szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az első sport, ami eszünkbe jut a Balatonról, biztosan az úszás.

Balatoni galériánkért kattintson a képre!
©

Az első sport, ami eszünkbe jut a Balatonról, biztosan az úszás. Épp 130 éve történt, hogy legnagyobb tavunkat egy kiváló sportember először átúszta, mégpedig ott, ahol az a legszélesebb. Szekrényessy Kálmán 1880 augusztusában Siófok és Balatonfüred között 6 óra 40 perc alatt tette meg a 14 kilométeres távot. A 34 éves katonatiszt nem mindennapi teljesítménye volt az első időre mért úszás, melyet a magyar úszósport születésnapjaként is emlegetnek. Innentől fogva rendszeressé váltak az átúszások, a jelentkezők kis száma miatt azonban a századelőn már lecsökkentették a versenytávot, előbb 13, majd 7, később pedig 5 kilométerre. Ha egyedül indulunk neki úszni a Balatonban, jó ha tudjuk, hogy a fürdésre vonatkozó jogszabály szerint a tó északi és nyugati partjától legfeljebb 500, a déli parttól ezer méterre távolodhatunk el vízijármű kísérete nélkül. Ha igazán hosszan szeretnénk úszni, nevezzünk be valamelyik Balaton-átúszó rendezvényre – a remek hangulat és a tó átszelésének élménye bőven kárpótol majd minket a tömeges rajtolás okozta várakozásért.  

Jó tanácsok fürdőzéshez
- Ne menjünk úszni, fürdeni közvetlenül étkezés illetve alkohol fogyasztása után.
- Ne ugorjunk felhevült testtel a vízbe se a partról, se csónakból vagy vizibicikliről.
- Csónakban, fürdőeszközön ne aludjunk el.
- Elsodródott játékok, matracok után ne ússzunk be a mélyvízbe.
- Erősödő szélben csónakkal, fürdőeszközzel elsodródók lehetőség szerint maradjunk a csónakban, amíg kisvízre érünk vagy ameddig megérkezik a segítség.
- Figyeljük a veszélyt jelző fényeket. Másodfokú viharjelzés esetén (percenként 90-szer felvillanó sárga fényjelzés) ne fürödjünk és csónakkal se menjünk a vízbe.

 

Balatoni galériánkért kattintson a képre!

A víz felett
Ha ennyire mélyen nem szeretnénk elmerülni a habokban, és olyan mozgásra vágyunk, melyre családtagjainkat vagy barátainkat is elcsábíthatjuk, keressük fel a helyi strandon a kölcsönzőt, és béreljünk ki egy-két órára egy vizibiciklit, kenut, kajakot vagy csónakot.

Bár ezek az eszközök általában csak a szórakozást szolgálják, ha kicsit komolyabban vesszük magát a folyamatos mozgást, szórakozás közben könnyedén elégethetünk annyi kalóriát, hogy délután bűntudat nélkül nyalhassuk el kedvenc fagylaltunkat vagy kortyolhassuk kedvenc sörünket. 60 percnyi folyamatos evezéssel például, testsúlytól és intenzitástól függően, 250-450 kalóriától is megszabadulhatunk. A komolyabb kihívást kedvelőknek több klub és iroda is szervez vezetett balatoni evezős túrákat,  félnapostól egészen az egyhetesig.

Balatoni galériánkért kattintson a képre!
©

Mozdulj, Balaton!
A Balaton parti strandokon akkor is jó helyen járunk, ha éppen tollasozni, röplabdázni, kosarazni vagy focizni támadna kedvünk. A Mozdulj Balaton! programnak köszönhetően ugyanis 34 Balaton parti település mintegy 40 standján épültek ki a helyi adottságok figyelembe véve különböző sporthelyek, sportpályák a parton és a vízben, melyeket ingyenesen használhatunk.

Találhatunk pályát pl. tollaslabdázáshoz, röplabdázáshoz, focihoz, kézilabdához, kosarazáshoz, sőt egyes strandokon a vízben való röplabdázáshoz, kosarazáshoz, vízilabdázáshoz szükséges hálókat, kapukat és gyűrűket is telepítettek. A program részleteiről, a strandokról és az időpontokról a www.mozduljbalaton.hu honlapon olvashatunk bővebben. 

 

Balatoni galériánkért kattintson a képre!

