HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Az ünnep alkalom a lelassulásra, de ugyanígy a kontrollvesztésre is. Ilyenkor újra szembesülhetünk azzal, hogy mi vagy egy családtagunk bőségesen él az alkohollal. Miért van ekkora különbség a családok között, és vajon válhatunk-e igazi családdá?

A kényszeres vásárlásba korbácsolt tömegekből kiszakadva érünk haza. Leülünk. Még zsibong a fejünk a kinti zajoktól és tülekedéstől, még átfut rajtunk a szorongás, hogy vajon minden ajándékot megvettünk-e. Vajon eléggé ki tudja-e fejezni szeretetünket a vásárolt ajándékok ára és mennyisége? Vajon tudunk-e olyan „tökéletes karácsonyi család” lenni, mint a reklámok kötött pulóveres, gyönyörű díszcsaládjai? Más szóval: vajon megfelelünk-e annak a látszólagos társadalmi elvárásnak, hogy minden nehézségünk ellenére karácsonykor – szándékolt túlzással - a szent család nyomdokaiba lépjünk?

Alkalom a kontrollvesztésre

Minden ünnep közösségi esemény, és tekintve, hogy napjainkban egyre kevésbé beszélhetünk valódi közösségekről, a család jelentősége az ünnepi időszakban még inkább előtérbe kerül. Az ünnep sokak számára a meghitt családi együttlétről szól.

Feszültségek levezetése
©

Sokak számára azonban a feszültségek levezetéséről, a kikapcsolódásról. Nem véletlen, hogy karácsony és újév táján megnő az alkoholmérgezések száma is. Az ünnep alkalom a lelassulásra, de ugyanígy alkalom a kontrollvesztésre is. A különbség az egyéni jellemzőkön (pl. életkor, impulzivitás, hangulati állapot) túl nagyon sokszor éppen a családi háttér minőségében keresendő.

Diszfunkcionális családok

A család ugyanis egyszerre lehet védőháló és fojtogató kötelék is. A szaknyelv diszfunkcionálisnak nevezi azokat a családokat, ahol bizonyos tényezők megakadályozzák azt, hogy a rendszer (mert minden család rendszernek tekinthető) egészségesen működjön. Az alábbiakban olyan, diszfunkcionális családokra jellemző sajátosságokat olvashatunk, amik sok esetben szerhasználatra hajlamosíthatják a család tünethordozóját/tünethordozóit:

Negatív érzés és indulat mint tabu. Számos diszfunkcionális családban tapasztaljuk, hogy a negatív érzések (pl. harag, sértettség, féltékenység) kifejezése tabunak számít, vagyis a családi szabályrendszer tiltja ezek megélését, kommunikálását. A szerhasználat ilyenkor gyakran szolgálja az elfojtott indulatok felszínre engedését.

A negatív érzés tabu
©

Leválási, függetlenedési problémák. Gyakran fordul elő, hogy a család nem támogatja a tizenévesek vagy fiatal felnőttek érzelmi függetlenedését. Ilyen esetekben a fiatal szerhasználata leválási, önállósodási kísérletként is értelmezhető, ugyanakkor többnyire éppen ellenkező hatást vált ki, hiszen fokozott ellenőrzésre készteti a család tagjait.

Szerhasználat mint egyensúlyteremtő kísérlet. Feszült, a rendszer szétesésével fenyegető családi légkörben nem ritkán a tünethordozó családtag szerhasználata az, ami ambivalens módon egyensúlyt alakít ki a rendszerben. Hiszen az ő problémája (szerhasználata) a család közösen megoldandó feladatává válik, ami időszakosan elfedheti a fennálló krízist. Ugyanezen oknál fogva a család ki nem mondott előnye, ha fennmarad a szerhasználat, és vele együtt az egészségtelen egyensúly is.

Egybefolyó élettér. Evészavarok és szerhasználati problémák kapcsán is visszatérő háttérprobléma, hogy a családban nincsenek biztosítva az autonómia megélését lehetővé tevő, önálló életterek. Ahol a családtagok folytonosan rálátnak egymás minden rezdülésére. A függetlenségét kereső családtag ilyenkor sok esetben a saját testét éli meg az autonómia egyedüli színtereként: „legalább a testem az enyém, legalább azzal azt csinálok, amit akarok”.

