szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Egy orvos a saját kárán tanulta meg, hogy milyen fontos betartani a betegtájékoztatókban leírtakat: víz nélkül vette be az antibiotikumot, ami megakadt és egy hatalmas lyukat égetett a torkán.

A 30 éves Max Pemberton annak ellenére, hogy maga is orvos, hibát követett el: egyszerűen figyelmen kívül hagyta az utasítást, miszerint a gyógyszert vízzel kell lenyelni. Elmondása szerint lusta volt felállni az íróasztalától egy pohár vízért, ezért szárazon lenyelte a gyógyszert. Két héttel később egy reggel, amikor felébredt, égő, szúró érzést érzett a mellkasa felől a nyelőcsövében.

©

Aznap semmit nem tudott enni és inni, de arra gondolt, másnapra biztos elmúlik. Max azonban tévedett, a helyzet másnapra sem javult, végül, amikor egy szintén orvos barátja meglátogatta, dehidratáltság miatt azonnal kórházba vitte. A kórházban hosszas vizsgálatok után kiderült, hogy a két héttel korábban bevett antibiotikum megakadt a nyelőcsövében és lassan szétégette a finom szöveteket, majd beágyazódott az izom alá. A férfi ezt egyszerűen azért nem érezhette, mert a tabletta a nyelőcsövének egy olyan pontján akadt el, ahol nincsenek idegek.

"Az emberek gyakran nem veszik komolyan azt, hogy mi áll a betegtájékoztatón, ha az olvasható, hogy vízzel kell bevenni a gyógyszert, akkor ez valóban fontos" – hangsúlyozta Sarah McMahon, a Kelet London oktatókórházának munkatársa, aki az elmúlt évben több ehhez hasonló esettel is találkozott.

Több mint száz gyógyszer, köztük az ibuprofen vagy a C-vitamin is okozhat ilyen problémákat, ha nem vízzel veszik be a betegek. Ezek a tabletták a gyomorba kerülve egyébként már veszélytelenek, ugyanis a gyomor fala – a nyelőcsővel ellentétben – kellően ellenálló.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Reagált a kormány Fekete-Győr felhívására, amiben közös videózásra hívta Orbánt

Reagált a kormány Fekete-Győr felhívására, amiben közös videózásra hívta Orbánt

Az olasz Corriere szerint az AstraZeneca egyelőre nem válaszol az EU-nak, mikor szállít elegendő vakcinát

Az olasz Corriere szerint az AstraZeneca egyelőre nem válaszol az EU-nak, mikor szállít elegendő vakcinát

Jamie Cullum csak jövőre, de Tom Jones már idén fellép a VeszprémFesten

Jamie Cullum csak jövőre, de Tom Jones már idén fellép a VeszprémFesten