szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A legtöbb könyv második olvasásra sokkal élvezetesebb, és még a mentális egészségünkre is jó hatással van – derült ki egy friss tanulmányból. Ugyanez a hatás megfigyelhető a filmeknél és a nyaralóhelyeknél is, ahová újra visszatérünk.

A filmek újranézése, illetve a könyvek újraolvasása lehetőséget ad arra, hogy sokkal jobban elmélyedjünk bennük érzelmileg. Az első olvasás vagy az első filmnézés során az olvasó, illetve a néző elsősorban csak az eseményekre, a történetre koncentrál, míg második olvasásra, vagy nézésre az ismétlődő élmények mellett lehetőség nyílik a mélyebb értelmezésre is.

A második olvasásnál, filmnézésnél sokkal mélyebb érzelmeket élhetünk át, befogadóként több szállal tudunk kapcsolódni a történethez –vélekedik Cristel Antonia Russel, az Amerikai Egyetem kutatója, a tanulmány szerzője. Másodszorra a cselekmény már ismerős, mégis több új értelmezést nyerhet a mű.

A felmérésből, amelybe amerikaiakat és új-zélandiakat vontak be, kiderült, hogy a könyvek újraolvasása, illetve a filmek újranézése pozitív hatással lehet a mentális egészségi állapotra is. A tanulmány részleteit a Journal of Consumer Research című tudományos folyóirat legújabb számában publikálták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Követte a GPS-t, szántóföldön ragadt egy autós Gödöllőnél

Követte a GPS-t, szántóföldön ragadt egy autós Gödöllőnél

A rendíthetetlen hűségét ünnepelték – eltemették Fülöp herceget

A rendíthetetlen hűségét ünnepelték – eltemették Fülöp herceget

Önvezető BMW, Tesla, Apple Car – mit tudhatnak ma, mit holnap?

Önvezető BMW, Tesla, Apple Car – mit tudhatnak ma, mit holnap?