szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azoknak a magas vérnyomással élő embereknek, akik testsúlyukat csökkenteni szeretnék, az alacsony szénhidráttartalmú diétát ajánlja egy most közzétett amerikai tanulmány.

A tanulmányban részt vevő 146 túlsúlyos és elhízott emberből álló csoport egyik fele csökkentett szénhidráttartalmú, másik fele alacsonyabb zsírtartalmú diétát vezetett be, utóbbiak orlisztát-hatóanyagú szert is szedtek a fogyás elősegítésére. Kiderült, hogy a szénhidrátszegényen étkezők vérnyomására jobb hatással volt a diéta.
   
48 hét elteltével az első csoport tagjai átlagosan 9,5 százalékot vesztettek testsúlyukból, míg a második csoport tagjai 8,5 százalékot. Hasonló mértékben csökkent a két csoportban lévők koleszterinszintje is, ám a vérnyomást tekintve jobban jártak az alacsony szénhidráttartalmú diétával fogyók. Ezen csoport tagjainak mintegy 6 százalékkal csökkent a szisztolés vérnyomás értéke (például a 130/80 számpárból az első érték) és 4,5 százalékkal a diasztolés értéke (a második szám). A gyógyszer segítségével, alacsony zsírtartalmú diétával fogyó emberek vérnyomása viszont lényegében változatlan maradt.
   
Az is kiderült a tanulmány során, hogy a diétás tanácsadásra rendszeresen járók - akik az órák legalább négyötödére elmentek - az átlagosnál többet fogytak, testsúlyuk mintegy 15 százalékát adták le.
   
A tanulmányt az Archives of Internal Medicine című szaklap legfrissebb száma ismerteti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!