Szelességek
A Balatonon az északias szelek nyáron is képesek akár több napon át folyamatosan zúgni a tó fölött. Ilyenkor a fürdőzők kimenekülnek a lehűlő vízből, míg a szeles sportok kedvelői lelkesen veszik birtokba a hullámzó tavat. A szél erejét egy deszkán állva élvezhetjük windszörfözés avagy széllovagás, illetve kite-szörfözés közben.

A windszörf esetében egy deszkán állunk, és a rácsatlakozó vitorlát kifeszítő boomba kapaszkodva irányítjuk a szörföt. Tapasztalatból mondjuk, hogy ez nem az a sportág, ami a kezdők számára oktatás nélkül gyors sikerélményt nyújt. Mindenképpen érdemes egy párnapos tanfolyam keretében egy szakavatott oktató irányítása alatt elsajátítani az alapokat. A tanfolyam azért is hasznos, mert az utolsó napon vizsgát tehetünk, amivel megszerezhetjük a nemzetközi szörfigazolványt. Ezzel az igazolvánnyal pedig már akár külföldön is gond nélkül bérelhetünk majd szörf felszerelést.

Balatoni galériánkért kattintson a képre!

A kite-szörf esetében is deszka van a lábunk alatt, a szél erejét viszont egy, a fejünk fölött lebegő ernyő fogjuk be, és az vontat minket a vízen. A szörfözést a Balatonnál talán a Siófok-Sóstó Strand Campingben, az erre a célra speciálisan kialakított Surfbeach-en érdemes elkezdenünk, ahol nem kell több száz métert gyalogolni a mély víz eléréséig,  ugyanakkor megtalálható az oktatáshoz és a kezdőknek önálló gyakorláshoz szükséges kisvíz is. A hazai szörfversenyekről a Magyar Szörf Szövetség és a Magyar Kitesurf- és Extrém Sportegyesület honlapján tájékozódhatunk.

A balatoni szelet persze nem csak szörfdeszkán állva, hanem hajóban ülve is megszelídíthetjük. A vitorlázás élményét természetesen utasként is megtapasztalhatjuk, de egy rövid tanfolyam elvégzése és a kishajó-vezetői vizsga letétele után mi magunk is irányíthatjuk saját hajónkat. A tanfolyammal és vizsgával kapcsolatos információkat megtaláljuk a hazai szövetség honlapján.  10 négyzetméternél kisebb maximális vitorla felületű kishajót pedig vizsga nélkül is vízre vihetünk. A szabadidős vitorlázáson túl hazánkban már jelentős bázisa van a vitorlásversenyzésnek is. A legnagyobb múltra visszatekintő hazai vitorlásverseny a balatoni Kékszalag, amelyet 1934-ben rendeztek meg először.

[[ Oldaltörés (Még több sport a Balaton mellett) ]]
Balatoni galériánkért kattintson a képre!

Motorizálva
Természetesen az izmaink és a természet ereje mellett motorok segítségét is használhatjuk a vízen, ha a száguldás, a sebesség élményére vágyunk. A wakeboard egy igazi adrenalin termelő, fiatal deszkás sportág, mely a motorcsónak vontatású vízisíből nőtte ki magát. A wakeboardot is űzhetjük motorcsónak vontatással, de igazán a kábelpályás változata örvend nagy népszerűségnek a fiatalabb korosztály körében. A kábelwakeboardozásnál  egy többszáz méter hosszú kötélpálya segítségével vontatják a deszkásokat, általában 30 km/h körüli sebességgel, miközben ők minél többféle mozdulatot próbálnak végrehajtani, deszkával a lábunkon. A Balatonon drótkötélpályás vizisí és wakeboard centrumokat Balatonfüreden, Vonyarcvashegyen és Siófokon találunk, a további részletekről tájékozódhatunk ezen az internetes oldalon.

Jó hír a Balaton vízminőségéért aggódóknak, hogy a jelenleg érvényes vízi szabályozás szerint a Balatonon belső égésű motorrral hajtott kishajót, csónakot, és vízi sporteszközt üzemeltetni tilos. Rossz hír a száguldás szerelemeseinek, hogy e szabályozás szerint a benzinmotoros jetskik sem használhatóak a tavon.
Persze léteznek ma már elektromos motorral meghajtott jetskik is, ezek viszont sokkal gyengébben muzsikálnak, mint benzinmotoros társaik. 10 km/h körüli végsebességükkel elsősorban a gyerekek körében kedveltek. Elektromos jetski bérlésre Keszthelyen, Balatonfüreden, Zamárdiban és Csopakon is van lehetőség, a minimális életkor nyolc év, és a járművek vezetés közben a mentőmellény viselése kötelező.

