szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az enyhe tél és a korai tavasz miatt már elkezdődött a fafélék virágzása: a mogyoró, az éger, a ciprus- és a tiszafafélék pollenszórása már január óta tart – mondta az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) megbízott főigazgató-helyettese csütörtökön. Páldy Anna szerint legnagyobb mértékben a tiszafa ontja pollenjeit, de virágzik az éger, és a héten megkezdődött a nyárfa, valamint a fűzfélék virágzása is. A korai virágzást a visszatérő fagyok vagy a tartós eső tudná csak jelentősen csökkenteni.

Magyarországon nagyjából 400-600 ezer embernél vált ki tünetet a fafélék tavaszi virágzása.

Az elmúlt évben a tavaszi pollenszezont jelentősen befolyásolta a márciusi hidegfront és havazás, amely hetekre megszakította a virágzást. Ha idén nem lesz ilyen szélsőséges az időjárás, illetve nem lesz tartós eső, akkor a legtöbb fa pollenterhelése a tavalyinál erősebb lesz.

Ha a korán kezdődött tavaszi felmelegedés folytatódik, az egyébként áprilisban virágzó fajok pollenszórása is előbb kezdődhet, ilyenek a nyír, a gyertyán, a tölgy, a bükk, a dió, a platán és az eperfafélék – olvasható a kiosztott sajtóanyagból.

Páldy Anna kiemelte, hogy a tavaszi csúcsidőszak vége összeér az erős allergéneknek számító pázsitfűfélék virágzásának kezdetével, amire idén szintén korábban kell számítani.

Kérdésre a főorvos elmondta: a sokéves tapasztalat az, hogy a nyári gyomok, így a parlagfű virágzását a korai tavasz nem befolyásolja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem, a gazdagok adókedvezményei a gazdagokon kívül senkinek nem jók

Nem, a gazdagok adókedvezményei a gazdagokon kívül senkinek nem jók

Ezreket bocsát el a FedEx Európában

Ezreket bocsát el a FedEx Európában

Hamburgerektől a falig: Trump elnöksége képekben

Hamburgerektől a falig: Trump elnöksége képekben