szerző:
LA
Tetszett a cikk?

Feldmár András szombaton teltházas kérdezz-feleleket tartott szex-témában az Ankertben. Kiderült, hogy a vágy, a szenvedély és a párkapcsolat köszönőviszonyban sincs egymással, és ez nem is biztos, hogy baj.

„A mesterem figyelmeztetett, hogy azért vannak boldog emberek is a világon” – Feldmár András Csak szex és más semmi című workshopjára szombat kora délután viszont azok jöttek el, akik nem azok. Legalábbis nem teljes mértékben. A kérdezz-feleleken olyanok kezében vándorolt a mikrofon, akik fel merték tenni a kérdéseiket a szexről, a párkapcsolatról, a vágyról. Az általánosított megfogalmazás mögött megbújó személyes és intim kínokra nem mindig tudott tetsző választ adni Feldmár, de mivel az egybecsengő problémákkal évtizedek óta találkozik a praxisában, a következtetéseiből meríthetünk. De, hogy mindenkire igazak-e? Összeszedtünk néhány olyan érdekes választ az előadásból, ami talán segít.

Feldmár András az Ankertben
©

Ha szeretsz szenvedni, anyád a hibás

Ki ne ismerné az epekedést? A szenvedős – szenvedélyesnek eufemizált – kapcsolatok lényege, hogy a másik nem viszonozza az érzelmeket, vagy ha igen, azt úgy fejezi ki, hogy kihasznál, kínoz és megaláz. Aki nem élte át, azt mondják, nem is tudja, mi fán terem a szerelem. Van olyan, aki azonban hajlamos beleragadni a kínzó afférokba, csak azokba képes belezúgni, akik kegyetlenkednek vele – bántalmazzák érzelmileg, fizikailag. Feldmár szerint az ilyen emberekkel az anyjuk bánhatott így gyerekkorukban, ezért a szeretetről az az elképzelésük, hogy fájnia kell. Teljesen normális tehát, ha a párkapcsolatban is ezt a szenvedést keresik. És, hogy van-e remény kimászni ebből? „Remény mindig van” – biztat Feldmár.

A korai elválasztás káros lehet
©

A langyosból lehet forró

A fenti okból Feldmár szerint érdemes olyan párt keresni, akiért nem epekedünk. Ha jót lehet beszélgetni a másikkal, akkor szinte biztos, hogy jól működik majd a szex is, és a langyos érzelmek egy idő után felforrósodnak (míg a forrón kezdődő kapcsolatok, óhatatlanul – és hamar – kihűlnek). A szex pedig akkor a legjobb, ha van kommunikáció, és hajlandóak tanulni egymástól a felek, illetve meghallgatják és tiszteletben tartják egymás igényeit.

©

A jó kapcsolathoz négy dolog kell

A jó párkapcsolathoz ugyanis szükség van a vágyon és a szereteten kívül egymás tiszteletére és a kölcsönös bizalomra is. Ha bármelyik hiányzik, az adja meg a kapcsolat ízét Feldmár szerint. Értsd: azon lehet dolgozni, hogy mégis működjön. Tehát lehet úgy is boldogulni, ha nincs mind a négy dolog kipipálva, de mennyivel jobb az élet, ha ki van.

Ha impotens vagy, keresgélj még

Mert lehet úgy is együtt élni valakivel, hogy nem igazán kelti fel a vágyat. Feldmár saját apjának példáját hozta fel, aki halálos ágyán odahívta magához, és elárulta fiának, hogy felesége (Feldmár mostohanyja) azt hiszi, hogy impotens, pedig csak vele az. Arról is beszélt a pszichológus, hogy ismer egy magyar származású sebészt Los Angelesben, aki arra szakosodott, hogy pumpát építsen be azoknak a herezacskójba, akik impotenciával küzdenek, így a hímvesszőbe beillesztett emelőkarral bármikor képesek a szexre. Feldmár megkérdezte az orvostól, ajánlja-e pácienseknek, hogy próbáljanak még keresgélni, hátha akad olyan partner, akire "magától feláll". Az orvos azt mondta, hogy nem foglalkozik ezzel. Pedig szerinte érdemes lenne.

A hűség nem kódolt

Egyesek szerint a hűség kódolt: tehát van olyan ember, aki úgy születik, hogy lépten-nyomon megcsalja a partnerét, és ezen képtelen változtatni. Ez jó kibúvó annak, aki műveli, de keserű pirula a partnernek. Feldmár szerint a hűséget egyszerűen el lehet határozni, ahogy azt is, hogy az ember elkötelezi magát. A pszichológus a költészet metaforájával élt: van aki szabadversel, és van olyan, aki a szonett kötött formáját műveli. És a szabadverselő is bármikor eldöntheti, hogy elkezd szonettet írni. Azzal a hűtlenség-hasonlattal sem kell feltétlenül egyetérteni, hogy a partner félrelépése nem különbözik sokban attól, mint hogy elmegy egy étterembe enni, vagy más főztjét eszi. Mert az idegen étellel ellentétben azt, hogy nem én vagyok a legkülönlegesebb a másik életében, nagyon nehéz elviselni. És nem is kötelező.

©

A bűnös vágyakat, ha ki mered mondani, nem fogod megvalósítani

A bűnözés csak a katolikusoknak nyomasztó Feldmár szerint, mert őket úgy nevelik, hogy már a gondolat is bűnbeesés. Ha valaki viszont nem nyomja el magában a bűnös vágyait, esetleg artikulálja is – legalább magának bevallja, hogy vannak – az sokkal esélyesebben marad meg a gondolati szinten. Feldmár szerint pedig addig terjedhet a bűnös vágyak kifejezése, amíg nem sérti a másikat: a vágy tárgyát. Mert feminizmus és emancipáció ide vagy oda: olykor szexuális tárgyak vagyunk. Nőként és férfiként is.

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!