szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pénteken elfogadott víziközmű-szolgáltatási törvénybe zsúfolták bele az egészségügyi törvény módosítását is, amely egészségügyi válsághelyzetekben lehetővé teszi az orvosok munkára való kirendelését bárhová az országban.

A víziközmű-szolgáltatásokról szóló törvényt péntek délután fogadta el a parlament, de a zárószavazás előtt az alkotmányügyi bizottság több - a víziközművekkel köszönő viszonyban sem lévő - módosítót is benyújtott a jogszabályhoz.

Az egyik zárószavazás előtt benyújtott módosító indítvány a katasztrófa-egészségügyi ellátásról szól, és az egészségügyi törvényt módosítja. A szöveg az egészségügyi válsághelyzetekben követendő eljárásokat taglalja, ilyen esetekben korlátozza például a betegek jogait többek között a szabad orvosválasztást illetően.

"Egészségügyi válsághelyzet idején az e törvényben meghatározott betegjogok csak akkor és kizárólag olyan mértékben gyakorolhatók, amikor és amennyiben nem veszélyeztetik az egészségügyi válsághelyzet felszámolásának eredményességét. A beteg emberi méltósághoz való joga azonban ebben az esetben sem korlátozható" - olvasható a módosító indítványban.

Az orvosok munkáját is érinti az új szabályozás. Őket az egészségügyi válsághelyzet alatt törvényileg kirendelhetik bárhová az országban, ezzel törve meg egy esetleges, a közelmúltbeli szlovákiaihoz hasonló orvossztrájkot.

"Kormányrendeletben meghatározottak szerint megyei szintű egészségügyi válsághelyzet idején az egészségügyi védelmi bizottság, országos szintű egészségügyi válsághelyzet esetén a miniszter jogosult — a Magyar Honvédség, a honvédelmi szervek, a rendvédelmi szervek egészségügyi szolgáltatóinál dolgozók kivételével — bármely egészségügyi dolgozót az ország más helységébe egészségügyi tevékenység végzésére kirendelni" - olvasható az indítványban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!