szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Cáfolja a patológus szakma, hogy a daganatok szövettani diagnózisainak fele hibás lenne.

Az Országos Onkológiai Intézet (OOI) által a téves patológiai diagnózisok számáról közzétett adatok sokkal inkább tekinthetők becslésnek, semmint objektív felmérés eredményének, s így valóságtartalmuk megkérdőjelezhető, ezért alkalmasak arra, hogy félrevezessék a daganatos betegségek iránt érzékeny közvéleményt - közölte szerdai közleményében Sápi Zoltán országos patológus szakfelügyelő, Tímár József, a Magyar Patológusok Társaságának elnöke és Kopper László, a Patológus Szakmai Kollégium elnöke. 

"A becslések (!) az OOI riasztó tapasztalatait vetítik ki a patológusok és a klinikusok munkájának egészére. Ugyanakkor az OOI elemzésének eredményei mutatták ki azt, hogy az onkológiai terápia eredményessége hazánkban eléri a nemzetközileg elvártakat. Mindez elképzelhetetlen lenne, ha a napvilágot látott becslés, miszerint a daganatok patológiai/szövettani diagnózisainak 50 százaléka hibás, valós volna. De nem az." - olvasható a közleményben. 

Kedden a Magyar Nemzet az Országos Onkológiai Intézet adataira hivatkozva számolt be arról, hogy becslések szerint a valamilyen szempontból hiányos vagy nem megfelelő patológiai diagnózisok aránya Magyarországon eléri az 50 százalékot. A lap szerint emiatt vannak olyan kórképek, például a daganatos betegségek között, ahol csak a páciensek töredéke kapja meg a megfelelő kezelést. Szintén az OOI-re hivatkozva a lap azt is írta, hogy a patológia válságban van, amit a szakemberek tömeges külföldre vándorlásával magyaráznak. 

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a lapnak azt mondta, érdemi intézkedésekre készül a tárca annak érdekében, hogy javítsanak a patológia, s ezen keresztül többek között az onkológiai ellátás helyzetén. Az államtitkár nyilatkozata szerint feltétlenül javítani kell a hazai patológia helyzetén, és garantálni kell, hogy valóban csak olyan körülmények között kezeljenek daganatos betegeket, ahol a diagnosztizáláshoz is minden feltétel adott. 

A szakemberek közleményükben elismerték, hogy hiányzik a szakmai munka folyamatos minőségellenőrzése, de ez az egész ellátórendszerre jellemző, azonban ilyen megalapozatlan adatokkal csak a munkájukat tisztességgel és lelkesedéssel végző patológusok iránti bizalmat megrendítését és a szakma megbecsülésének erodálását lehet elérni. Nem vitatják, hogy a patológia is súlyos problémákkal küzd, hiányszakmának számít, a szakemberek átlagéletkora egyre magasabb, korszerűsíteni, javítani kellene a finanszírozást, javítani a bérezésen, meg kellene oldani a szövettani asszisztensképzést. 

A közleményt jegyző szakemberek úgy vélik, ezeket a kérdéseket nem a médiával, hanem az egészségügyet, ezen belül a patológia helyzetét ismerőkkel kell megbeszélni és megoldani, és az erre irányuló tárgyalások a jelenlegi kormányzat képviselőivel megkezdődtek. Megjegyezték azt is, hogy a patológiai diagnosztikában kiterjedt a konzultációs rendszer, amelyben a szövettani minták eljutnak a legnagyobb tapasztalattal rendelkező diagnosztikus szakemberekhez mielőtt visszafordíthatatlan klinikai döntés születne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Sok a téves patológiai diagnózis

Becslések szerint a valamilyen szempontból hiányos vagy nem megfelelő patológiai diagnózisok aránya Magyarországon eléri az 50 százalékot - írta keddi számában a Magyar Nemzet az Országos Onkológiai Intézet (OOI) adataira hivatkozva.