szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mérsékelten fogyasztva a tea és a kávé is csökkenti a szívbetegségek kockázatát - állapították meg holland kutatók.

Egy átfogó, huzamos ideig tartó vizsgálat során a tudósok arra az eredményre jutottak, hogy napi három-hat csésze tea elfogyasztása akár 45 százalékkal is csökkentheti annak a veszélyét, hogy az illető szívbetegség következtében hal meg. Hatnál több csésze esetében a szívbetegségek kialakulásának esélye 36 százalékkal kisebb, mint azoknál az embereknél, akik naponta kevesebb, mint egy csészével isznak. A kávéfogyasztóknak nem ennyire jók a kilátásai, bár napi kettő-négy csésze kávé még mindig 20 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kialakulásának lehetőségét. A tudósok kutatásaik eredményét az Atherosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology című szaklapban közölték.

Az utrechti egyetem orvostudományi központjának kutatói azt is megállapították, hogy sem a kávé, sem a tea nem kedvez az agyvérzés kialakulásának. "Eredményeink szerint a tea- és kávéfogyasztás az előnyök mellett nem jelent nagyobb kockázatot a szélütést és más betegségek okozta halálozást illetően" - mondta el Yvonne van der Schouw, a tanulmány vezetője. 

A kutatók tizenhárom év alatt összesen 37 514 ember kávé- és teafogyasztásáról szóló adatait gyűjtötték össze, majd ezeket összehasonlították az adott körben jelentkező szívbetegségekkel és a halálokokkal. Az eredményeket tekintve azonban pontatlanságokkal is számolni kell, mivel a tea- és kávéfogyasztók szokásai élesen eltérőek lehetnek. Így a tény, hogy a kávé kisebb mértékben csökkenti csak a szívbetegségek kockázatát, erősen összefügghet azzal, hogy a kávét fogyasztók gyakrabban dohányoznak, mint a teaivók.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Hogyan és mikor véd a kávé?

Angliában, ahol a teát hagyományosan tejjel isszák, annak idején nagy felhördülést váltott ki az a tudományos eredmény, hogy a teához öntött tej "kikapcsolja" a kedvelt ital szívet és érrendszert gyógyító hatását, ráadásul most ezt újabb vizsgálatok meg is erősítik. Európában viszont sokan lelkendezve fogadták a Journal of Nutrition új vizsgálati tanulmányát, amely szerint a kávé feketén vagy tejjel egyaránt jót tesz az egészségnek.

Krisztina O'Brien Shake

Kávé helyett agyserkentő pirula

Már itthon is egyre több egyetemi vagy főiskolai hallgató használ agyserkentő szereket a vizsgákhoz. Többségük beszerezhető az interneten vagy akármelyik patikában, egy orvosi vény birtokában.