szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világ első teljes arcátültetése volt a műtétet végző kórház állítása szerint egy márciusi spanyolországi transzplantáció, amelyről az orvosok csütörtökön szolgáltak részletekkel.

A sikeres arcátültetést március 20-án végeztek a barcelonai Vall d'Hebron Egyetemi Klinikán. Az eljárás egy 30 fős stáb részvételével 22 órán át zajlott. Az orvoscsapatot vezető Joan Pere Barret elmondta: a férfi beteg arca egy balesetben olyan súlyosan roncsolódott, hogy a páciens alig tudott lélegezni, nyelni és beszélni, ezért teljes arcátültetésre szorult.

A beavatkozás során a férfi új orrot, pofacsontokat, alsó és felső állkapcsot, fogakat és ínyt, ajkakat, szájpadlást, arcizmokat és arcbőrt, valamint új ereket kapott. Az eljáráshoz donorszöveteket alkalmaztak. Az új arcot a páciens koponyájának formájához és a baleset előtti kinézetéhez igazították. "Nem fog más arcával szaladgálni az utcán" - jegyezte meg az orvos. A beteg állapota kielégítő, felépülése azonban sok időbe telhet. "Reméljük, hogy heteken belül elkezdhet beszélni, enni és talán még nevetni is" - mondta Barret, aki hozzáfűzte: a beteg már tükörbe nézett, és jelzésekkel értésre adta, hogy elégedett az eredménnyel.

A világon a barcelonai beavatkozás volt a tizedik ilyen jellegű műtét, de a korábbiak csak részleges arcátültetést jelentettek. A legtöbbet - négyet - eddig Franciaországban végezték. Európában Spanyolországon és Franciaországon kívül még nincs gyakorlata az ilyen átültetésnek. Elsőként 2005-ben hajtottak végre részleges arcátültetést, a francia Isabelle Dinoire a műtét után 10 hónappal teljesen össze tudta zárni ajkait, 18 hónap múltán pedig nevetni is tudott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Shake

Videó az arcátültetett nőről

Az eddigi legbonyolultabb arcátültetés alanyának kilétét eddig titok övezte, ám a hölgy ezen a héten a nyilvánosság elé lépett, és az ohiói Cleveland egyik klinikáján tartott sajtótájékoztatón az emberek szemügyre vehették a sikeres műtét eredményét.

MTI Plázs

Arcátültetésen esett át egy 42 éves férfi

Arcátültetést hajtottak végre Spanyolországban, A valenciai La Fe Kórházban szerdára virradóra befejeződött műtét az első ilyen jellegű orvosi beavatkozás volt az ibériai országban, a világon pedig a nyolcadik.

MTI Plázs

Az első sikeres arcátültetés - fotóval

A 46 éves kétgyermekes családanya arcának középső részét a férje lőtte el 2004-ben: elveszítette az orrát, a pofacsontját, a szájpadlását és az egyik szemét.

Nyomozni kezdett a rendőrség, miután az Átlátszó drónnal repült Mészáros birtoka fölé

Nyomozni kezdett a rendőrség, miután az Átlátszó drónnal repült Mészáros birtoka fölé

Éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be Csehországban

Éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be Csehországban

1000 helyett 1200 lóerős lehet a Mercedes hiperautója

1000 helyett 1200 lóerős lehet a Mercedes hiperautója