szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A konferenciaüléseken a Successful Magazin nevű szakmai lap szerint évente 37 millió ember vesz részt, és körülbelül...

A konferenciaüléseken a Successful Magazin nevű szakmai lap szerint évente 37 millió ember vesz részt, és körülbelül 24 ezer nemzetközi szervezetet, 112 ezer vállalatot, egyesületet és 136 ezer aktív szövetséget, egyesületet regisztráltak, akik rendszeres üléseket szerveznek. A konferencia helyszínek között természetesen hatalmas különbségek lehetnek. Az átlagos helyszínek szerte a világon megtalálhatóak: három-, négy és öt csillagos szállodák kisebb-nagyobb konferenciatermekkel. Az elvárások egyszerűek, a helyszín adott, alapvető felszereltség szükséges és megfelelő számú szoba. Az átlagostól való eltérés ott kezdődik, ahol nem büntetik a szervezőt az egyágyas szoba felárral és minél több kiegészítő szolgáltatást lehet igényelni, most ezek közül válogattunk.

Luxus és méretek
Egyre több az olyan különleges helyszín, melyek nagy része valamilyen divat irányzatra próbál ráépülni. Az egyik ilyen trend Dubajhoz kapcsolódik, a hihetetlen luxus jegyében. A befektetők lelkiismeretesen felkészültek a konferencia iparág elvárásaira, a több ezer ember befogadására alkalmas konferenciatermek kiszolgálnak bármilyen igényt. Dubaj a konferenciák területén is a legek legje, elképesztő méretekkel és lehetőségekkel rendelkező helyszínek között válogathatnak a szervezők. A hotelek java része olyan szolgáltatásokat nyújt (saját körben, vagy szerződött partner által), amelyek a legtöbb szálloda esetében nem megszokott. Majd mindenhol találunk tenisz pályákat, lovaglási lehetőséget, sőt golfpályát, vagy akár téli sportokra alkalmas fedett pályát is.

A hotelek nagyságát és fényűzését jellemzi, hogy szinte az összes alkalmas konferenciák megrendezésére is, hatalmas bál- és színháztermekkel. Minden extra technikai felszerelés megtalálható a szállodákban: a vállalatra szabott biztonságos, egyedi számítógép hálózattól az internetes konferencia kellékekig. Két-háromezer vendég elhelyezése itt nem jelenthet gondot, de csakis luxus körülmények között.

Öko-bio trend
Talán Nagy-Brittaniában a legelterjedtebbek az úgynevezett ökokonferencia-helyszínek, amelyek a mostanra trenddé vált és szükségből vagy meggyőződésből a vállalatok számára is egyre fontosabb környezetvédelem jegyében születtek meg. Az öko szócska jelentése persze igen változatos lehet, sokszor csak annyi a különbség, hogy egy kifejezetten divatos helyen egy bioházban tartanak összejöveteleket. Ez kiegészülhet még egyéb szolgáltatásokkal, organikus ételekkel, italokkal. A kényelmesebb irányzat szerint a felsorolás a szokásos „luxus” kiegészítőkkel folytatódik: uszoda, szauna, koktélbár, fényár az előcsarnokban és a termekben, tehát minden majdnem ugyanúgy néz ki, mint bármely más szállodában, csak egyes épületek organikusak, azaz fából készültek, vagy a szálloda napelemeket is használ és ehetünk bio ételeket (is).

