szerző:
MTI/Világgazdaság
Tetszett a cikk?

Jövő héten kezd egyeztetni a Magyar Gyógyszerészi Kamara és az egészségügyi államtitkárság arról, be tudják-e tartani a patikák a szeptemberben hatályba lépő létszámrendeletet - írja a szerdai Világgazdaság.

A rendeletmódosítás szerint a gyógyszerészek létszámát ősztől a gyógyszertár nyitvatartási ideje, valamint a beváltott vények száma alapján határoznák meg. Az előírás azonban a gyógyszerforgalom nagy részét bonyolító kis és közepes patikákat olyan lehetetlen helyzetbe hozhatja, hogy azok a legrosszabb esetben akár be is zárhatnak.

Öt kategóriába sorolnák a gyógyszertárakat a nyitvartartási idejük alapján. Heti 40 óra nyitvatartási idő alatt egy gyógyszerészt, heti 67 óra felett viszont már 4 gyógyszerészt és 4 szakasszisztenst kötelesek foglalkoztatni. Raádásul még egy gyógyszerészt vagy asszisztent fel kell venniük, ha a beváltott receptek havi átlaga meghaladja a kétezret.

Korodi Karolina, a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének elnöke azt mondta a lapnak: ha meg akarnak felelni az új szabályozásnak, akkor kénytelenek lesznek kevesebbet költeni gyógyszerbeszerzésre, vagy csökkenteni a nyitvatartási időt.

A gyógyszerészi kamara vezetője, Hankó Zoltán jelezte: az államtitkársággal a legfrissebb foglalkoztatási és egyéb patikai adatok figyelembe vételével áttekintik a rendelet betarthatóságát, és ha kell, módosítják, hogy egyetlen patikát se érjen hátrány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!