HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Az tud jól együtt élni a bipoláris zavarral, aki vállalja az állapotát, és intelligensen „hasznosítja” azt – hangsúlyozta a HVG Extra Pszichológia Szalon legutóbbi estjének vendége, Dr. Belső Nóra pszichiáter. A nemrég megjelent Hullámvasúton – Élet bipoláris zavarral című kötet szerzője a beszélgetés során kitért arra is, miért nehéz diagnosztizálni ezt a betegséget.

Mindig megrázzák a depressziós állapotban elkövetett öngyilkosságok (aznap épp kettőről is értesült), mert meggyőződése, hogy van élet bipoláris zavarral is, nem kell tragédiába torkollnia ennek a betegségnek – kezdte előadását a Budapest Music Center nagytermében szép számmal összegyűlt közönsége előtt Dr. Belső Nóra október 11-én.

Mint elmondta, azért választotta ezt a szakmát, mert az 1990-es évek elején már látszott, hogy az agykutatás képes megmutatni a rendellenes pszichés állapotok biológiai hátterét. A régebben mániás depresszióként emlegetett bipoláris zavar esetében például azt, hogy miként változik meg az agysejtek közit ingerületátvivő anyagok, az úgynevezett neurotranszmitterek egészséges aránya.

 

Érthetetlennek tűnő hangulatváltozások

A betegség ugyan világszerte „csupán” a lakosság egy százalékát érinti, ám sokkal nagyobb körben is érezteti hatását, hiszen az ezzel sújtottak környezetének (családtagjainak, munkatársainak) sem könnyű megélni az illető érthetetlennek tűnő hangulatváltozásait. Ráadásul nem könnyű a bipoláris zavar diagnosztizálása sem.

Ne térjünk napirendre felette
©

Jóllehet az első tünetek (szakszóval: epizódok) jellemzően 14-17 éves korban szoktak megmutatkozni, ám ezeket legtöbbször a kamaszkor hullámzó szélsőségeire „fogja” a környezet, és napirendre térnek felette. Ezért sokszor akár további 10-15 évbe is beletelhet, mire felállítják a valós diagnózist. Ez idő alatt pedig zajlik az élet, zajlik a betegség is – és okozhat mindenféle gondokat, az enyhébb-súlyosabb tanulási zavaroktól a kapcsolati problémákig.

Robban a bomba

„A bomba aztán 30-35 éves korban robbanhat”, amikor a legtöbbek esetében „felfedezik” a bipoláris zavart. Amit amúgy nem is olyan könnyű kimondani orvosként, egyrészt a tünetek sokfélesége miatt, másrészt azért sem, mert ez a diagnózis – legalábbis ma Magyarországon – egyfajta megbélyegzettséget is jelent – emelte ki Dr. Belső Nóra.

Megbélyegzettséget jelenthet
©

Nem véletlen, hogy nagy energiákat fordít az orvostudomány arra, hogy minél hamarabb fel lehessen ismerni ezt a pszichés betegséget. A gyermekpszichiátria is folyamatosan kutatja azokat a tüneteket vagy rizikófaktorokat, amelyek egy később kialakuló bipoláris zavarra utalhatnak. Ilyen lehet például, ha valakinek a családjában mindkét ágon jelen volt a hangulatváltozós betegség.

 

A hullámvasút tetején

A diagnózis felállítását egyébként sok más tényező is nehezíti. Ahogy nemrég megjelent könyvében is olvasható, a hullámvasút felső szakaszain, az úgynevezett (hipo)mániás fázisban például semmiféle betegségtudata sincs az érintetteknek. „Még soha nem jött hozzám senki azzal, hogy: Doktornő, segítsen rajtam, mert olyan jól vagyok!” – érzékeltette a szakember. Ilyenkor ugyanis felfokozott, energetizált állapotba kerülnek a betegek. Felfokozott lesz az önértékelésük, „be nem áll a szájuk”, lecsökken az alvásigényük, ugyanakkor rengeteg (kreatív) ötletük támad, csomó mindent bevállalnak, elképesztően megnő a munkabírásuk. Nem csoda, hogy ezt a fázist „nagyon szokták szeretni a betegek”.

Energetizált állapot
©

Az sem könnyíti meg a szakemberek dolgát, hogy sok „társbetegség” elviheti a fókuszt más problémák felé. A szorongásukat ugyanis sokan oldják különféle szerekkel (az idősebbek alkohollal, a fiatalabbak „bármivel, amihez hozzájutnak”), és az ezek használata nyomán kialakuló addiktológiai gondok elterelhetik a figyelmet a valódi okokról – emlékeztetett a pszichiáter.

De akkor sem feltétlenül gondolnak bipoláris zavarra az orvosok, ha kóros szerencsejáték-szenvedéllyel, vagy – a mániás depresszióval esetleg együtt járó – egyéb személyiségzavarokkal keresik fel őket. Más kérdés – tette hozzá a pszichiáter –, hogy egy súlyos szenvedélybetegség fázisában már aligha az a legsürgetőbb feladat, hogy megpróbálják kezelni az „eredeti” bipoláris zavart.

Előnyt a hátrányból

Nem maradt megválaszolatlan az est címében és hallgatóság részéről többféleképpen is feltett alapkérdés sem, vagyis, hogy lehet-e, és ha igen, miként teljes életet élni bipoláris zavarral. A szakember szerint erre leginkább a betegség enyhébb, úgynevezett II-es típusában szenvedőknek lehet esélye.

Hasznosítani az érzékenységet
©

Kulcsfeltétele, hogy fel- és elismerjék a saját állapotukat, és ha nem is büszkén, de vállalják azt. Másrészt tudniuk kell elfogadni a segítséget is: a legjobb, ha választanak egy jó terapeutát, illetve érdemes a környezetüket is bevonni a kezelési folyamatba, hiszen nekik is világosan kell látniuk a problémát, hogy baj esetén minél hamarabb tudjanak segíteni. Olykor a családterápiás kezelés sem árt.

Ha pedig már sikerült stabilizálni a körülményeket, és a beteg elfogadta önmagát, akkor intelligensen előnyt is kovácsolhat a hátrányából. Sokféle szakma van ugyanis, amelyekben nagyon jól lehet hasznosítani a bipoláris zavarral járó fogékonyságot, érzékenységet, vagy a mániás szakaszokban feltörő kreativitást.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely valódi vágyainkkal, legbensőbb motivációinkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, páros belépőt nyerhet a budapesti Frida Kahlo-kiállításra. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében

Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében

Megmotozták és eljárást indítottak a Momentum politikusa ellen

Megmotozták és eljárást indítottak a Momentum politikusa ellen

Váratlan helyről kapott pofont a Huawei

Váratlan helyről kapott pofont a Huawei

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Ügyészség: a képviselők voltak rendbontók az MTVA-ban, a biztonsági őrök jogszerűen jártak el

Ügyészség: a képviselők voltak rendbontók az MTVA-ban, a biztonsági őrök jogszerűen jártak el

Sebestyén Balázsék Vajnáról: A legkorrektebb főnök volt

Sebestyén Balázsék Vajnáról: A legkorrektebb főnök volt