szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár az üdülési csekk és az egészségpénztári hozzájárulás a legnépszerűbb és leggyakrabban használt, kifejezetten egészséggel kapcsolatos béren kívüli juttatás, számos egyéb lehetőségből választhatnak a munkaadók, illetve munkavállalók.

Egy céges juttatásként kapott prevenciós egészségügyi szűrés több esetben tudott olyan súlyos betegségeket diagnosztizálni, amelyek a korai stádiumban még gyógyíthatónak bizonyultak – árulta el megkeresésünkre az egyik vezető hazai gyógyszergyár humánerőforrás-vezetője, aki szerint ezek az esetek nagy valószínűséggel nem, vagy nem időben akadtak volna fent az állami egészségügy hálóján. Interjúalanyunk ezzel a Magyarországon sok esetben elhanyagolt vagy sokadrangúként kezelt egészségügyi juttatások fontosságát igyekszik érzékeltetni.

Mammográfiás vizsgálat. Céges támogatással

Ehhez képest viszontagságos utat járt be ez a juttatástípus: míg hosszú éveken keresztül a bevezetési nehézségek és a kézzel fogható forinthoz szokott munkavállalói attitűd miatt – azaz egy állásajánlat esetén szinte kizárólag az ajánlat végén nagybetűvel szereplő összeg számított, a juttatási csomag egyéb részeit mellékesen, távolságtartóan kezelték – nem számított tényezőnek, ma már számos munkaadónál valóban vonzó és mindkét fél számára működőképes konstrukciók léteznek. 

"A munkáltatók által a munkavállalóknak biztosított béren kívüli juttatások közül mindig azok a listavezetők, amelyeket kedvező adózással tud adni a vállalat a dolgozóinak" – vázolja az alaphelyzetet Fata László, cafeteria-szakértő, aki szerint éppen ezért kevés munkahelyen élnek olyan „extra” egészségügyi típusú juttatásokkal, amelyeket a személyi jövedelemadó törvény nem támogat. A közkedvelt juttatások közül jelenleg az egészségpénztári hozzájárulás és az üdülési csekk azon népszerű elemek, amelyekkel a pihenés, a betegségek megelőzése, de szükség esetén gyógyításának költsége is téríthető. A választható eszközök között ezeknél legtöbbször csak az étkezési csekk népszerűbb. Idén új adómentes juttatásként jelenik meg a Széchenyi Pihenő Kártya, amely a munkavállalók rekreációját támogathatja.

Szűrővizsgálatok: hosszú távú hatás

Készül a SZÉP
A SZÉP becenévre hallgató kártya bevezetésén jelenleg még dolgoznak a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Az eddigi információk alapján rekreációs, egészségfejlesztő és turisztikai szolgáltatások fedezésére lehet majd felhasználni, és egyelőre az üdülési csekkel párhuzamosan fog működni. A minisztérium turisztikai főosztálya novemberben az év elejére prognosztizálta a bevezetéshez szükséges kormányrendelet részleteinek kidolgozását, így terveik szerint a kártya a turisztikai szezon kezdetére már bevethető lesz.

Az alapvető eszközök mellett számos munkaadó "céges" szűrő- vagy orvosi vizsgálattal igyekszik vonzóbbá tenni a juttatási csomagot. Egy-egy állásajánlat esetén ennek a súlyát érdemes mérlegelni, hiszen ha rövidtávon tényleg inkább a számlánkon landoló havi nettó és a kézzel foghatóbb juttatások (például mobiltelefon, autó) számítanak, a bármikor igénybe vehető orvosi ellátás vagy akár az időszakos ingyenes szűrővizsgálatok komoly vonzerőt, hosszú távon pedig akár az orvosi költségeink érezhető csökkenését jelenthetik. Egészségünk szempontjából nem elhanyagolható az a tény, hogy az ilyen típusú egészségügyi szolgáltatásoknál általában a vizsgálat "jön hozzánk", azaz munkahelyünk megszervezi például a szűrővizsgálatokat, így nem fordulhat elő, hogy hónapokig halogatunk egy már esedékes vizsgálatot.

Saját bevallása szerint ezt a filozófiát alkalmazza a sanofi-aventis/Chinoin gyógyszergyártó vállalat is, ahol a munkavállalói egészségügyi juttatások között legfontosabbnak a már említett rendszeres védőoltásokat és szűrőprogramokat tekintik. Kelemen Enikő, a vállalat foglalkoztatási és szociális ügyi vezetője szerint öt éve a gyógyszergyár minden magyarországi munkavállalójának lehetősége van arra, hogy évente részt vegyen egy teljeskörű egészségügyi szűrővizsgálaton, Budapesten és Miskolcon magánorvosi ellátás keretében. Emellett a szűrések kiegészítéseként további szakorvosi vizsgálatokat vehetnek igénybe privát ellátás keretében azok a munkavállalók, akik ezt igénylik. Szintén népszerűek az ingyenes védőoltás-akciók, amelyeken a részvétel minden évben kimagasló – teszi hozzá Kelemen.

