szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A zöld, pörköletlen kávébabból nyert kivonat segíti a testsúly csökkentését – vélik amerikai kutatók. Joe Vinson és munkatársai az Amerikai Kémiai Társaság San Diegó-i konferenciáján ismertetik majd kutatásuk eredményét.

A tanulmányt 16 ember bevonásával Indiában készítették, de korábban hasonló vizsgálatokat végeztek Franciaországban és Japánban is. Vinson elmondta: csoportjával most nem a zöldkávé koffeintartalmának hatására összpontosítottak, hanem a nyers kávéban nagy mennyiségben jelen lévő klorogénsavra.

"Ez a zöldkávé legfontosabb természetes hatóanyaga, a pörkölt kávéban már jóval kevesebb van belőle, így nem olyasmiről beszélünk, ami kicserélhető szokásos kávénkkal" - magyarázta a kutató. A kávébabot 240-250 fokon pörkölik, ezen a hőmérsékleten az anyagcserét gyorsító klorogénsav jelentős része lebomlik.

A napi egy-két adag zöldkávét ivó résztvevők testsúlya a követés hat hete alatt átlagosan 10,5 százalékkal csökkent, míg testzsírjuk mennyisége 16 százalékkal. A kutatók hangsúlyozták, hogy a későbbiek több emberen ellenőrzik majd eredményeik helytállóságát - írta a HealthDay című amerikai ismeretterjesztő portál.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!