szerző:
Medipress

A svájci bíróság felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte azt a terapeutát, aki pácienseit LSD-vel, ecstasy-val és meszkalinnal kezelte. Az orvos „tudattágító” hatásuk miatt javasolta az illegális szereket.

Az AFP hírügynökség arról számolt be, hogy a zürichi bíróság 16 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre és 2000 frank (425 ezer Ft) pénzbírságra ítélte a 62 esztendős terapeutát azért, mert 2004 és 2008 között hétvégi terápiás foglalkozásain a résztvevőket ellátta a kábítószerekkel. A vádirat szerint a foglalkozásokon 60 fős, orvosokból, ügyvédekből és üzletemberek feleségeiből álló csoportok vettek részt, akik fejenként 300 frankot (mintegy 65 ezer Ft) fizettek.

A pszichoterapeuta 700 adag LSD-t és ecstasyt, 50 adag meszkalint és 150 adag 2-CB-t, a meszkalinhoz (hallucinogén anyag) hasonló szintetikus drogot osztott ki, mely utóbbiért az ügyész kábítószer terjesztése miatt is vádat akart emelni ellene. A terapeuta a bíróság előtt azt állította, hogy az illegális termékek nem kábítószerek, csupán „olyan anyagok, amelyek lehetővé teszik a tudat tágítását”.

A bíróság a vádlottat bűnösnek találta a terápiás készítményekre vonatkozó törvények megszegése miatt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Öt napig is hallucinálhatnak a vakok az LSD-től

A Mindhacks blog cikke egy 1963-ban végzett kísérletre hívja fel a figyelmet. A kutatás során 24 vak kísérleti alany fogyasztott LSD-t, hogy kiderüljön, ők is képesek-e a vizuális érzékcsalódásokra.

MTI Tech

LSD-vel kísérletezett a CIA egy francia kisváros lakóin 1951-ben?

Egy amerikai újságíró új könyve nyomán Franciaországban ismét a közbeszéd témájává vált egy rejtélyes eseménysorozat, amelynek 59 évvel ezelőtt Pont-Saint-Esprit kisváros volt a színhelye. A Rhone partján fekvő település lakói között 1951 nyarán kollektív hallucinációk és más rosszullétek terjedtek el. A jelenséget megmagyarázni mindmáig nem sikerült.

Meglepetés az olaszoktól? Jönne egy új Alfa Romeo

Meglepetés az olaszoktól? Jönne egy új Alfa Romeo

Már 445 milliárd forinttal támogatta a nagy cégeket a kormány

Már 445 milliárd forinttal támogatta a nagy cégeket a kormány

Brutális klipet készített Amanda Palmer Harvey Weinstein sötét ügyeiről

Brutális klipet készített Amanda Palmer Harvey Weinstein sötét ügyeiről

Valódi nemzeti konzultációt indítottak egy valóban égető kérdésről, a franciáknál

Valódi nemzeti konzultációt indítottak egy valóban égető kérdésről, a franciáknál

Bezár és átalakul a Castro Bistro

Bezár és átalakul a Castro Bistro

Hogy mi korunk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása? Meg fog lepődni

Hogy mi korunk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása? Meg fog lepődni