habos tejberizs. Az édességbe egy szem mandulát rejtenek, amelynek szerencsés megtalálója ajándékot kap.
Lengyelországban az ünnepi ételsort a kenyeret szimbolizáló ostyával kezdik, majd 12 fogásos vacsora következik a 12 apostol tiszteletére. A menüben különféle halakat, céklalevest, hideg töltött tojást tálalnak. Ünnepi főfogásként hallevest fogyasztanak, amelynek a hagyomány mágikus erőt tulajdonít.
A dél-franciaországi Provence-ban 13 féle desszert kerül a karácsonyi étkek mellé, melyek közül a buche de noel-t, mi csokoládés fatörzsként ismerjük. Az édességfesztivál a "négy koldussal", azaz mogyoróval, szárított fügével, mandulával és mazsolával kezdődik, majd egy élesztővel és oliva olajjal készült süteménnyel folytatódik. Fehér és sötét nugát is szerepel a listán, a 13-ak bizonyos tagjai pedig falunként eltérőek lehetnek. A marcipánnal töltött datolya és különböző lekvárok mellett gyümölcsök, mint a friss narancs, a körte és a szilva is az asztalra kerülhet. Hogy a tradíció biztosan fennmaradjon, a gyerekek addig nem nyúlhatnak a finomságokhoz, amíg meg nem nevezik az összes édességet az asztalon.
Romániában viszont szigorúan böjtölnek Ádám–Éva napján, egészen addig, amíg az égen az első csillagok meg nem jelennek, akkor ugyanis kezdődhet a lakoma, jöhet a disznósült amit meggylikőrrel öblítenek le.
Reméljük, hogy a nagyvilág ünnepi ízeivel jobb étvágyat csináltunk a karácsonyi vacsorához. Ezúton kívánunk minden kedves olvasónkak nagyon boldog ünnepet, és minél több csodás karácsonyi vacsorát - a világ minden táján.
-szj-