Generációról generációra
©

A traumák átörökítése. A feldolgozatlan trauma drámai sajátossága, hogy generációról generációra képes átívelni. A bántalmazott, elhanyagolt gyermek sokszor válik önmaga is bántalmazó és elhanyagoló szülővé. Az addiktológiai betegek élettörténetében pedig rendre ismétlődő mintázat a traumatizáció.

Teljes dominancia. Azokban a családokban, ahol a szülői tekintély a gyermekek félelmén alapul, szintén gyakran alakul ki deviancia és önpusztításra való hajlam. Azok a gyermekek és tizenévesek, akik állandósult „fekete bárány” szerepben nőnek fel, jellemzően azonosulnak ezzel a szereppel, és valóban elkezdenek aszerint cselekedni.

Ha a mi családunk is ilyen

A család jelentősége tehát – akár pozitív, akár negatív értelemben – addiktológiai (a függőségekkel foglalkozó szakterület) értelemben is vitathatatlan. A szenvedélybetegek családtagjai ennek ellenére sokszor nem ismerik (f)el saját szerepüket a kialakult problémában. „Nem én piálok. Nem én drogozom. Akkor miért kellene nekem is terápiába járnom?”

Kialakult szerepek
©

Mit tehetünk, ha saját családi életünket is hasonló elakadások, berögzült szokásrendek jellemzik? Nos, kezdjük azzal, hogy ismerjük fel ezeket! Mert valójában ez a legnehezebb lépés. Beismerni, hogy a családban kialakult szerepek, szabályok károkat okozhatnak. A diszfunkcionális családok is egyensúlyra törekednek, csak éppen az egyensúlyt fenntartó erők a tünethordó családtagra nehezedve idővel jelezni fogják a rendszerhibát.

Családi kör családi kór nélkül

A következő lépés sem sokkal könnyebb. Miután felismertük a család működészavarát, segítséget kell kérnünk. A segítségkérés pedig változással fenyeget. És a változástól rettegünk. Ráadásul, ha megbontjuk az addigi egyensúlyt adó pilléreket, az egész épület összedőlhet. Újra kell építeni. Az építkezés rengeteg munka. Félünk a rengeteg munkától. Mégis megéri. Mégis van értelme szakértői segítséget kérni, és újraalkotni a családi rendszert. A jó hír, hogy van megoldás. Családterápiának hívják.

Ahhoz, hogy a karácsony valóban ünneppé váljon, és ne átvészelendő krízissé, ami szembesít minket saját életünk megoldatlan nehézségeivel, szükség van egy jól működő, támogató családi körre. Családi kórok nélkül.

Kapitány-Fövény Máté pszichológus

Érdekli az alkoholizmus lélektana és terápiája? Olvassa el a szerző most megjelent, Függőben című könyvét!

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely érzelmeinkkel, az érzelmi intelligenciával foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a Pszichológia Plusz párkapcsolati különszámmal. Aktuális számunkat meg is rendelheti.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Orbán és a csecsemők fái: régi terv, és rég tudják, hogy elbukik

Orbán és a csecsemők fái: régi terv, és rég tudják, hogy elbukik

144 napot kell várni egy szívbillentyű-műtétre

144 napot kell várni egy szívbillentyű-műtétre

Már több az egyéni vállalkozó, mint a cég Magyarországon

Már több az egyéni vállalkozó, mint a cég Magyarországon

Klímavédelmi akcióterv: a jelek szerint a kormány épp csak az érintettekkel nem egyeztetett

Klímavédelmi akcióterv: a jelek szerint a kormány épp csak az érintettekkel nem egyeztetett

"Élve megfőtt" félmillió kagyló Új-Zéland partjainál – videó

"Élve megfőtt" félmillió kagyló Új-Zéland partjainál – videó

Demeter Szilárd nem akarja, hogy Aczél Györgynek nézzék

Demeter Szilárd nem akarja, hogy Aczél Györgynek nézzék