szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Az inzulinnal ellentétes hatású hormon gátlásával ellensúlyozni lehetne az 1-es típusú cukorbetegséget – állítják a Texasi Egyetem kutatói.

Roger Unger professzor és munkatársai egérkísérletek eredményei szerint az inzulinhiány nem okoz tüneteket, amennyiben azzal ellentétes glukagon nevű hormon működését gátolni lehet. A glukagon, melyet az inzulinhoz hasonlóan szintén a hasnyálmirigy termel, egészségesekben a vércukorszint leesésének kivédéséért felelős. Az 1-es típusú cukorbetegekben viszont a normálisnál magasabbra növeli a vércukor szintjét.

A Diabetes februári számában megjelent tanulmány szerint az inzulin, a korábbi vélekedéssel ellentétben, az élethez nem elengedhetetlen fontosságú. Az 1-es típusú cukorbetegség kezelésének alapja évtizedek óta az inzulin. Azonban a tanulmány kimutatta, hogy saját inzulin hiányában, amennyiben a glukagon működését gátolják, helyreáll a szervezet cukorháztartása. Normális esetben a két hormon egymás hatását kiegyenlíti: amennyiben lecsökken a vércukor szintje, a glukagon mozgósítja a máj tartalékait, a túl magas szinttől viszont az inzulin véd, amely inkább a raktározást, a vérből való eltávolítást segíti elő.

Az 1-es típusú cukorbetegségben, amely az Egyesült Államokban mintegy 1 millió embert érint, a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei pusztulnak el. Ezt az kiesést külső inzulin bevitelével pótolják, ami segíti a cukoranyagcserét, szabályozza a vércukorszintet, és megakadályozza a diabéteszes kóma kialakulását. Emellett természetesen étrendi megszorításokat is alkalmazni kell.

Az új vizsgálat szerint, amennyiben egerekben mindkét hormonális válasz elveszik, nem alakul ki cukorbetegség. Az eredményeknek a jövőben akár terápiás eredménye is lehet, így nem kizárt, hogy a kutatók egy lépéssel közelebb kerültek az 1-es típusú cukorbetegség gyógyításához.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Plázs

A leghatékonyabb edzés cukorbetegeknek

Az már jó ideje köztudott, hogy a rendszeres mozgás segít a cukorbetegség karbantartásában, de azt eddig nem vizsgálták, hogy pontosan mely típusú edzés a leghatékonyabb ebből a szempontból. Apor Péter egyetemi tanár, sportorvos beszélt a témáról.

MTI Tech

Ondósejtek segíthetnek a cukorbetegeken

Őssejteket - részben éretlen ondósejteket - alakított át sikeresen a cukorbetegség kezelésére alkalmas hasnyálmirigysejtekké, illetve a beleket bélelő hártyává két kutatócsoport, amely egyaránt vasárnap számolt be kutatómunkájáról.

hvg.hu Plázs

Mit jelent ma cukorbetegnek lenni?

Magyarországon a lakosság 7,6 százaléka cukorbeteg és ugyanennyire tehető azok száma, akik érintettek, de nem tudnak állapotukról. Ez azt jelenti, hogy itthon legalább 1,5 millió cukorbeteg él és még kétszer ennyire tehető azok száma, akik a betegség „előszobájában” vannak, mivel már károsodott a szénhidrát-anyagcseréjük. De milyen esélyei vannak ma egy cukorbetegnek a teljesértékű életre? November 14-e a cukorbetegek világnapja.

MTI Plázs

A terhességi cukorbetegség később is kockázatot jelent

Nagyobb a kockázata, hogy később 2-es típusú diabéteszük lesz azoknak a nőknek, akiknél várandósságuk idején terhességi cukorbetegség alakul ki, mégis keveseknél végzik csak el a szülés utáni szűrést - állapították meg amerikai kutatók.

Elbukja az árát, ha lemondja az olasz utat a koronavírus miatt

Elbukja az árát, ha lemondja az olasz utat a koronavírus miatt

Nem zárják le a horvátok a határt

Nem zárják le a horvátok a határt

Elképesztő összeget adtak a világ legdrágább pásztorkutyájáért

Elképesztő összeget adtak a világ legdrágább pásztorkutyájáért