szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Ave Caesar, morituri te salutant! - a halálba induló gladiátorok így üdvözölték a Colosseum nézőterén ülő császárt.

Ave Caesar, morituri te salutant! - a halálba induló gladiátorok így üdvözölték a Colosseum nézőterén ülő császárt. Az ókori Rómában - és a később erről szóló filmekben is - gyakori jelenet az amfiteátrum közepén hangzott el, amikor az életükért küzdő harcosok kivonultak az arénába. Az ellipszis alakú Colosseum színpadára - függöny hiányában - az aréna alól léptek ki. Az ötven méternél is magasabb, háromszintes amfiteátrum ugyanis a földszint alatt is folytatódott. A Colosseumnak ezt a részét az ókorban is csak az itt dolgozók ismerték, később pedig kizárólag a régészek. A nagyközönség előtt eddig teljesen ismeretlen volt.

©

Júliustól lesz látogatható a Colosseum "köldöke". Az a ma is a föld alatti meghúzódó rendszer, ahol az előadáson fellépő gladiátorok, táncosok és állatok készültek. A színpad alatti szinteken öltözők, ketrecek, folyosók, díszletek, raktárak sorakoztak.  Emelőszerkezeteket, süllyesztőket rejtett az alagsor, valamint csatornákat a vízzel megtöltött színpad kiürítésére. Ezeken folyt el annak a 16 ezer vadállatnak a vére is, melyeket Traianus császár alatt, a Dacia meghódításakor hirdetett 120 napos ünneplésen gyilkoltak le a Colosseumban.
   
A Flavius-dinasztia emelte amfiteátrumnak ez a része nem volt olyan pompás, színes és fényes, mint a színpad feletti. Állandó volt a nedvesség, elviselhetetlen volt a szenvedő emberek, állatok szaga, fényt egyedül a fáklyák adtak. Miközben a nézőtéren tapsoltak, itt feszültség uralkodott: az előadás számait előkészítő rabszolgák ide-oda rohantak, a díszleteket cipelték, a láncra vert állatokat vezették, a gladiátorok pedig isteneikhez imádkoztak. "Ez volt az igazi Colosseum, a fenti látvány előcsarnoka" - mutatta be a sajtónak a földalatti labirintust az amfteátrum régészeti igazgatója Rossella Rea.
   
A földalatti Colosseumnak egyelőre az egyharmada lesz látogatható előzetes helyfoglalással, korlátozott létszámú csoportban, idegenvezetővel. A mostani földszintről üvegfalú lift viszi le a látogatókat hat méter mélyre. Az aréna alatt az ókori teherszállító liftek épségben megmaradt sínjei láthatók, a színpadra emelhető panelek tartóoszlopai, az a kapu, melyen keresztül a vízicsatában részt vevő hajókat tolták színpadra. Júliustól a látogatók egészen az aréna közepéig juthatnak el: első alkalommal állhatunk a Colosseum páratlan látványt kínáló centrumában. Mint egykor a gladiátorok.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fekete-Győr András már tudja, kit javasol miniszterelnöknek a Momentum

Fekete-Győr András már tudja, kit javasol miniszterelnöknek a Momentum

Átadták a világ első, kifejezetten a koronavírus miatt épülő vakcinaelosztó központját

Átadták a világ első, kifejezetten a koronavírus miatt épülő vakcinaelosztó központját

Újabb incidens Franciaországban: agyonlőttek egy fegyverest

Újabb incidens Franciaországban: agyonlőttek egy fegyverest