szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A preventív orvoslás személyre szabott életmóddal megnöveli az egészségben töltött évek számát és csökkentheti az egészségügyi rendszer finanszírozási problémáit. Mindez pedig már intézményi keretek között működhet.

Elizabeth Blackburn Nobel díjas tudós nyitotta meg a Quintess Tudásközpontot a Magyar Tudományos Akadémián. A nonprofit szervezet célja, hogy itthon is meghonosítsa a tudományosan is igazolt egészség-megőrzési módszereket. Az alap pedig az, hogy az utóbbi években tudományos bizonyítékok is születtek arra, hogy a környezetnek és az életmódnak igen nagy szerepe van számos súlyos betegség megelőzésében és lefolyásában. Igazolt tény az is, hogy helyes életmóddal a betegségek jelentős része valóban megelőzhető, sőt akár génjeink működése is módosítható, és így még az öregedés is lassíható.

Elizabeth Blackburn a 2009. évi orvosi Nobel-díjat a biológiai öregedés molekuláris mechanizmusainak feltárásáért kapta. Kimutatta, hogy bizonyos életmód-és táplálkozásbeli változások, magatartásbeli, pszichológiai tényezők, valamint sejtszintű folyamatok között bizonyított, befolyásolható kapcsolat létezik. A Blackburn kutatásaira is építő számos életmód megújító program közül azok emelkednek ki, amelyek komplexen támaszkodnak a fizikai, fiziológiai és lelki tényezőkre. Ezek a programok tudományosan igazoltan lassítják, sőt, vissza is fordítanak bizonyos kóros folyamatokat és elősegítik az egészséges öregedést.

„Az Elizabeth Blackburn eredményein és a Dean Ornish kutatásain alapuló preventív orvoslás társadalmilag hasznos és költségcsökkentő megoldás. Emellett az egyes emberek számára kevesebb lemondással és időráfordítással, személyre szabott módon ér el jobb általános egészségi állapotot és magasabb életminőséget” – véli Filippo Ongaro, a központ orvosigazgatója. 

Noha a magyar egészségügynek számos más fontos kérdést kellene rövid távon megoldania, a prevenció fontosságát és pénzügyi hasznosságát a hazai szakemberek sem vitatják. És talán az sem véletlen, hogy az Egyesült Államokban már társadalombiztosítási támogatást is élvez a Dean Ornish által meghonosított, tudományosan igazolt életmód fejlesztési módszertan.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!