szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A homeopátiának, mint alternatív gyógymódnak a haszna ugyan nem igazolható, mégis milliárdos iparággá nőtte ki magát. A Szkeptikus Társaság most egy kampánnyal kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy a homeopátiának nincs semmiféle hatása.

Szombaton a Szkeptikus Társaság tagjai és külső támogatói egy gyógyszerként regisztrált homeopátiás szerből teljes doboznyit bevéve „túladagolást” hajtanak végre magukon Budapest – V. ker Zrínyi utca 3. , az Országos Gyógyszerészeti Intézet előtt –, Szeged és Székesfehérvár egy-egy pontján. Az esemény a nemzetközi 10:23 Homeopátia – Nincs benne semmi kampány része, amelynek célja annak tudatosítása, hogy a homeopátia nem működik. Hasonló eseményre szombaton és vasárnap a világ 25 országának több mint 60 városában – valamint az Antarktiszon – is sor kerül.

Homeopátiás szer. Csak cukorgolyócska?
©

A kampánnyal szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a homeopátiás szerek jó része – épp azok, amelyeket erősebbnek tartanak – semmiféle hatóanyagot nem tartalmaznak. Mindez nem valami természetes szerekkel történő gyógyítás, hanem mágia. A kampány célja elérni, hogy az európai és nemzeti törvényhozó szervek szüntessék meg azokat a kivételeket, amelyeket az elmúlt évtizedekben a homeopátia lobbi hatására bevezettek. Ma Európában a homeopátiás szereket gyógyszerként regisztrálják, de a regisztrációhoz nem szükséges semmiféle bizonyítékot benyújtani a szerek hatásosságáról. Ezzel ellentétben a valódi gyógyszerek esetében szigorú követelmények vannak a hatásosság és a biztonságosság igazolása tekintetében.

Az akció résztvevői gondos mérlegelés, a kiválasztott termékcsoport  – a Boiron egyik ismert termékéről van szó, amelyből a szkeptikusok szerint jónéhány kilót kellene lenyelni, hogy egyetlen molekula legyen benne – ismerete alapján hajtják végre a „túladagolást”. A szervezők felhívják mindenki figyelmét, hogy hasonló akciót otthon senki ne hajtson végre. Megkérdeztük a szervezőket, miért ez az óvatosság, ha amúgy semmiféle hatása nincs ezeknek a szereknek.

Hraskó Gábor, a Szkeptikus Társaság elnöke szerint azért a túlzott óvatosság, mert volt már arra példa – igaz, nem itthon, hanem a tengerentúlon –, hogy a homeopátiának nevezett gyógyszer nem az volt, s gyermekeknél komoly problémát okozott. "Noha itthon kevés az esély arra, hogy valaki homeopátiás szerként ne azt kapna, nem akarunk felelőtlenek lenni, mert a homeopátiás szerek között is vannak olyanok, amelyek nincsenek túlhígítva, tehát tartalmaznak hatóanyagot" – fogalmazott Hraskó. Majd gyorsan hozzátette: ez csak egy figyelemfelhívás, nem akarnak ezzel semmit bizonyítani. Legfeljebb azt, amivel nagyon sokan nincsenek tisztában, "ismerőseim közül minden második szed ilyen szert, mégis meglepődtek, amikor azt mondtam nekik, ez valójában nem növényi medicina, sőt, nincs is benne semmi."

Hraskó szerint azonban más gondok is vannak a homeopátiával. Tarthatatlan, úgy lehet e szereket gyógyszerként forgalomba hozni, hogy nem kell igazolni a hatásosságát. Igen kevés az ilyen vizsgálat, és amiket elvégeztek, ott is többnyire az derült ki, hogy nincs semmiféle hatása a szernek, vagy ha kimutattak valamiféle hatást, hiányzott a kontrollcsoport, akik, nem homeopátiás szert kaptak volna. "IIyen alapon a gyógyszergyártóktól sem kellene megkövetelni az olykor évekig tartó klinikai vizsgálatokat, hiszen majd a szer használatakor eldől, kinek használ, és kinek nem" – ironizál a szkeptikusok elnöke, aki szerint nincs az jól, hogy egy másfél milliárd eurós üzletnél (legalábbis Európában) körülbelül nulla forintot költenek kutatásfejlesztésre, igaz annál többet marketingre, így nem meglepő, hogy egyre több híve van a "mozgalomnak." 

