szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A www.brigitte.de német nyelvű honlapon izgalmas isztambuli programajánlót olvashatunk Fatih Akin filmrendezőtől.

A www.brigitte.de német nyelvű honlapon izgalmas isztambuli programajánlót olvashatunk Fatih Akin filmrendezőtől. A 2004-ben a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Arany-Medve díjat nyert Fallal szemben című film alkotója jelenleg Hamburgban él, és filmjeiben legtöbbször a Németországban élő törökök helyzetét mutatja be. A Fallal szemben című német-török romantikus dráma forgatási helyszínéül a rendező Isztambult választotta, hiszen török származásából eredően jól ismerte a helyszíneket. Ha egy igazán jó étteremről, klubról vagy a látnivalókról szeretnénk többet megtudni, az ő szavára biztosan adhatunk.

©

Vásárlás
A vásárlás, mint mondja, őt sosem vonzotta, de egy idelátogatónak mindenképpen el kell látogatnia a sajátos hangulatú török bazárokba, ahol szőnyegek, vízipipák, selymek széles választéka várja a kereskedni és alkudozni vágyókat, ami egyenesen kötelező, hiszen az alku már a kultúra szerves részét képezi. Azoknak, akik kedvelik a nyüzsgést és szeretnek vásárolni, ez kihagyhatatlan programnak ígérkezik.

Klubok és kávézók
Ha már Isztambulban járunk, nem mehetünk el szó nélkül az autentikus, bár modern török zenével átitatott klubok mellett, melyek turisták százait csábítják esténként magukhoz. Az egyik tipp a Babylon nevű hely, ahol a hagyományos török zene mellett az is talál kedvére valót, aki kevésbé kedveli a helyi dallamvilágot. A török dallamokat itt pop, hip-hop, punk és jazz stíluselemekkel kombinálják. Az egyik híres jazz-magazin a világ 10 legjobb jazz klubja közé sorolta a Babylon-t. A Gizli Bahce (Titkos kert) egy olyan klub, ahol „vegyes” zenét játszanak, de túlnyomórészt a soul kedvelőinek ajánlható. Isztambulban számos afrikai származású ember él, ők külön negyedet képeznek a városban, sajátos szokásaikkal, klubjaikkal, zenéjükkel. Aki szereti a különleges stílusú, kis szórakozóhelyeket, annak ajánlott a Riddim, ahol a reggae műfajának hódolhatunk. Végül, akik nyáron a nyílt teraszos, panorámás klubokat választanák, mindenképp látogassák meg a Cambaz-t. A több emeletes kávézó és klubhelyiség óriási táncparkettel várja az idelátogató vendégeket, akik italuk fogyasztása közben a Bosporus kilátásában gyönyörködhetnek.

©

Hotelek
A második legrégibb hotel az országban az isztambuli Hotel Büyük Londra. Ez a legideálisabb szállás a rusztikus szobákat és berendezést kedvelőknek. Túlnyomórészt művészek szállnak meg itt. A hotel az 1900-as évek elejei atmoszférát idézi meg régi dekorációival, tárgyaival. Ha egy modernebb stílusú szállodához van kedvünk, akkor mindenképp a Marmara Hotelben szálljunk meg a Taksim téren, hiszen kár lenne kihagyni a csodálatos városra néző panorámát, ami elénk tárul a hotel étterméből.

Kihagyhatatlan látnivalók Isztambulban és környékén
Ortaköy egy nagyon régi városrész a Bosporus partján. Kicsit olyan hangulatú, mint Amszterdam, ahol a víz mentén, a parton, kis házikók és kávézók vannak. Érdemes leülni a vízpartra és ott meginni egy kávét, vagy átsétálni a hidakon, mert leírhatatlan hangulata van a helynek. Sofyali - annak ellenére, hogy a város központjában fekszik, az egyik legnyugodtabb helynek számít. Csöndes kávézók és keskeny utcák jellemzik. Sile elég távol, 70 km-re helyezkedik el keleti irányban Isztambultól, ennek ellenére mégis hozzá tartozik. Nagy területtel, mégis csekély népességgel rendelkezik. A Fekete-tenger partján fekszik, több kilométer hosszú finomhomokos strandjával teljesen lenyűgözi a turistákat.

©

Étterem
Az 5.Kat Étterem nyitott tetőteraszán étkezve lehetőségünk nyílik megcsodálni a Bosporust. Konyhája ügyesen vegyíti a török és francia finomságokat, és mindezt kitűnő borokkal szervírozzák. A Kaktus nevezetű étterem kávézóként is kiszolgálja a vendégek igényeit. Konyhája különösen ideális egy kiadós, finom reggeli elköltésére. A külföldi vendégeknek ajánlott a klasszikus török reggeli juhsajttal, olívabogyóval és szezámmagos kiflivel tálalva.

A teázók  és vízipipaházak
Azoknak a vendégeknek ajánljuk, akik szeretnék megkóstolni Törökország egyik legnépszerűbb italának különböző válfajait. A török teát jellegzetes, apró, alul öblös, majd elkarcsúsodó és újból kiöblösödő, körülbelül 1 dl-es poharakból fogyasztják. Isztambulban is kedvelt a zöld tea és a Buharai zöld tea, amelyhez még a víznek megfelelő mennyiségű forró tejet is öntenek. A török világképhez hozzátartozik a vízipipa is, hiszen ez a török férfiaknál régi tradíciónak számít. Használatának célja inkább a relaxáció és a szertartásos jelleg, mintsem a dohányzás. A különlegességekre vágyóknak ajánljuk, hogy a dohányokat keverhetjük gyümölcsdarabokkal, illetve két, vagy több dohányt egymással, így dohánykoktélokat készíthetünk.

Sz.E.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Négy autó ütközött össze a Kerepesi úton

Négy autó ütközött össze a Kerepesi úton

Amerikai cégek tárgyalnak a feketelistára tett Huawei-jel

Amerikai cégek tárgyalnak a feketelistára tett Huawei-jel

Hárman meghaltak a tűzben, miután tüntetők kifosztottak egy bevásárlóközpontot Chilében

Hárman meghaltak a tűzben, miután tüntetők kifosztottak egy bevásárlóközpontot Chilében

Az én hetem: Péterfy Gergely és a kipcsak dácsák remetéje

Az én hetem: Péterfy Gergely és a kipcsak dácsák remetéje

Az Old Traffordon ért véget a Liverpool győzelmi sorozata

Az Old Traffordon ért véget a Liverpool győzelmi sorozata

Hatalmas sport-divatterepjárót leplezett le a VW

Hatalmas sport-divatterepjárót leplezett le a VW