szerző:
hvg.hu

Az ünnepi asztal mellett könnyű gyarapítani a súlyunkat. A ránk rakódott többlettől pedig lehetőleg minél gyorsabban, különösebb erőfeszítések nélkül szeretnénk megszabadulni. S az új évi fogadalmaktól sarkallva bele is vághatunk a legtöbbet ígérő kúrába, vagy választhatjuk a hosszabb, de eredményesebb módszert.

Csak akkor szabad enni, ha az ember éhes. Lassan meg kell rágni az ételt. Kevés zsír, sok rost. Szervezetünk először a szénhidrátokat bontja le, s ha nem fogyasztunk sok szénhidrátot, szervezetünk kénytelen lesz zsírt égetni – hangzanak a különféle diétás tanácsok, s némelyik köré egész mozgalom szerveződik, nemritkán divatkúrának kiálltva ki egy-egy, amúgy ésszerű tanácsra épülő módszert.

A divatdiéták tudományosan nem megalapozott fogyasztóprogramok, általában valamelyik tápanyag – leginkább a szénhidrát vagy a zsír – korlátozásán alapulnak. Előídézik a fogyás és visszahízás ördögi körét, hiszen eleinte valóban súlyvesztést, de hosszú távon az anyagcsere felborulását, így visszahízást eredményeznek. Ráadásul a karcsúság elsősorban nem a zsír, hanem a folyadékmennyiség elvesztésének köszönhető. Ha a felesleges kilók drasztikus leadása után nem térünk át egészségesebb életmódra, nagy az esélye, hogy a jelenleginél is rosszabb táplálkozási szokásokat veszünk fel. Innen pedig egyenes út vezethet a súlyos tápanyaghiányos állapotokhoz, netán evészavarokhoz.

Fogyókúra ésszel. Mit mutat a tükör?

A manapság oly divatos, zsírban tocsogó kúrák követőinek  pedig érdemes tudniuk, hogy ezek jobban hizlalnak, mint a szénhidrátok, hiszen egységnyi mennyiségben kétszer annyi energiát adnak (1 g szénhidrát 4,1 kcal, 1 g zsír 9,3 kcal). A túlzott – elsősorban állati eredetű – zsírfogyasztás a koleszterinszint emelkedését, májkárosodást és epepanaszokat, továbbá szív- és érrendszeri megbetegedést okozhat. A sok hús növelheti a köszvény kialakulásának kockázatát is.

A különböző általános módszerekkel ráadásul az is a gond, hogy ami az egyik embernél beválik, könnyen lehet, hogy a másiknál nem. Erre pedig egyszerű a magyarázat, az adott diéta más életvitelt folytató, eltérő anyagcseréjű embernél nem fogja ugyanazt a hatást kiváltani. 

Készítsünk részletes tervet!

Ha úgy döntöttünk, hogy villámkúrák helyett fokozatosan térünk át az egészségesebb életmódra, érdemes megfogadnunk néhány tanácst. „Ahelyett, hogy minden reggel a mérlegre állással kezdenénk, próbáljuk egyéb módon mérni a sikert" – ad tanácsot Stefanie C. Barthmare pszichoterapeuta. A szakember szerint tűzzük ki a célt, majd képzeljük el, milyen lesz, amikor teljesül: például beleférünk az egy számmal kisebb ruhába.

A következő lépés legyen az, hogy szakaszokra bontjuk a tervet, majd fokozatosan csökkentjük azon ételek fogyasztását, amelyek hízlalnak. A cukros üdítők helyett páldául igyunk ásványvizet, majd a következő héten hagyjuk ki a sajtot is a szendvicsből. Fontos tudnunk, hogy a koplalás sosem működik. Ha önmegtartoztatást gyakorolunk, és egy hízlaló ételről leszokunk, máris sikert könyvelhetünk el. Ezek a sikerélmények pedig jó érzéssel töltenek majd el és erőt adnak végső cél eléréséhez.

A pszichológus szerint ha egyszerre akarunk az összes egészségtelen ételről lemondani, az csak néhány napig, esetleg hétig fog működni. Ha folyton azon jár az eszünk, hogy sanyargatjuk magunkat, valószínű, hogy visszatérünk a korábbi étkezési szokásainkhoz. Ha nem készítünk részletes tervet arról, hogyan akarunk lefogyni, és a fogyókúrát tortúrának éljük meg, biztos kudarcra számíthatunk. Ha apró lépésekben haladunk, fogadalmunk nem haladja meg erőinket, nem hagyjuk abba a fogyokúrát és betartjuk újévi fogadalmunkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Plázs

Új fogyókúrás csodaszer a magyar piacon

Májustól Magyarországon is kapható egy természetes alapanyagokból álló testsúlycsökkentő készítmény, amely minden eddiginél könnyebb és egészségesebb fogyást ígér. A készítményt már 12 országban – Európában és a tengerentúlon is – forgalmazzák.

hvg.hu Tech

Digitális fogyókúra kütyükkel – valóban hasznos?

A tudás hatalom, vagy éppen megfelelő segítség a fogyókúrához - erre alapoz a BodyMedia FIT rendszere, amely egy karra erősíthető kütyüvel igyekszik segíteni a fogyni vágyó embereknek, amolyan digitális tanácsadóként. Egy nemrég publikált teszt eredményei szerint a módszer hatásos, de nekünk még maradtak kérdéseink.

hvg.hu Plázs

Most nem javasolt a fogyókúra elkezdése

A sok napsütés jó hatással lesz lelkiállapotunkra, közérzetünkre. Érdemes megfelelő ruházatban több időt eltölteni a szabad levegőn, szabadtéri programot szervezni.

MTI Plázs

Fogyókúra piros paprikával

A paprika csipős ízét adó kapszaicin lehet a jövő fogyasztószere: nemcsak a szánkat, hanem a zsírszövetet is fokozottan égeti. Dél-koreai kutatók tanulmányát a Journal of Proteome Research közölte.

Orbán és a csecsemők fái: régi terv, és rég tudják, hogy elbukik

Orbán és a csecsemők fái: régi terv, és rég tudják, hogy elbukik

Ellopott két Lamborghinit pár tinédzser, aztán egymásnak mentek a piros lámpánál

Ellopott két Lamborghinit pár tinédzser, aztán egymásnak mentek a piros lámpánál

Fojtogatta és levizelte a volt élettársát, amiért elhagyta

Fojtogatta és levizelte a volt élettársát, amiért elhagyta

Elhagyhatják az utasok a Diamond Princess üdülőhajót

Elhagyhatják az utasok a Diamond Princess üdülőhajót

Az áfaelszámolást is alaposan megbonyolítja a brexit

Az áfaelszámolást is alaposan megbonyolítja a brexit

Idén már tényleg lehet valami a nemzeti lőtérprogramból

Idén már tényleg lehet valami a nemzeti lőtérprogramból