szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Izraeli kutatóknak sikerült olyan kannabisz növényt (vadkendert) termeszteniük, amely nem okoz feldobódást, így pusztán orvosi céllal, fájdalomcsillapítóként használható - adta hírül a Maariv izraeli napilap.

A beszámoló szerint ez a növény ugyanúgy nézni, mint a régi, olyan az illata és íze is, de nem váltja ki mindazokat az érzéseket, amelyeket általában a marihuána szívásához szokás kapcsolni, és amelyek a THC, a tetrahidrocannabinol nevű vegyület hatásához köthetők.

"Sok páciensünk, aki kipróbálta az új növényt, visszajött és azt mondta: 'Maguk becsaptak!', mert azt feltételezte, hogy placebót kapott" - idézte fel a fajta kifejlesztését elvégző Tikkun Olam cég fejlesztési vezetője.

Miközben a termelődő THC mennyiségét csökkentették, egy másik hatóanyag, a CBD (cannabidiol) szintjét növelték az új növényben. Erről az anyagról korábban kimutatták, hogy enyhíti az előrehaladott cukorbetegek fájdalmait, és többféle pszichiátriai zavar esetében is könnyíti az érintettek szenvedéseit.

©

A tesztekben az új növény alkalmazói teljesen józanok maradtak, és nem jelentkezett náluk evési kényszer sem, ami megszokott jelenség a marihuánát szívóknál.

Izraelben a jogszabályok csak orvosi célra engedélyezik a marihuána használatát, így ezt az innovációt is csak ilyen céllal tesztelhetik. Az Izraeli Rákszövetség és a Sheba Orvosi Központ adatai szerint mintegy 6 ezer, különböző betegségekben szenvedő izraelinek engedélyezték eddig az orvosi marihuána alkalmazását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Piros-fehér-zöldre „festették” a Niagara-vízesést 1956 emlékére

Piros-fehér-zöldre „festették” a Niagara-vízesést 1956 emlékére

Doku360: "A techno szerintem haladó zenehallgatóknak való"

Doku360: "A techno szerintem haladó zenehallgatóknak való"

A Real Madrid nyerte az El Clásicót

A Real Madrid nyerte az El Clásicót