 

Balatoni galériánkért kattintson a képre!
©

A legcsendesebb
A tavon űzhető sportágak felsorolásából a nagy hagyományokkal rendelkező balatoni horgászat sem maradhat ki. A változatos halfaunából különösen a pontyot, a süllőt és a keszegféléket érdemes kiemelni, de nagy állománnyal van jelen a tóban a kősüllő, az angolna, a balin, és a garda is. A tapasztalt horgászok számára a Balatonnál évente többször rendeznek horgászversenyt, főként az északi part mélyebb vizein. Ilyenkor a mólókat sűrűn ellepik az egymás mellett letelepülő versenyzők.

Ha ki szeretnénk próbálni a horgászást, mindenekelőtt horgászengedélyre - országos állami jegyre és az adott vízre szóló területi engedélyre - lesz szükségünk. Ezt, a kiváltásához szükséges vizsgával együtt, gyorsan beszerezhetjük bármelyik horgászboltban. A Balatonnál a partról, a mólókról és csónakból is horgászhatunk. Hogy hová érdemes kitelepülnünk, abban a horgászboltos biztosan szívesen ad tanácsot - általában a parti kövek és mólók mellett könnyedén foghatunk keszegféléket. Kezdő horgászok sok hasznos információt találhatnak a hazai szövetség honlapján.

 

Balatoni galériánkért kattintson a képre!

Túrázás kétkeréken és gyalogosan
Ha egy félnapra szívesen elszakadnánk a víztől, a tó környéke remek lehetőségeket kínál a gyalogos és kerékpáros túrázásra is. A tó 2002 óta már biztonságosan körbetekerhető, a balatoni körút teljes hossza mintegy 200 km. Ebből körülbelül 95 kilométer a kiépített önálló kerékpárút, ezek főként az északi parton találhatóak. A déli part nagy részén a bringakörút kis forgalmú utcákon és összekötő utakon halad, itt fokozottan kell ügyelnünk a velünk együtt közlekedőkre.

Erőnlétünktől függően elindulhatunk egy könnyű családi tekerésre, de akár komolyabb túrákat is tehetünk a tó körül. A könnyebb szakaszokat a déli parton találjuk, itt ugyanis a bringaút többnyire sík területen halad. Az északi parton viszont fel kell készülnünk a kisebb-nagyobb emelkedőkre. Ha nincs kedvünk egyedül nekivágni a tóparti utaknak, válogassunk a szervezett kerékpártúrák közül.

Balatoni galériánkért kattintson a képre!
©

A Túratárs és a Balatoni körút címet viselő oldalakon egyéni balatoni túrázáshoz találhatunk részletes, könnyen követhető útvonal leírásokat. Ha a szervezett balatoni kerékpáros túrák részleteire vagyunk kíváncsiak, keressük fel a Balaton bringa nevű honlapot. Bármerre is indulunk, ne feledkezzünk meg a sisakról, mellényről, lámpáról! Ha a nyaralásra nem hoztuk el saját bringáinkat, látogassunk el egy közeli kerékpárkölcsönzőbe, és béreljünk magunknak kétkerekűt. A Balatonnál található kerékpárkölcsönzők és szervizek listáját megtaláljuk a www.balaton.hu internetes oldalon.

A Balaton környékét gyalogosan is érdemes felfedezni. Gyönyörű, védett természeti területeket járhatunk be önállóan, túrajelzéseket követve, de csatlakozhatunk a szakvezetéssel meghirdetett nyílt túrákhoz is. Számos gyalogos túraútvonal és vezetett túra részleteit találjuk meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján. Ha sportosabb kihívásra vágyunk, végigjárhatjuk valamelyik Balaton-felvidéki teljesítménytúrát is, ahol  előre meghatározott útvonalon, megadott időn belül kell végigérnünk, térképet illetve részletes útvonal leírást követve. A régió teljesítménytúráiról a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján tájékozódhatunk. 

Csizmadia Lea

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csapágygolyók ömlöttek a 86-os útra, a teherautós elhajtott a helyszínről

Csapágygolyók ömlöttek a 86-os útra, a teherautós elhajtott a helyszínről

Mire lehet elég egy háromhetes informatikusképzés?

Mire lehet elég egy háromhetes informatikusképzés?

Torkán akadt a cseh külügynek egy pesti cseh filmfesztiválra szánt orbánozó videóüzenet

Torkán akadt a cseh külügynek egy pesti cseh filmfesztiválra szánt orbánozó videóüzenet