 

[[ Oldaltörés (Unikumnak számít a stresszkezelés) ]]

 

Hasonlóan a népszerű juttatások között szerepel az egészségmegőrzés a Budapest Banknál is. A pénzintézet közlése szerint ilyen például a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás, amit a munkatársak kétévenként komplex egészségügyi szűrővizsgálatokkal egészíthetnek ki, a cafeteria rendszerén belül választható egészségpénztári szolgáltatás, valamint a munkahelyek zömének jellegéből adódóan a szemüveg-támogatás. A vállalatnál emellett fontos szempont, hogy a dolgozók aktívan tegyenek saját egészségükért. Éppen ezért a juttatások között szerepel nem csak a sok helyen bevett kedvezményes sportolási lehetőség, de például olyan, unikumnak számító programok is, mint a stresszkezelés vagy éppen a dohányzásról való leszokás támogatása. Emellett a munkavállalók családtagjait is igyekeznek bevonni a programokba.

Stresszes munkavégzés. Támogatott a levezetés

Az öngondoskodásra és az egészségmegőrzésre való törekvés elhintése hasonlóan néz ki a sanofi-aventis/Chinoin gyakorlatában is. Így például egészséghez kapcsolódó juttatásnak tekintik a különböző céges sportolási lehetőségeket és a vállalaton belüli sporteseményeket. "Mára sikerült elérnünk, hogy munkavállalóink többsége valóban tesz az egészségéért" – mondja Kelemen Enikő, aki szerint a magyar lakosság zöme semmilyen különösebb erőfeszítést nem tesz a megelőzés érdekébe. "Nem csak a vállalatok, a munkavállalók és az egészségügyi intézmények, hanem az államkassza is akkor járna jól, ha az egészségügyi öngondoskodás teret nyerne" – véli a HR-szakember.

A cafeteria-szakértő szerint mára meghonosodtak a béren kívüli juttatások, az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele. Fata László szerint ehhez az kellett, hogy egy kritikus tömeg kipróbálhassa és megtapasztalja a szolgáltatást. Munkáltatói oldalról pedig az, hogy a juttatásokat megfelelő adó és jogszabályi környezet támogassa. "A Cafeteria Trend magazin tavalyi felmérésében vállalatokat kérdeztünk ezzel kapcsolatban, válaszaikból az derült ki, hogy a jelenlegi szabályozás egy kivétellel valamennyi munkaadói juttatási elvárást támogat. A bizonyos kivétel annyit jelent, hogy a sporteszközök vásárlása kikerült az egészségpénztári felhasználási módok közül, ezen túlmenően azonban szabad a pálya mindkét oldal számára" – teszi hozzá. Fata tapasztalatai szerint egyébként a nagyvállalatoknál jellemzőbb a cafeteria-rendszer, amikor a munkavállaló megadott keretösszegig választhat a felkínált juttatások közül, míg a kis és középvállalatoknál inkább a konkrét, a munkaadó által kiválasztott juttatások számítanak bevett gyakorlatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vállalkozz

Cafeteria: mi lesz 2011-ben?

A 2010-es évhez képest jelentősen átalakulnak a béren kívüli juttatások. 2010-ben három csoport volt: az adómentes, a kedvezményes 25 százalékos adózású és a normál adózású. 2011-re a három csoportból egy marad. Megszűnt az internetes utalványok adómentessége, s a normál adózású természetbeni juttatás is megszűnik, ráadásul ez utóbbi 2011-ben ugyanúgy adózik, mint a pénzjövedelem.

hvg.hu Plázs

Ingyenes szűrővizsgálatok: hol és kiknek?

2007-ben a Miniszterelnöki Hivatal által útjára indított SZ. É. P. (Szűréssel az Életért Program) 2009. március 28. és június 28. között tovább folytatódik. A program eddigi szakaszaihoz képest változást jelent, hogy idén nem nagyvárosokban, hanem kistelepüléseken szervez ingyenes lakossági szűrővizsgálatokat és életmód-tanácsadást az Egészségügyi Minisztérium.

Izraelben is zavargások voltak a járványügyi korlátozások miatt

Izraelben is zavargások voltak a járványügyi korlátozások miatt

Hivatalos: újra Dárdai Pál a Hertha BSC vezetőedzője

Hivatalos: újra Dárdai Pál a Hertha BSC vezetőedzője

Hamisítani kezdték a Covid-tesztek eredményét, hogy pénzt spóroljanak és utazhassanak

Hamisítani kezdték a Covid-tesztek eredményét, hogy pénzt spóroljanak és utazhassanak