szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A hörcsögökön végzett kísérletek alapján arra lehet következtetni, hogy a kamaszkori szexuális élet hatással lehet a hangulatra és az agy fejlődésére, állítják az Ohiói Állami Egyetem kutatói.

A tanulmányban szereplő kísérleti hörcsögök, akik korábban kezdtek el párosodni, jellemzően jóval több depresszív viselkedési mintát produkáltak, és az agyukban is kisebb eltéréseket regisztráltak a kutatók azokhoz az állatokhoz képet, akik később kezdek szexuális életet élni. „A korai életszakaszban elkezdett szexuális tapasztalatszerzés nem marad következmények nélkül” – mondta John Morris, az Ohiói Állami Egyetem pszichológia szakos doktorandusz hallgatója, a tanulmány társszerzője.

A kísérlet során a kutatók 40 napos (tizenéves embereknek megfelelő korú) hím hörcsögöket pároztattak felnőtt nőstényekkel. Egy második csoportban lévő hörcsögök 80 napos, emberi felnőttkornak megfelelő korukban kezdtek szexuális életet élni, míg a kontrollcsoport tagjai egyáltalán nem érintkeztek nőstényekkel. Ezt követően a hörcsögöket 120 napos korukban vetették alá különféle vizsgálatoknak, amelyből az derült ki, hogy a korai életszakaszukban szexuálisan aktív példányok sokkal hajlamosabbak lettek a depresszióra és szorongásra, mint azok a hörcsögök, akik csak később kezdek el párosodni, vagy egyáltalán nem éltek nemi életet.

Morris és kutatótársai azonban felhívták a figyelmet, hogy a tanulmányuk eredményei nem lenne szerencsés a kamaszkori absztinencia propagálására használni, mivel a kísérleteket eddig kizárólag hörcsögökön végezték el, és egyáltalán nem biztos, hogy az emberekre is kivetíthető az eredmény. Morris szerint még további vizsgálatokra és átfogó kutatásokra van szükség, hogy jobban megértsék a pubertáskori szexualitás hatásait.

A tanulmány részleteit az Idegtudományi Társaság éves találkozóján ismertették, még a cikk publikálása előtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az én hetem: Péterfy Gergely szerint az oltáshomály lett a sztenderd

Az én hetem: Péterfy Gergely szerint az oltáshomály lett a sztenderd

Még Trump igazságügyi minisztere szerint sem történt tömeges csalás az elnökválasztáson

Még Trump igazságügyi minisztere szerint sem történt tömeges csalás az elnökválasztáson

Gálvölgyi János, Geszti Péter és már több mint 9 ezer aláíró követeli petícióban Demeter Szilárd lemondását

Gálvölgyi János, Geszti Péter és már több mint 9 ezer aláíró követeli petícióban Demeter Szilárd lemondását