HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

A gyermek személyisége, a családi környezet hatása, de akár a közös étkezések „élménytelensége” is állhat a válogatás hátterében. Milyen jelentősége van a testi érzetek tudatosításának az evési szokások kialakításában? Mennyit számít, hogy miként étkeztek a szülők gyerekkorukban? És mit nem szabad csinálni, ha mégis válogatós lenne a gyerekünk?

Az evés lelki ügy, és már a legkisebbeknél is jóval összetettebb lelki tevékenység annál, mintsem csak az éhség csillapításáról szólna.

Az étkezés párbeszéd és kapcsolódás, amelynek során a finomságok mellett rituálékkal, beszélgetéssel, gondoskodással is találkozunk.

Nehéz a mai, rohanó világban egészségesen táplálni a gyerekeket, ez sok tudatosságot, de rugalmasságot és kreativitást is kíván a szülőktől.

Még a jól evő gyerekeknek is vannak nehéz időszakaik, ezekre érdemes tudatosan készülni.

A gyerekek maguk is aktívan alakítják étkezési szokásaikat, képesek átélni ebben az alkotás, a kóstolgatás, a felfedezés örömét – engedjük ezt meg nekik, alkossunk velük közösen.

Ezek az elgondolkodtató, megnyugtató vagy épp inspiráló állítások mind Dénes Dóra új könyvéből, a Nincs olyan, hogy rossz evő című, most megjelent kötetből származnak. A szerző – aki funkcionális táplálkozási tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta, és nem mellesleg az Édes pofa blogon osztja meg tanácsait, gondolatait – azt tárta fel, hogy milyen összetett tevékenység a táplálkozás, amit számos testi-lelki tényező befolyásol és amikkel egy kisgyermekes szülőnek érdemes tisztában lennie, különösen, ha a piciről azt érzi, hogy válogatós – vagy inkább modern szakkifejezéssel: szelektív evő.

Olvassa tovább a cikket a HVG Pszichológia 360-on! Az első hónapban az előfizetés csak 5 Ft. Bővebben a lapról itt. Böngésszen egyedülálló pszichológiai Tudástárunkban!

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!