szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fogadkozik Peking, hogy még az idén két százalékkal csökkenti a főbb levegőszennyező anyagok sűrűségét, leparancsolja az utakról az öreg autókat - jelentette be a főváros ügyvezető polgármestere kedden a pekingi helyhatóság ülésszakának nyitónapján.

A város 180 ezer gépjárműtől szándékozik megszabadulni, miközben a tiszta energiával működőket igyekszik elterjeszteni elsősorban a kormányzati autóparkokban és a köztisztasági területen, amibe az úttisztítás és a szemétgyűjtés is beletartozik.

Vang An-sun arra is ígéretet tett, hogy a 44 ezer idős, földszintes lakóépület fűtését korszerűsítik, a belvárosi széntüzelésű kazánokat lecserélik. Hozzátette: szigorúan fogják ellenőrizni az építkezések "porolását" is.

Az önkormányzat a jövőben megerősíti a levegő minőségének ellenőrzését, a mérések eredményeinek elemzését és gondot fordít azok nyilvánosságra hozatalára.

©

Egy készülő fővárosi rendelkezés szerint a szmogos napokon csökkentenék a forgalomba helyezhető autók számát, illetve kidolgozott forgatókönyvvel készülnének a súlyos helyzetekre. Ennek része lenne a gyárak, üzemek ideiglenes leállítása, is. A nyilvánosan közzé tett előterjesztést február 8-ig bárki véleményezheti.

Januárban csaknem egy héten át fojtó szmog terítette be a húszmilliós kínai fővárost, a vezetés a vészhelyzetre rendkívüli intézkedéseket hozott, az emberek nagy része csak szájmaszkkal mert az utcára merészkedni. A szmog és a levegőszennyezés kérdéseivel napokon át kritikusan foglalkozott a sajtó és a közösségi média.

A PM2,5 mutató, vagyis az egy köbméter levegőben kimutatható 2,5 mikrométernél kisebb, finom porszemcsék mennyiségét kifejező érték abban az időszakban többnyire meghaladta a 300 mikrogrammot, de az átlag egyes napokon 500 körül volt, más térségekben pedig előfordult 700-900 közötti, sőt a feletti érték is. A szakemberek az egészségügyi határértéket 25 és 40 mikrogramm közé teszik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lengyelország törvénnyel akadályozná meg a facebookos tiltásokat

Lengyelország törvénnyel akadályozná meg a facebookos tiltásokat

800-1000 éves érméket találtak Kínában, tízezernél is többet

800-1000 éves érméket találtak Kínában, tízezernél is többet

Ideiglenesen megszünteti a karanténmentes beutazást az Egyesült Királyság

Ideiglenesen megszünteti a karanténmentes beutazást az Egyesült Királyság