szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarországon 4 százalékkal nőtt egy hónap alatt azoknak a dohányosoknak a száma, akik a gyári csomagolású cigarettáról áttértek a maguk sodorta szívnivalóra. A tény mögött nem valamiféle nosztalgikus magyarázatot kell keresni, az ok ennél jóval prózaibb: a dobozos cigaretta jövedéki adója és így ára is megemelkedett, vagyis a saját kezűleg gyártott dohányrúd kevesebb pénzbe kerül.

Bár a sodort cigaretta valóban olcsóbb, mint a készen vásárolt, ám egészségkárosító hatása jóval nagyobb. Az ezt alátámasztó kutatások egyértelműen azt jelzik, hogy a kézi készítésű cigarettával negyedével több füst kerül a tüdőbe, ráadásul a felhasznált papír elégésével további káros anyagok is a szervezetbe jutnak. Ám aki nem tudja megfizetni a dobozos cigi megemelt árát, rákényszerülhet a maga gyártotta bűzrúdra. Vannak, akiknek még az is gondot okoz, hogy boltban vásárolják meg a sodráshoz való alapanyagokat, így bizonytalan eredetű árut szereznek be aluljárókban, piacokon. Ahogy Mucsi János tüdőgyógyász mondja, a megoldást az jelentené a valóban egyre rosszabbodó helyzetre, ha a sodort cigaretta összetevőinek adóját, s ezzel párhuzamosan az árát is megemelnék, s a többletbevételt a dohányzásról való leszokás támogatására fordítaná az állam.

További részletekért kattintson!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Harmadlagosan is árt a dohányfüst

Tudjuk, hogy a dohányzás árt, azt is, hogy mások dohányfüstjének beszívása is káros, egy amerikai kutatás eredményeként pedig most már azt is tudjuk, hogy a tárgyak felszínén visszamaradó füstszemcsék, vagyis a harmadlagos dohányzás is ártalmas, különösen a kisgyerekeknek.

hvg.hu Gazdaság

Emelik a dohány minimáladóját

Megállapodtak kedden az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei abban, hogy a dohánytermékek jövedéki adójának kötelező minimális szintje 2014-től ezer szálanként 90 euróra emelkedik - jelentette be Kovács László, az Európai Bizottság vámuniós és adópolitikai felelőse a brüsszeli találkozót követően.

hvg.hu Plázs

Húsz évvel élhetnének tovább a dohányosok

Húsz évvel tovább élhetnének a 40-50 éves dohányosok, ha nem hódolnának káros szenvedélyüknek - hívta fel a figyelmet a Ne gyújts rá! füstmentes világnap alkalmából a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT), a Magyar Nemzeti Szívalapítvány (MNSZA) és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság.

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Több mint félmillióan kapták el a koronavírust világszerte egyetlen nap alatt

Több mint félmillióan kapták el a koronavírust világszerte egyetlen nap alatt

Porsche-verő divatterepjáró lett az új VW Tiguan R

Porsche-verő divatterepjáró lett az új VW Tiguan R