szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A rák és a krónikus betegségek okozzák a nem hirtelen halálozások csaknem felét az Európai Unió országaiban - állapították meg a 27 uniós országban lefolytatott felmérésük alapján kutatók.

A BMJ Supportive and Palliative Care című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány szerint a rák és krónikus betegségek miatti halálozási arány a legmagasabb Bulgáriában, Magyarországon és Dániában, a legalacsonyabb Cipruson, Írországban és Szlovákiában.

Tanulmányuk készítéséhez a kutatók halotti anyakönyvi kivonatokat elemeztek. A felhasznált adatok a legtöbb ország esetében 2007-ből származnak, Bulgária, Belgium, Dánia és Málta esetében azonban ennél 1-3 évvel korábbi adatösszesítések voltak a legfrissebbek. 

A tanulmányozott időszakban az unió teljes népessége 495 millió ember volt, akik közül az adott évben 4,8 millió halt meg. Közülük 2 millió halt meg krónikusnak tekinthető betegségben: rákban (minden negyedik), krónikus szívelégtelenségben (körülbelül húszból egy), krónikus légzőszervi betegségben, cukorbetegségben, krónikus májelégtelenségben, demenciában, neurológiai betegségekben, krónikus veseelégtelenségben, illetve AIDS-ben.

Összességében 2007-ben a 100 ezer lakosra jutó rák és krónikus betegség miatti halálozás 409 volt, noha ez a szám országonként eltérőnek bizonyult. Hirtelen halál 100 ezer lakos közül átlagosan 594-nél fordult elő. A 65 év felettieket külön vizsgálva, ebben a körben 100 ezer emberre átlagosan 1783 rák és krónikus betegség miatti haláleset, valamint 2789 hirtelen halál jutott.

A szakemberek értékelése szerint az adatok azt mutatják, hogy sok ezer ember él viszonylag hosszú ideig fájdalommal, depresszióval, szorongással, fáradtsággal és kapkodó lélegzettel halála előtt. A várható élettartam emelkedési trendjét tekintve ezek a számok tovább növekednek a jövőben, ezért a tanulmány szerzői arra szólítanak fel, hogy készüljenek országonként rövid-  és hosszú távú stratégiák a krónikus betegek gondozására és fájdalmuk csillapítására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tőzsdére viszik a Budapesti Értéktőzsdét

Tőzsdére viszik a Budapesti Értéktőzsdét

Meggondolta magát Franciaország, mégis kaphatják az AstraZeneca oltást az idős, krónikus beteg emberek

Meggondolta magát Franciaország, mégis kaphatják az AstraZeneca oltást az idős, krónikus beteg emberek

A szlovák államfőnek nem tetszik az orosz vakcina

A szlovák államfőnek nem tetszik az orosz vakcina