szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gazdasági és politikai szerepük növekedése miatt drasztikusan megemelkedhet a dohányzó nők száma a fejlődő országokban - figyelmeztetnek a szakemberek.

Egy hetvennégy országra kiterjedő vizsgálat eredményei szerint azokban az országokban, ahol alacsony a nők politikai és gazdasági ereje - például Kína, Indonézia, Pakisztán, Szaúd-Arábia, és Uganda esetében - a dohányzók aránya általában ötször nagyobb a férfiak, mint a nők körében. Ahol viszonylag magas a nők közéleti és egyéb szerepvállalása - így az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kanadában, Norvégiában és Svédországban - ott a dohányzás szempontjából egyre jobban szűkül a nemek közötti különbség. 

A szakemberek most arra figyelmeztetnek, hogy női lakosság felemelkedésével párhuzamosan a fejlődő országokban is egyre jobban kiegyenlítődik majd a dohányzó férfiak és nők aránya. Douglas Bettcher, az Egészségügyi Világszervet (WHO) dohányzásellenes kezdeményezésének vezetője szerint a hatóságoknak minél előbb lépniük kellene, hogy megakadályozzák a dohányzás futótűzszerű terjedését a nők körében, különös tekintettel a szegényebb országokra.

"Sok országban még csak kezdeti stádiumát éli a dohányzási járvány, de a helyzet rosszabbodni fog" - hangsúlyozta Bettcher a WHO hírlevelében megjelent tanulmányhoz írt közleményében. "Szigorú intézkedésekre, például a dohányreklámok betiltására lenne szükség annak érdekében, hogy a gyártók ne vehessék célba a nőket" - hangoztatta.

Évente több mint ötmillió ember hal bele a cigarettázás következményeibe és ez a szám akár a nyolcmilliót is meghaladhatja 2030-ig, hacsak nem születnek megfelelő intézkedések a dohányzás szabályozására és megfékezésére. Kínában a férfiak 61, a nők 4,2 százaléka dohányzik, míg a gazdag nemzetek esetében ez az arány majdnem egyenlő.

A hatóságoknak meg kellene vizsgálniuk, hogy "a nagy dohánygyártók miként kovácsolnak tőkét a társadalmi változásokból a nők megnyerése érdekében, például azzal, hogy az emancipáció szimbólumává emelik a cigarettát" - hangoztatta a tanulmány egyik kutatója, Sarah Hitchman, aki szerint azt is érdemes lenne megfigyelni, hogy az ár- és adó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Orvosok támogatják a dohányzást tiltó javaslatot

Támogatják a dohányzást tiltó javaslatot a dohányzás miatt kialakuló betegségek által legjobban érintett orvosi társaságok - közölte Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke.

Origo Plázs

Teljes dohányzási tilalmat akar a Fidesz az éttermekben

A javaslat egyéni képviselői indítvány formájában kerül az országgyűlés elé - a Fidesz-frakció már hétfői ülésén rábólintott -, de élvezi Szócska Miklós egészségügyi államtitkár és az államtitkárság támogatását is - számol be az Origo.

MTI Plázs

A demográfiai helyzeten javítanának a dohányzás tiltásával

A zárt légterű nyilvános helyeken történő dohányzás megtiltását célzó törvénymódosító javaslat célja, hogy a leszokásban nyújtson segítséget; a jogszabállyal az ország demográfiai helyzetén szeretnének javítani - mondta Heintz Tamás fideszes képviselő, a javaslat egyik előterjesztője kedden hajnalban a parlamentben.

MTI Itthon

A zárt légterű nyilvános helyeken tilos lehet a dohányzás

Több kormánypárti képviselő aláírásával benyújtották pénteken azt a törvénymódosító javaslatot, melynek értelmében a jövőben minden zárt légterű nyilvános helyen tilos lehet a dohányzás - jelentette be a fideszes Heintz Tamás pénteken, Budapesten.

MTI Shake

Korlátozzák a dohányzást a kínai filmekben

Az utóbbi idők egyre hangosabb vészharangkongatása nyomán az állami rádió, film és televízió főhivatal (SARFT) úgy döntött, arra utasítja a filmek, tévéjátékok rendezőit, hogy a lehető legkevesebbre korlátozza azokat a jelenteket, amelyekben cigaretta vagy dohányzó ember látható.

Hírszerző/FH Itthon

Dohányzási tilalom: hamisan riogatnak a vendéglátósok?

Több civil és szakmai szervezet is támogatja a zárt közterületi dohányzás tilalmát szorgalmazó javaslatot - olvasható a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért nevű szervezet hétfői közleményében. A szakemberek azt mondják: a közterületi dohányzás ilyen mértékű korlátozása gyakorlatilag semmiféle többletköltséggel nem jár a költségvetés számára.

49 milliárd forintos szuperszámítógépet rendelt az EU, ez lehet a világ legerősebbje

49 milliárd forintos szuperszámítógépet rendelt az EU, ez lehet a világ legerősebbje

Bemutatkoznak a macedón írók, akik szerint az irodalom az ellenállás egyik formája

Bemutatkoznak a macedón írók, akik szerint az irodalom az ellenállás egyik formája

Régóta várt funkciót tesztel a YouTube, segíthet spórolni a mobilnettel

Régóta várt funkciót tesztel a YouTube, segíthet spórolni a mobilnettel