szerző:
MTI

A szívinfarktust okozó elzáródott koszorúeret egy verőéren át az érbe vezetett katéter segítségével tágítják ki. Olasz kutatók tanulmánya szerint a kezelés sokkal hatékonyabb, ha nem a comb, hanem a csukló verőerén keresztül vezetik be a műszert.

A koszorúér-elzáródás kezelésére szolgáló katétert kezdetben a comb verőerén keresztül vezették a beteg területre. Néhány éve a szakorvosok mind nagyobb gyakorlata és a mind jobb technika hatására ma már sokszor a csuklót használják erre.

Marco Valgimigli és munkatársai mindkét megoldást használták. A klinikus kutatók 12 olasz kórház 11 068 betegének vizsgálatát összegezték a Journal of the American College of Cardiology, Cardiovascular Interventions című folyóiratban. Az infarktus miatt beszállított betegeket 2003 januárja és 2009 júniusa között kezelték. A betegek egészségi állapotát az infarktus után gondosan követték. Ez tette lehetővé, hogy fölmérjék a szívkatéter bevezetésének helyétől függő különbségeket.

A tények azt bizonyították, hogy a csukló artériáján keresztül beszúrt katéterrel kezeltek a beavatkozás utáni második év végén fele annyian haltak meg, mint a comb verőerén át bejuttatott katéterrel kezelt csoport tagjai.

A kutatók az értékelés során felfedezték, hogy a csuklóartériás eljárással több fiatalt, több férfit és több, enyhébbnek esetet kezeltek. A hatalmas betegcsoportból ezért a statisztikai értékeléshez minden szempontból hasonló korú, nemű és betegségük súlyossága szerint is megfelelő párokat képeztek. A kezelés utáni halálozásban a két módszer közötti különbség így csökkent, de továbbra is jelentős maradt. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a csuklóéren át végzett technika nagyobb gyakorlatot kíván, de világszerte egyre több szívgyógyász képes ezzel a módszerrel dolgozni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lingard és Kane fordított Modricék ellen, Anglia a négyes döntőben

Lingard és Kane fordított Modricék ellen, Anglia a négyes döntőben

Olyan jó az idei legolcsóbb iPhone, hogy a másik kettőt lehet, hogy nem is érdemes megvenni

Olyan jó az idei legolcsóbb iPhone, hogy a másik kettőt lehet, hogy nem is érdemes megvenni

Kórházba került Janukovics

Kórházba került Janukovics

Kína "agresszív gazdasági terjeszkedését" bírálta az amerikai alelnök

Kína "agresszív gazdasági terjeszkedését" bírálta az amerikai alelnök

Újabb nagyvárosokból tiltják ki a dízel autókat Németországban

Újabb nagyvárosokból tiltják ki a dízel autókat Németországban

A Fidesz nemrég még megszavazta Sargentini jelentését

A Fidesz nemrég még megszavazta Sargentini jelentését