Spekuláció az egész?

A víz emlékezik?

A homeopátia két alapgondolaton alapul, amelyeket hallva a szkeptikusok csak a fejüket csóválják. Egyrészt a homeopátia módszerével hasonlót a hasonlóval kell gyógyítani. A homeopaták egy-egy betegségnél azt kérdezik, milyen hatóanyag idézné elő ugyanezeket a tüneteket egy egészséges embernél. Ha a betegnek láza van, a homeopata olyan szert keres, amely egészséges embernél lázat idéz elő, fejfájásnál pedig olyat, amely fejfájást okozna.

 

A második alapelv a hígítás. Azt feltételezik, hogy minél többször hígítunk és öntünk szét egy hatóanyagot, annál erősebben hat. A legtöbb homeopátiás hatóanyagot ezért annyira erősen felhígítanak, hogy a gyógyszerekben már egyáltalán nem mutathatók ki a hatóanyag molekulái. A homeopaták mégis hisznek a hatásban, mert az a meggyőződésük, hogy a víz emlékezik. Persze itt sincsenek meggyőző természettudományos bizonyítékok.

Korábban terjedelmes cikkben számolt be a homeopátia körüli egyre nagyobb hisztériáról a Der Spiegel német hetilap is. A cikkben megszólaltatták Jürgen Windelert, az Egészségügyi Minőségi és Gazdaságossági Intézet (Institut für Qualität und Wirtschaftlichkeit im Gesundheitswesen, IQWiG) vezetőjét is, aki meg róla győződve, hogy „a homeopátia egy spekulatív koncepció.” Mint fogalmazott, máig nem bizonyított, hogy a módszernek lenne egészségügyi haszna. Tanulmányok százai után a tudósok 2010-ben egyetértésre jutottak: a legcsekélyebb meggyőző bizonyíték sincsen arra, hogy a homeopátiás golyócskák a placebóhatáson kívül bármilyen más hatást kiváltanának. Nem másról van tehát szó, mint egy látszatterápiáról.

De a briteknél is óriási vitát váltott ki az elmúlt évben a homeopátiás szerek egyre nagyobb népszerűsége. A brit orvosszövetség legutóbb nem kevesebet állított, mint hogy a homeopátia „boszorkányság”. Az ezzel kapcsolatos határozatot pedig a British Medical Association (az orvosszövetség a szigetország több mint 140 ezer orvosának érdekeit képviseli) több száz orvosa elfogadta. „Az egyre fokozódó pénzszűkében felelőtlen dolog az egészségügy költségvetését a kuruzslásra fordított kiadásokkal terhelni” – tiltakoznak az orvosok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Hókuszpókusz-e a homeopátia?

Még soha nem álltak ennyire kibékíthetetlenül egymással szembe a homeopátia hívei és ellenzői – számolt be róla nemrég igen terjedelmes cikkben a német hetilap, a Der Spiegel. A lap szerint noha a homeopátiának, mint alternatív gyógymódnak a haszna nem igazolható, milliárdos iparággá nőtte ki magát. De miért hiszünk benne?

hvg.hu Plázs

Hogyan működik a homeopátia?

A jövő a holisztikus - tehát az embert egészében néző, testi-lelki-szellemi egységként tekintő - informatikai-energetikai szinten ható gyógymódoké. Ezek oldják a szervezetben kialakult energetikai blokkokat, és szelíden támogatják, szükség esetén aktiválják a szervezet öngyógyító erőit.

hvg.hu Napi merítés

Homeopátiateszt 175 évvel ezelőttről

Egy 2006-ban megjelent cikk szerint az első dokumentált, randomizált, kettős vak klinikai vizsgálatot a homeopátia tesztelésére használták Bajorországban, alig negyven évvel a homeopátia bevezetése után, 1835-ben - olvasható a Szkeptikus blogon.