HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Mi lesz itt, ha eljön a készpénzmentes gazdaság?

A nyugati világban a bankkártyák és a mobilos fizetési technológiák lassan kiszorítják a készpénzt.

Az efféle kényelmes fizetési módoknak azonban áruk van – nyert tudományos igazolást a sokak által ismert érzés.

Avni Shah, a torontói Rotman School of Management oktatója arra kérte kísérleti személyeit, hogy kártyával vagy készpénzzel vásároljanak meg egy 6,95 dolláros kávéscsészét 2 dollár kedvezménnyel.

Két óra múlva felajánlotta, hogy visszavásárolja őket a vásárló által meghatározott összegért.

A készpénzes vásárlók átlagosan 3 dollárral többet kértek a tárgyért.

Ráadásul úgy érezték, jobban kötődnek hozzá, mint kártyával fizető társaik.

Egy következő kísérletben a jótékonyságról mutatták ki, hogy a készpénzes támogatás elkötelezettebbé tesz a választott ügy iránt, mint az utalványos adakozás.

Shah szerint fájdalmasabbnak tűnik, ha bankót kell kiadnunk, mint amikor utalvánnyal fizetünk, ami még mindig fájóbb, mint előrántani a kártyát vagy a mobilt.

Fontos tehát felmérni, hogyan hat a fogyasztókra az alakulóban lévő készpénzmentes gazdaság.

 

Hasonló írásokat a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!