Akadnak azonban olyan hotel tulajdonosok, akik ennél sokkal komolyabban veszik a zöldítést és minden ízében valódi öko-szállodát üzemeltetnek. Az öko-bio szellemiség egyik legszigorúbb képviselője, amelyről azt is mondhatnánk, hogy a prototípus, Angliában nyílt meg egy farmon. A farm csak organikus elemekből épült, a háztól a kápolnáig. A hotel és konferenciaközpont előtt a helyszín csak egy egyszerű ökofarm volt, amely ennek jegyében tenyésztett állatokat és termelt növényeket. Az évek alatt divatossá vált a hely és az ökoturizmus is, így egy fejlesztés során megalkották a világ eddig talán egyetlen valódi öko-konferencia helyszínét. Legfeljebb 200 főt tudnak elhelyezni két nagy konferenciatermükben és szükség esetén kisebb szekciótermeket nyitnak. Érdekes, hogy minden egyes termet úgy építettek meg, hogy a természetes fény egész nap betölthesse a szobát. Persze minden szükséges és szokásos eszköz elérhető, a hangosítástól a projektorig, azonban felhívják a vendégek figyelmét, hogy semmit ne használjanak feleslegesen. A farmon főként gyalogosan, esetleg elektromos autóval közlekedhetnek a konferencia résztvevők. Itt másfajta extra szolgáltatásokat tartalmaznak a csomagok, mint a legtöbb szállodában: íjászat, solymászat, kincsvadászat, kosárfonás, tánc a pajtában, befőzés. Bár talán nem mindenkinek pont ez a vágya, az biztos, hogy a hely egy teljesen másfajta élményt és kikapcsolódást nyújt, mint az átlagos szállodák.

Rajzfilmek világában
Egy másik érdekes helyszín Disneyland mellett található, ahol igen komolyan számítanak a konferenciákra, vásárokra érkező vendégek családtagjaira, akik addig élvezhetik a Disney parkot, amíg a meghívott részt vesz egy-egy előadáson. A szálloda európai szemmel hihetetlen méretekkel rendelkezik: 52 konferenciaterem, két bálterem, bemutatótermek sora várja azokat, akik egy kicsit más környezetben akarják megszervezni a szokásos szakmai találkozót. Minden helyiség a mesevilágra utal motívumaival, persze a konferencia részlegben nem nyitunk be Donald kacsa tárgyalójába, de azért létezik az álmok tornya, amely már önmagában megfelel egy nagyméretű szállodának.

A szállodakomplexum közel 1000 lakosztállyal rendelkezik, fő funkciója a luxus színvonalú konferenciák szervezése és a látogatók elkápráztatása. Az épület közös helyiségei és a szobák nem mindennaposak, az egyes szobák bútorai sokszor inkább illenek rajzfilmbe, mint egy luxushotelbe. Megtalálható Mickey egér és a Karib tenger kalózainak lakosztálya is, bár ezek a kirívó esetek, a szobák többségében nem laknak rajzolt lények, még az elnöki lakosztályban sem találunk hableányokat. A konferenciatermek is a tökéletes luxust képviselik, az étkezőkkel együtt, de ha többre vágyunk, megkaphatunk minden olyan extra szolgáltatást, ami eszünkbe juthat, a billiárdot, a két uszoda nyújtotta örömöket és természetesen rajzfilmvetítést, akár 24 órán át.

-SZF-

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
travelline.hu Plázs

Szálloda: csak nők számára

A WTM Global Trends Report 2009 hozta nyilvánosságra ezt a trendet, amely várhatóan egyre szélesebb körben terjed...

Már hat gyerek halt meg az USA déli kerítésénél, Trump a demokratákat bírálja

Már hat gyerek halt meg az USA déli kerítésénél, Trump a demokratákat bírálja

Árokba csúszott Borsodban a Google utcaképfotózó autója

Árokba csúszott Borsodban a Google utcaképfotózó autója

Sűrűbben járnak majd a reptéri 100E-buszok a csúcsidőkben

Sűrűbben járnak majd a reptéri 100E-buszok a csúcsidőkben

Kövér Lászlót is várják a meleg családban élő gyerekekről szóló konferenciára

Kövér Lászlót is várják a meleg családban élő gyerekekről szóló konferenciára

Furcsa dolgot figyeltek meg a hollóknál: ha az egyik ideges, a másik is feszült lesz

Furcsa dolgot figyeltek meg a hollóknál: ha az egyik ideges, a másik is feszült lesz

Rezsicsökkentés: az EU-ban Magyarországon volt a legolcsóbb a gáz, de az állam így is nyert rajta

Rezsicsökkentés: az EU-ban Magyarországon volt a legolcsóbb a gáz, de az állam így is nyert rajta