szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Amikor láttunk már kosár formájú épületet, űrdíszletet vagy jégből épült hotelt, azt gondolnánk, hogy manapság már...

Amikor láttunk már kosár formájú épületet, űrdíszletet vagy jégből épült hotelt, azt gondolnánk, hogy manapság már semmi sem tud minket meglepni. Az építészek időről időre mégis elő tudnak állni egy-egy olyan látomással, amelyen még manapság is meg tudunk lepődni. Nyilvánvalóan minél különösebb az ember, aki tervezi, annál furcsább lesz az épület is, amit megálmodik.

Haewoojae, Suwon, Dél-Korea

A koreai Sim Jae-Duck politikus egész életében a tiszta vécékért kampányolt – csodálkozhatunk akkor aztán rajta, ha saját háza is egy óriási vécét formáz? A csak Mr. Toilet-ként ismert Duck egész életében a vécék központi szerepére és a világ vécé hiányos térségeire akarta felhívni a figyelmet. Szerinte a vécé nem csak az ürítés, hanem a pihenés, a meditálás és a boldogság színhelye is – ki is vitatkozna ezzel? A házban egyébként négy vécé található, ezek egyikét padlótól plafonig tartó üvegfalak határolják, melyek opálossá válnak használat közben – amikor is kellemes, klasszikus zene festi alá a… meditálást.

©

Keleti Gyöngy Tévétorony, Sanghaj, Kína

A Jiang Huan által tervezett a sanghaji Keleti Gyöngy Tévétornyot 1995-ben fejezték be. Tizenegy lakható diszkógömb dudorodik az oldalán, melyek közül van, amelyik „űrhotelt“, van, amelyik éttermet rejt.

Ontario College of Art and Design, Toronto, Canada

Mint egy hatalmas keresztrejvénnyel beborított doboz – így néz ki a torontói művészeti főiskola épülete, melyet az angol Will Alsop álmodott meg. A számos galériának és stúdiónak otthont adó épület szinte mintha lebegne, a téglatestet támasztó oszlopokról nehezen hisszük el, hogy elbírják terhüket.


The Bar Code Buildig, St. Petersburg, Oroszország

A Néva folyó  torkolatához közel található a Vitruvius & Sons kereskedelmi komplexuma, mely egy hatalmas vonalkódot formáz. A rozsdavörös épület igazi színfoltja a rideg városi környéknek. Nem ez azonban a világ egyetlen ilyen épülete, a holland MVRDV építészeti cég München külvárosában készített már egy kevésbé izgalmas Barcode House-t.

©

Selfridges Department Store, Birmingham, Nagy-Brittania

A birminghami Selfridges áruház úgy fest, mint a híres Paco Rabanne egyik ruhakölteménye: 15 ezer csillámló alumínium lemez fedi. A Future Systems által tervezett épület egy haldokló városrész revitalizációjának része. Jonathan Glancey, a Guardian építészeti kritikusa úgy jellemezte, mint tiszta építészeti szórakoztatást, mely minden varázsgombák anyja. Az épület nem csak kívülről izgalmas: belső nyitott átriuma, melyben fehér mozgólépcsők cikáznak, Fritz Lang Metropolisát idézi.

Columbus Világítótorony, Santo Domingo, Dominikai Köztársaság

Miután 40 évig épült Kolumbusz Kristóf Újvilágba érkezésének 500. évfordulóján adták át ezt a 70 millió dollárba kerülő hatalmas építményt. Amikor bekapcsolják a kereszt alakú fénysugarat kibocsátó világítóronyot, még Puerto Ricóban is látják – de mivel a környéken minden elektomosságot elszív, erre nem túl gyakran kerül sor.

©

Atomium, Brüsszel, Belgium

Az 1958-as Világkiállítás  örökségeként megmaradt gigantikus modell a belga főváros André  Waterkeyn által tervezett jelképe. Az épület a vas kristályszerkezetét ábrázolja az atomenergia békés felhasználásának szimbólumaként. Az Atomium kilenc gömbjéből öt látogatható.

Spittelau Hőerőműje, Bécs, Ausztria

A magyarok körében talán az excentrikus festő és építész, Friedensreich Hundertwasser által felöltöztett hőerőmű a legismertebb a listán felvonultatott építmények között. A Duna-csatorna szemétégetőjét hullámzó vonalak, színek kavalkádja és aranylabdákkal megkoronázott oszlopok díszítik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kijárási tilalom van Szlovákiában, szinte csak munkába lehet járni

Kijárási tilalom van Szlovákiában, szinte csak munkába lehet járni

A Vaterán is sláger a maszk

A Vaterán is sláger a maszk

„Én 56-ban is vonultam, 89-ben is vonultam, most az unokáimért vonulok” – videó a pénteki SZFE-tüntetésről

„Én 56-ban is vonultam, 89-ben is vonultam, most az unokáimért vonulok” – videó a pénteki SZFE-tüntetésről