szerző:
Lukács Andrea
Tetszett a cikk?

Az Éden Hotel péntek esti adásában történt szexuális jellegű inzultus felkavarta a közvéleményt. A TV2 hárít és az áldozatra tolja a felelősséget, aki a felvételek ellenére azóta azt állítja, nem történt erőszak. A jogvédők szerint a szexuális jellegű cselekmény során a verbális zaklatást is kimerítette a férfi, akinek cselekedetei, eddig úgy tűnik, szankció nélkül maradnak. Különösen aggasztó, hogy egy nagy nyilvánossághoz eljutó csatorna próbálja – rossz példát mutatva – eltussolni az ügyet.

Grúziában március 6-án a nemzetközi nőnapot megelőzően egy meghökkentő tévés akcióval hívták fel a figyelmet a nők elleni erőszakra. A kereskedelmi csatorna műsorában az egyik bemondónő hibát ejt, erre a háttérből hallható, ahogy a főnöke elkezdi becsmérelni. A megrendezett jelenet a grúz lakosság feléhez eljutott, a verbális erőszakról pedig országos vita kerekedett. Grúziában a felmérések szerint a megkérdezettek 78 százaléka azt tartaná kívánatosnak, hogy a családon belüli erőszakot a felek "egymás között intézzék el". A múlt évben 25 halálos áldozata volt a zaklatásnak, egy esetben nyílt utcán ölte meg a férj a feleségét.

Tóth Andrea, a Saatchi & Saatchi reklámügynökség kreatív igazgatója szerette volna elérni, hogy az akciót, amely a magyar ügynökség ötlete volt, Magyarországon is valósítsák meg. A hvg.hu kérdésére elmondta, hogy semelyik csatorna nem vállalta, de míg az RTL Klub nyitott volt az ügyre, hosszas tárgyalás után mégis elvetették az ötletet, a TV2 eleve elutasította a kérést.

"El sem tudtuk kezdeni a tárgyalást, mert a csatorna nem kívánt foglalkozni a témával" – árulta el Tóth Andrea, akit nőként és kommunikációs szakemberként is felháborított az Éden Hotelben látott jelenet. "Azon túl, hogy nem értek egyet a műsor koncepciójával, nem értem, hogy a szerkesztők miért nem gondolták, akár csak utólag, hogy ez elég durva ahhoz, hogy következménye legyen."

Az erőszak nem a pofonnál kezdődik, tette hozzá – ez ugyanis a Nóri-Gábor inzultus esetében a másik vitapont.

Tóth Györgyi a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesülettől egyértelműen szexuális erőszaknak minősíti, ami a felvételen látható. Nóri mind szóban, mind fizikailag többször kénytelen volt megvédeni magát, Gábor láthatóan nem vette tudomásul, hogy a nő nemet mond neki. Nóri a riportszobában sírva mutatta meg kiszívott nyakát, láthatóan megrendült a történtektől, az éjszakai felvételen pedig látható, hogy Gábor próbálja szétfeszíteni a lány lábát, aki folyamatosan próbálja eltolni magát a férfitól. Gábor erre elkezdi szidni és becsmérelni a nőt.

Nóri és Gábor akaratlan együttléte az Éden Hotelben
©

A NANE egyesület munkatársa a speciális kontextusra is felhívja a figyelmet: az alkalmi hatalmi helyzetben történő kényszerítés és fenyegetés, mely során befolyást tud gyakorolni a zaklató. Itt azonban nem csak Gáborról van szó. Az Éden Hotel lényege, hogy szexuális jellege miatt vonzza a nézettséget, a valóságshow-k jellegzetessége pedig, hogy a pénz, a hírnév és a jövőbeli boldogulás miatt az önként részt vevő szereplők mégiscsak kiszolgáltatottá válnak: méghozzá a csatorna elvárásainak és a csoporthelyzetben történő eseményeknek.

A TV2 azzal próbálja eltussolni a helyzetet és csitítani a kedélyeket, hogy kijelenteti Nórival: nem történt erőszak. Ez nagyon aggasztó trend. Az erőszak célpontja továbbra is kiszolgáltatott helyzetben van, és egyáltalán nem meglepő, ha nem vállalja fel nyilvánosan a történteket. Tóth Györgyi azért is csodálkozik, mert szolgált már a TV2 pozitív példával is, amikor a Jóban Rosszban című sorozatban a szexuális erőszakot feldolgozó epizódok után bejátszották a NANE telefonszámát, és ezzel támogatást nyújtottak az adás témája által esetleg felkavart érintetteknek.

TV2: Nem zaklatás volt az, csak csábítás

Az Éden Hotel esetében az ellenkezője történt. Tóth Györgyi szerint nagy a csatorna felelőssége, amikor sok néző és a szakértők által is egyértelműen erőszaknak látszó eseményről nagy nyilvánosság előtt kijelenti, hogy Gábor viselkedése nem erőszak. Ehhez hasonló jelenetek – kamerák nélkül – mindennaposak fiatal nők életében. Az erőszak-elkövetők, sőt az áldozatok környezete is gyakran igyekszik eltagadni az erőszakot. A szexuális erőszak áldozatainak a támadás során átélt traumáját tovább mélyíti, amikor a környezet nem ismeri el, ami vele történt. Van már példa arra, hogy nagy publicitást nyert szexuális erőszak ügy komoly hatással volt az áldozatok helyzetére: miután nagy nyilvánosságot kapott 2007-ben az öt rendőrt szexuális erőszakkal megvádoló húszéves E. Zsanett ügye, a közvélemény a nő ellen fordult, a statisztikák alapján pedig utána a felére csökkent a bejelentések száma szexuális erőszak ügyében.

Családon belüli erőszak: maradjon a négy fal között?
©

Tóth Györgyi szerint a nőket elrettenti, hogy őket is meghurcolják, ha beszámolnak a zaklatásról vagy erőszakról. Ezért különösen veszélyes egy ilyen jelenet nem helyénvaló kezelése. Az sem érthető, hogy pár hete a Beus nevű játékos pofozkodását szinte azonnal szankcionálták ugyanebben a szériában, Gábor tetteinek viszont nincs következménye. Tóth Györgyi szerint ezáltal kiüresedik az a szabály, ami alapján etikailag védi magát a csatorna.

Hiába állítják, hogy kizárást eredményez az erőszakos magatartás, ha a műsor működtetői nem ismerik fel az erőszakot.

A TV2 elismeri, hogy hibázott, vizsgálatot rendeltek el

A TV2 Éden Hotel című valóságshow-jának pénteki adásában egy olyan jelenet is képernyőre került, amelyben az egyik női szereplőt játékostársa agresszív szexuális közeledésével és verbális kommunikációjával méltatlan, megalázó helyzetbe hozta. Elismerjük, hogy a képsorok közlése nemcsak a televíziónézők, hanem az egész társadalom felé rossz üzenetet hordozott. A szóban forgó jelenet és a kapcsolódó kommentár adásba engedésével  a csatorna hibát követett el,  ezért Yvonne Dederick ügyvezető igazgató döntése értelmében belső vizsgálatot indítunk. Tesszük ezt annak érdekében, hogy még részletesebben, egyértelműen feltárjuk az ügy körülményeit, adott esetben felülvizsgáljuk a műsor szerkesztési folyamatait.  Célunk, hogy tisztázva a helyzetet levonjuk a megfelelő konzekvenciákat. Ha kell, külsős szakértő bevonásával folytatjuk le a vizsgálatot.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Pénteken még kánikula, aztán nagyot hűl a levegő

Pénteken még kánikula, aztán nagyot hűl a levegő

Gyilkosságot sejtet a csillogó víztükör – íme a filmtörténet legendás medencés jelenetei

Gyilkosságot sejtet a csillogó víztükör – íme a filmtörténet legendás medencés jelenetei

Jótékonyság miatt kiesett a leggazdagabbak közül Warren Buffett

Jótékonyság miatt kiesett a leggazdagabbak közül Warren Buffett