szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A Parthenon szomszédságában több mint 130 évig működő Akropolisz Múzeum...

A Parthenon szomszédságában több mint 130 évig működő Akropolisz Múzeum az új ásatások leletanyagai és a raktárban lévő kincsek miatt is kicsinek bizonyult. Az új múzeum építésére 1999-ben kiírt tervpályázat nyomán az építkezés az Akropolkisztól alig 300 méterre, 2002-ben kezdődött el és idén fejeződött be. A költségek elérték a 129 millió eurót, ehhez adódik még hozzá a szobrok, műtárgyak átköltöztetése a régi múzeumból, amely további 2,5 milliós költséget jelent.

Kritikusok egybehangzó véleménye szerint a legjobb kortárs múzeumépületek egyike épült meg Athénban. Külseje visszafogottan modern, belül szürke nyersbeton falai pedig érvényesülni engedik a benne elhelyezett márvány szobrok szépségét. A lábakon álló, többszintes, üvegfalú, 210 ezer négyzetméter kiállítótérrel rendelkező épület megóvja a benne lévő műtárgyakat a szélsőséges klímától és a földrengésektől egyaránt. Az épület minden részét természetes fény világítja meg. Legfőbb érdeme azonban a páratlan kilátás, mivel szinte minden terméből az Akropoliszra látni. A műtárgyak átköltöztetése már elkezdődött és a tervek szerint az új Akropolisz Múzeum 2008. tavaszán nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

(Forrás: Turizmus Online)


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!