HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Mindeddig nem igazán figyeltek fel erre a következményre.

A kamaszkori kockázatvállalásnak és a rázós élmények keresésének lehet nagyon pozitív mellékhatása is. Méghozzá az, hogy ezeknek az úgymond deviáns viselkedési formáknak a következtében növekszik a fiatalok szociális érzékenysége. Erre a meglepő következtetésre holland pszichológusok jutottak, akik nemrégiben a Child Development szakfolyóiratban publikálták eredményeiket.

A zűrös ivászatokat és egyéb viselkedéseket vizsgáló kutatók úgy találták, hogy ezek következtében az érintettek érzékenyebbek lesznek mások érzéseire, jóllétére, jogaira, ráadásul mindezeket a változásokat kapcsolatba tudták hozni agyi területek működésével is.

Mivel a tinédzserekről gyakran sztereotip, sommás véleménye van a felnőtteknek, ezért azt próbáltuk kideríteni, mi az, ami támogatja ebben az életszakaszban a lázadó, illetve a segítőkész viselkedést – magyarázta Neeltje E. Blankenstein, a Leideni Egyetem munkatársa. 210 fiatalt vontak be a vizsgálatba, akik 8 és 25 év közöttiek voltak, és négy éven át követték nyomon az életüket.

A rendszeres felmérések során a kutatók azt firtatták kérdőívek segítségével, hogy a résztvevők milyen gyakran keresik a szórakoztató, örömteli élményeket, illetve milyenek a társas készségeik (mennyire empatikusak, mennyire figyelnek mások gondolataira, hogyan foglalnak állást társaik vitáiban stb.). Miközben a fiatalok válaszoltak a kérdésekre, a holland tudósok mágneses rezonancia készülékkel azon agyterületeiket figyelték, amelyek kulcsszerepet játszanak a kockázatvállalásban, illetve a társas viselkedés szabályozásában.

Meglepő módon arra jutottak, hogy minél inkább lázadó és örömkereső egy kamasz, később annál érzékenyebb és nyitottabb lesz a körülötte élőkre. Sőt, mint a válaszokból kiderült, a tinédzserek – kívülről érthetetlen – kockázatvállalása már ebben az életkorban is olykor éppen mások érdekében történik.

A kutatók maguk is elismerik, hogy a kérdőíves vizsgálat eredményeit érdemes némi fenntartással fogadni, hiszen a laboratóriumi körülmények sok esetben nem hasonlíthatók össze a való életben követett magatartásmintákkal. Ráadásul a válaszokat torzíthatják azok a vélt vagy valós társadalmi elvárások, amelyeknek a fiatalok (is) meg akarnak többé-kevésbé felelni. Ugyanakkor az mindenképpen leszűrhető belőle – hangsúlyozza a kutatást vezető pszichológus professzor, Eva H. Telzer –, hogy a deviáns(nak tűnő) viselkedés hosszabb távon pozitív célokat is szolgálhat.

További kamaszkort érintő cikkeket olvashat a legújabb HVG Extra Pszichológia gyereknevelési különszámban. Keresse az újságosoknál vagy rendelje meg!

Ha most fizet elő a HVG Extra Pszichológia magazinra, 20% kedvezményt kap vagy választhatja azt is, hogy ajándékba kapja a Pszichológia dióhéjban című könyvet.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így lesznek szuperhősök a futárok

Így lesznek szuperhősök a futárok

Megmutatta az Audi új csúcsterméke, mit tud az autópályán – videó

Megmutatta az Audi új csúcsterméke, mit tud az autópályán – videó

Rákapcsol a Honor: sorra jönnek az új telefonok, köztük egy összehajtható is

Rákapcsol a Honor: sorra jönnek az új telefonok, köztük egy összehajtható is