szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bemutatkozik Berlinben Magyarország első roma divatstúdiója, a Romani Design. Az első estén, csütörtökön a magyar nagykövetségen rendeztek divatbemutatót, amelyet szombaton a Textile Art Berlin nevű nemzetközi vásáron egy újabb bemutató, vasárnap pedig egy szakmai prezentáció követ.

A 2010-ben alakult stúdió a New Generation Roma Image nevű kollekció 16 női ruhájával, nagyjából ugyanennyi korábbi darabbal és ékszerekkel, kiegészítőkkel érkezett Berlinbe. A magyar nagykövetségen tartott bemutatón a csaknem kétszáz fős közönség nagy tetszéssel fogadta a Magyarországról indult új divatirányzatot.

Az eseményen megjelent a német közélet több neves képviselője, köztük Erika Steinbach, a konzervatív CDU politikusa, a Bundestag emberi jogi bizottságának tagja, és Romani Rose, a Német Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke.

A Romani Design egyedi tervezésű ruháinak, kiegészítőinek, ékszereinek fő jellegzetessége a roma hagyományokból kiindulva a bátor színhasználat, a természetközeliséget hangsúlyozó virág- és növénymotívumok, és az úgynevezett szerencsemotívumok, mint például a patkó – mondta a stúdió alapítója, Varga Erika iparművész.

A stúdió közösségi vállalkozásként működő szociális szövetkezet. Fő "küldetése", hogy a kortárs divat és dizájn elvárásainak, szabályainak megfelelő módon fejlessze a dinamikus, változásra mindig kész roma kultúra hagyományait, új imázst hozzon létre és juttasson el az emberekhez, és a divaton keresztül hozzájáruljon a roma közösségek iránti érzékenység fejlesztéséhez és a romákkal szembeni előítéletek csökkentéséhez - tette hozzá.

A berlini bemutatkozás tudatos építkezés része. "Szeretnénk aktívabban jelen lenni Berlinben, és a divat és a dizájn nemzetközi világában" – mondta Varga Erika. A nemzetközi jelenlét kialakításának megkezdésére Berlin kiváló terep, de szervezik már az indiai bemutatkozást is, "és nagyon érdekel minket Franciaország, Anglia, és főként Amerika" – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!