szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar felnőtt lakosság kétharmada úgy érzi, hogy többet fizet a gyógyszereiért, mint néhány évvel ezelőtt, és sokan még nehezebben is jutnak hozzá egy-egy készítményhez. A krónikus betegek több mint felének az sem tetszik, hogy most már nem lehet több havi gyógyszeradagot egyszerre kiváltani, és sokaknak havonta el kell menniük emiatt a patikába.

A GKI-EKI Egészségügykutató Intézet a felnőtt magyarok gyógyszerkiváltási szokásait, valamint a patikákkal kapcsolatos benyomásait vizsgálta: ezer embert kérdeztek meg egy kérdőíves felmérésben 2013 márciusában.

A patikába járó felnőttek csaknem fele küzd valamilyen krónikus betegséggel, melyre rendszeresen gyógyszert kell szednie. 40 éves kor felett a krónikus betegségek előfordulási esélye egyre növekszik, különösen 60 év felett ugrik meg a rendszeresen gyógyszert szedők aránya – ebben a korcsoportban a válaszadók 93 százaléka jelezte, hogy krónikus betegsége van.

A patikába járó krónikus betegek több mint fele tapasztalta, hogy megszokott orvossága helyett orvosa más, olcsóbb készítményt írt fel, vagy a patikában ajánlottak olcsóbbat, többségük mégis növekvő gyógyszerárakról számolt be. Az elmúlt időszakban a kormány is hozott olyan intézkedéseket, amelyekkel elvileg mérsékelhetnék az árakat, ilyen volt például a vaklicit bevezetése – jegyzik meg a kutatás értékelésében.

A felírt vagy ajánlott olcsóbb készítménnyel kapcsolatban minden ötödik válaszadó érzékelt valamilyen problémát, így döntő többségük vissza is tért a korábbi gyógyszerére.

A gyógyszertárba járó felnőtt lakosság 44 százaléka tapasztalta az elmúlt egy évben, hogy a patika nem tartott abból a gyógyszerből, amit éppen ki akart váltani, és emiatt megkérték, hogy menjen vissza néhány nap múlva, amíg beszerzik – ez az arány 7 százalékponttal nőtt a 3 évvel korábbi állapothoz képest.

Legkevésbé a fővárosi patikák készleteznek, a betegeknek mindössze 46 százalékát tudják azonnal kiszolgálni, 54 százalékukkal már előfordult, hogy kénytelen volt később visszamenni a felírt gyógyszerért.

Általánosságban a krónikus betegek nagyobb arányban tapasztalták, hogy vissza kell menniük a gyógyszerért, mint azok, akiknek nincs olyan betegségük, mely rendszeres gyógyszerszedést igényel.

A patikákba azonban nemcsak a csökkenő készletek, hanem a megváltozott gyógyszerfelírási szabályok miatt is gyakrabban kell a korábbiaknál ellátogatni.

A krónikus betegek 53 százaléka egyáltalán nem ért egyet azzal a változással, hogy bizonyos kivételeket leszámítva most már nem lehet egyszerre kiváltani több havi gyógyszeradagot, havonta el kell menniük a megfelelő dátumozású recepttel a patikába.

Ezt a változást a fővárosiak csaknem kétharmada teljesen elutasítja, míg a többi településtípusnál ez az arány 30 és 40 százalék között ingadozik. A krónikus betegek 37 százalékának komoly nehézséget okoz a havi gyakoriságú gyógyszerkiváltás – derül ki a felmérésből.

A nemrégiben bevezetett patikai szolgáltatások közül a válaszadók 26 százaléka vette már igénybe vette az „információs pult” szolgáltatást, viszont a többi szolgáltatás, így például a vérnyomás-, vércukor-, testzsírtömeg mérés, gyógyszer-házhozszállítás, internetes rendelés kipróbálási aránya elenyésző, azaz nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Strasbourg szerint a fokozott rendőri ellenőrzés nemzetközi egyezményt sért

Strasbourg szerint a fokozott rendőri ellenőrzés nemzetközi egyezményt sért

Újabb hadgyakorlatot tartott az iráni Forradalmi Gárda

Újabb hadgyakorlatot tartott az iráni Forradalmi Gárda

Érdemes lesz vigyázni Orbán ajándékával a 25 éven aluliaknak

Érdemes lesz vigyázni Orbán ajándékával a 25 éven aluliaknak