szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közel százan betegedtek meg az elmúlt hetekben Baranya megyében tüdőgyulladásban, kilenc esetben azonban már biztos, hogy a betegek Q-lázban szenvednek.

Vokányban, Kistótfalun, Peterden, Újpetrén, Ivánbattyánban, Nagyharsányban, Siklóson és Kiskassán is többen betegedtek meg az elmúlt hetekben Baranya megyében – írja a helyi lap, a Bama.hu.

A megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve közölte, hogy április 25-től Vokányban és térségében eddig összesen 77 felnőttnél észleltek magas lázzal, az esetek felében köhögéssel, mellkasi szúró fájdalommal, levertséggel, gyengeségérzéssel, izomfájdalommal járó panaszokat, a röntgenvizsgálat majdnem az összes esetben igazolta, hogy tüdőgyulladásról van szó.

Eddig összesen 19 beteg szorult kórházi kezelésre, az Országos Epidemiológiai Központban elvégzett vérvizsgálat alapján kilenc esetben igazolódott a Q-láz, 32 betegnél pedig valószínűsíthető.

Kassay Veronika megyei tiszti főorvos pénteken közölte, hetvenhét megbetegedést hoztak összefüggésbe a szakemberek az április 25-én Baranyában kitört Q-láz járvánnyal, de ma már egy beteg sincs kórházban.

A népegészségügyi szervezet elvégezte a járvány kivizsgálását minden betegnél, felderítette a nem vokányi betegek kapcsolatát, értesítette az Élelmiszerlánc-Biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságot, tájékoztatta a megye háziorvosait és kórházait a Q-láz járványról, azonban a bejelentések még most is folyamatosan érkeznek.

Az állatról emberre terjedő Q-lázat egy baktérium okozza, levegő útján terjed az állati váladékokkal fertőzött por belélegzése útján, vagy a fertőzött háziállatokkal való érintkezéssel is. Emberről emberre a betegség nem terjed, a lappangási ideje viszont hosszú, 2-3 hét.

A Q-láz kórokozóját elsősorban a kecske, szarvasmarha és a juh hordozza, és a fertőzött tehenek húsában és tejében is terjed. Magas lázzal, köhögéssel, hasmenéssel, influenzaszerű tünetekkel jár, de a betegség antibiotikummal gyógyítható.

Kassay Veronika azt is elmondta, tudomása szerint mintegy húsz éve fordult elő Magyarországon Q-láz járvány, de más európai országban is fordult már elő hasonló járvány, így Angliában, Hollandiában, Szerbiában is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
444.hu: Nem javasolták a külső szakértők az orosz vakcina engedélyezését

444.hu: Nem javasolták a külső szakértők az orosz vakcina engedélyezését

„Én dolgozom. Ameddig lehet és valaki fel nem jelent”

„Én dolgozom. Ameddig lehet és valaki fel nem jelent”

Blokkolja az olasz hatóság a gyerekeknek a TikTokot, miután meghalt egy 10 éves lány

Blokkolja az olasz hatóság a gyerekeknek a TikTokot, miután meghalt egy 10 éves lány