szerző:
Meteoklinika
Tetszett a cikk?

Hidegfronti hatás érvényesül a légkörben, ami az érzékenyeknél türelmetlenséget, ingerlékenységet válthat ki.

Napközben hidegfront éri el a Kárpát-medence térségét, ami az érzékenyeknél türelmetlenséget, ingerlékenységet válthat ki. Emellett felerősödnek a szervezetben a gyulladásos folyamatok, a görcsös fájdalmak. A megerősödő szél fejfását okozhat, a reumatikus panaszok fokozódását, illetve vérnyomás-ingadozást is okozhat. A meleg időben ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre - javasolja a Meteoklinika.hu.

A gépjárművel közlekedők elsősorban délután a Dunántúlon és a középső tájakon találkozhatnak nedves útszakaszokkal, ahol a féktávolság megnövekszik. Zivatarokban a látási viszonyok hirtelen jelentősen lecsökkennek, és a feltámadó szél a gépjárművek menetstabilitását is csökkenti.

A fronthatás figyelmetlenséget, tompuló reflexeket okozhat, ezért érdemes fokozott óvatossággal haladni, nagyobb követési távolságot tartani. Keleten a nap nagyobbik részében még napos jellegű lesz az időjárás, ott az erős fény lehet zavaró. Az autó utastere jelentősen átforrósodhat, kisgyermeket, elő állatot ne hagyjunk a parkoló járműben.

A keleti tájakon még egész nap, nyugaton már inkább csak délelőtt lesz napos jellegű az időjárás. Napozáskor fordítsunk figyelmet arra, hogy az UV sugárzás 11 és 15 óra között eléri a nagyon erős fokozatot, ezért akár 20 perc alatt is bekövetkezhet a leégés. Ha lehetséges, ne ekkor tartózkodjunk a tűző napon. Használjunk magas faktorszámú fényvédő krémet, óvjuk a szemet az erős fénytől napszemüveggel.

A szennyezőanyagok feldúsulását a levegőben újra megakadályozza a hidegfront mögött megerősödő légmozgás. Egy esőkabátra elsősorban a nyugati és a középső megyékben élőknek lehet szüksége, viszont az esernyő használata a zivatarban feltámadó szélben körülményes lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust

Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust

40 millió forinttól indulhat a dízel-hatótávú új Mercedes villanyautó alapmodellje

40 millió forinttól indulhat a dízel-hatótávú új Mercedes villanyautó alapmodellje

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre