szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A plasztikai műtétek és beavatkozások a legtöbb esetben kirívóan drágák, az viszont kevesen tudják, hogy néhány szépészeti beavatkozást állami támogatással is igénybe vehetünk. Most megmondjuk, melyek ezek.

A plasztikai sebészetnek két nagy ága van, az esztétikai, illetve a helyreállító sebészet. Az előbbinél, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend mostanában, elsősorban a külső megjelenést igyekeznek javítani, ilyen például a ráncfelvarrás az arcon az öregedés következtében, a mellnagyobbítás vagy az orrplasztika. A változtatás ilyenkor nem érinti közvetlenül az egészséget, ugyanakkor a lelki egészség és az önbizalom nagyban függhet tőle – írja a Házipatika portál.

©

A helyreállító plasztikai sebészet ezzel szemben a külső megváltoztatásán túl az egészségre is hatással van, például a normál megjelenés, vagy egy funkció visszaállításával. A helyreállító műtétekre a legtöbbször születési rendellenességek, fertőzések és sérülések, balesetek és égések, daganatos betegség után kerül sor. Állami támogatás a helyreállító műtétekre igényelhető, de a feltételek szigorúak, és szakvélemény, illetve beutaló szükséges a támogatás elnyeréséhez.

Ingyenes plasztikai műtéttel állíthatóak helyre a különböző sérülések, betegségek, műtétek stb. miatt kialakuló lágyrész hiányok. Például a hasfali sérv okozta és a daganatos betegségekkel járó hiányok. Szintén az OEP finanszírozza a bármilyen égés, sérülés, baleset vagy műtét okozta seb, fekély, heg és az általuk okozott funkciózavarok helyreállítását, ideértve a fagyás és maró szerek okozta problémákat is.

A veleszületett eltérések, fejlődési rendellenességek helyreállítása is ingyenes műtéttel történik. Ezek közé tartozik a szájpad- és ajakhasadék, a veleszületett és autoimmun kopaszság, a veleszületett ujjhiány, az ujjösszenövés, a járulékos ujj megléte, a veleszületett arcaszimmetria, a fülkagyló teljes vagy részleges hiánya. Az elálló fület is ingyenesen helyreállítják 14 éves korig – írja a portál.

A plasztikai beavatkozások közül ingyenesen elvégzik az extrém nagy méretű, fájdalmat okozó mellek kisebbítését, a daganatos betegség miatt csonkolt, betegség vagy sérülés miatt deformálódott emlő helyreállítását, a két mell közötti jelentős aszimmetria esetén a mellek korrekcióját, de akkor is igényelhető mellplasztika, ha fejlődési rendellenesség áll a háttérben: például valamilyen veleszületett hiány, mirigyállomány- vagy bimbóhiány.

©

Hasplasztikára abban az esetben van lehetőség, ha súlyos elhízás után jelentős mennyiségű súlytól szabadult meg valaki, és a megnyúlt, nagy mennyiségű, felesleges bőr egészségügyi és esztétikai problémákat egyaránt okoz. E műtét feltételei például, hogy a "kezdő" BMI minimum 35 legyen, és a BMI-t minimum tíz ponttal kell csökkenteni. A csökkent testsúlyt legalább hat hónapon keresztül tartani kell.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2035-re teljesen elolvadhat az északi-sarki jégtakaró

2035-re teljesen elolvadhat az északi-sarki jégtakaró

Technikai hibák sora nehezítette az állami informatikai képzés záróvizsgáját

Technikai hibák sora nehezítette az állami informatikai képzés záróvizsgáját

Nagyszabású és borsos árú mozipark nyílik Kisvárdán

Nagyszabású és borsos árú mozipark nyílik Kisvárdán