szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány héten belül virágozni kezd a parlagfű. A Magyar Növényvédelmi Társaság elnöke szerint annyi helyet foglal el gyomnövény a magyar földeken, mintha egy megyét kizárólag parlagfűvel vetettek volna be.

Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon, Kőmíves Tamás, a Magyar Növényvédelmi Társaság elnöke pedig ezzel kapcsolatban az InfoRádiónak azt mondta, Magyarország "a világ parlagfű epicentruma".

Mint mondta, a jó hír az, hogy a parlagfűvel fertőzött területek országos aránya nem nő, de annyi helyet foglal a parlagfű a földeken, mintha egy megyét kizárólag parlagfűvel vetettünk volna be - érzékeltette a helyzet súlyosságát.  Elmondása szerint leginkább a mezőgazdasági termőföldek fertőzöttek.

Kőmíves Tamás hozzátette: a parlagfű a lakókörnyezetben könnyedén eltávolítható, a mezőgazdasági földterületeken viszont ez óriási költséggel jár.

Tavaly 10 ezer hektárnyi területen rendeltek el kényszerkaszálást a parlagfű miatt, idén pedig júliusban indulhatnak az első ellenőrzések - mondta Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökhelyettese, aki hozzátette: nem lehet megbecsülni, hogy mekkora azon területek aránya, ahol a hatósági intézkedések hírére, vagy az attól való tartás miatt önként végezték el a termelők a parlagfű-mentesítést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kétszáz fős illegális bulit számolt fel a rendőrség Kolozsváron

Kétszáz fős illegális bulit számolt fel a rendőrség Kolozsváron

Kézilabda-vb: sima vereség a spanyoloktól

Kézilabda-vb: sima vereség a spanyoloktól

Ne szelfizzenek majmokkal! – kérik az állatvédők a tudósokat

Ne szelfizzenek majmokkal! – kérik az állatvédők a tudósokat