szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Akár egy-két millió dollárért (220-440 millió forintért) is elkelhet Bob Dylan négyoldalas Like a Rolling Stone című, minden idők legnagyszerűbb rockszámának tartott dalának eredeti kézirata, amely júniusban kerül kalapács alá New Yorkban - közölte a Sotheby's árverési ház.

A Presleytől a punkig című árverésen számos egyéb relikviára is lehet majd licitálni, köztük a Beatles, Jimi Hendrix, Elvis Presley, Joni Mitchell és a Rolling Stones különböző tárgyaira, dokumentumaira. Dylan 1965-ös száma nemcsak a zenész, hanem a zeneipar számára is átütő jelentőségű volt. Már csak azzal is, hogy a több mint hatperces dal éppen kétszer olyan hosszú volt, mint a popszámok, amelyeket akkortájt leadtak a rádiók. Emellett ez a dal alapozta meg a korábban folkszámokat játszó Dylan rockzenészi pályafutását.

A Sotheby's beszámolója szerint a négyoldalas kézirat a dal csaknem teljes vázlata, amelyben már jól olvasható a "how does it feel" (milyen érzés) visszatérő strófa, de olyan sorok is szerepelnek benne, amelyeket a végleges szám már nem tartalmazott. "Ez a rock szövegírók Szent Grálja. A Like a Rolling Stone véglegesen megváltoztatta a háború utáni zenetörténetet, Bob Dylan elemelte a poptól a rockzenét, amelyen keresztül az ifjúság kultúrája szólalt meg" - fogalmazott Richard Austin, az árverés szakértője.

Tíz évvel ezelőtt a Like a Rolling Stone került a Rolling Stone magazin minden idők ötszáz legjobb számából összeállított ranglistájának élére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!