Carla Bruni, Nicholas Sarkozy francia elnök neje éppen az Élysée palotában sirathatja a first ladyk királynője címet. Nem csoda, Cindy McCain szóba sem jöhetett volna riválisnak, sőt még Sarah Palin sem. Na de Michelle Obama? Amerika legfrissebb első hölgye tényleg első a maga nemében.

© AP
A The Times angol napilap kitűnő újságírója, Sarah Vine szerint Michelle Obama tagadhatatlanul modern, posztfeminista, független, okos, magabiztos és annyira normális, hogy az már szinte arcpirító.

Nyugodtan bélyegezzük hétköznapinak a hölgyet, hiszen ez a jelző ma már bókot jelent a közélet Barbie-baba szereplői mellett, akik közül biztosan senki nem választotta volna azt a se nem szexi, se nem sikkes vörös és fekete ruhát, amelyet Michelle viselt a választás éjszakáján. És amelyet a divatdiktátorok már akkor részletesen szétkritizáltak, mielőtt az asszony több milliárd ember előtt Amerika first ladyjévé vált volna.

De Michelle Obamának nincs szüksége divatra, úgy tűnik, ő a megtestesült józanság, aki a győzelem csúcsán is képes a férje fülébe súgni, hogy elég kávét ivott már, és lám-lám, a férje még a világ tetején is hallgat rá, de ettől nem válik papuccsá. És ha ez nem elég, hát ott az érdem, hogy a női szavazók számát nézve, Michelle Obama mindenkit meggyőzött arról, hogy ez az elálló fülű, és vicces fejű pasas, ahogy a férjét sokan látják, a világ leszerethetőbb lénye, és ha ő Barackot választotta, akkor a férfi biztos befutó.

Ha jobban belemélyedünk a témába, az amerikai first ladyk evolúciója igen érdekes tényekkel szolgál. Egészen mostanáig két fajta változat létezett. Az egyik az ötvenes években megkövült modell, a kissé bárgyú mosolyogj és tűrjél típus, aki csupán díszítő elem, és az otthon melegét (na meg az adakozást) képviseli. Laura és Barbara Bush, Nancy Reagan és Mamie Eisenhower mind ezt a típust képviselték, nagy valószínűséggel közéjük tartozott volna Cindy McCain is. Noha néhányuk próbálkozott képben maradni, akármennyire úgy tűnt, hogy sikerült, és az események középpontjában állnak, a tényleges hatalomtól valójában mindig fényévekre voltak. Hogy példát is említsünk, Laura Bush Dosztojevszkij-rajongó, de ez soha nem jelenhetett meg a profiljában, hiszen a tanult és értelmes feleség árnyékot vetett volna a világ első emberére, vagy legalábbis kétséget hagyott volna afelől, hogy ki hordja a kalapot.

Ez pedig mindjárt el is vezet minket a második, a kettőt egyért típusú first ladyhez. Az ilyen típusú, velejéig liberális nőknek megvolt a saját karrierjük, a saját elképzelésük, és persze a saját életük. Eleanor Roosevelt és Hillary Clinton soha nem győzte kidomborítani egyéniségét annak ellenére, hogy a feladatot nehéz volt összehangolni a Fehér Házbeli helyzetükkel. Jackie Kennedy, aki maga volt az egyéniség és a stílus, és a Vouge magazin, a világ első számú divat kiadványa, még most is képes oldalakat szentelni neki, talán önmagában egy harmadik kategóriát alkot.

Michelle Obama úgy tűnik, ugyancsak egyedi lesz. A modern idők és az örökös amerikai teljesítmény kényszernek megfelelően megpróbálkozik a lehetetlennel. Összekombinálja a fenti három típusból a lényeget. Egyszerre lesz támogató, független, trend- és stílusalkotó.

Sarah Palin külseje, kampány felszerelése több mint 30 millió forintba került a támogatóknak. Michelle Obama ahelyett, hogy magát polírozta volna, teljesen közönségesen kijelentette, hogy a férje használhatatlan a ház körüli teendőkben. És e kijelentésével az amerikai asszonyok százezreinek szívét érte el. Olyan feleségek azonosultak vele, akik úgy érezték, attól, hogy világossá teszik, a férjük egy csődtömeg a háztartásban, még nem minősítik a férjük intelligenciáját vagy a teljesítő képességét az üzleti világban. Töretlenül kitartanak a pasas mellett, annak ellenére, hogy a fickó rosszul teljesít a zoknipárosítás területén.

Michelle Obama elkapta a megforduló áramlatot, és nem felfelé, hanem lefelé tekintett, ráérzett, hogy kisember módjára gondolkodni kulcsot jelent a sikerhez, és a közönség elhitte, hogy Obama közülük való.

Ezek után talán sokakat meglepetésként érhet, hogy Michelle Obama ügyvéd, mégpedig a szenvedélyes típus, akár csak Cherie Blair. 2004-ben, amikor Obama kulcsfontosságú beszédét adta elő a demokrata párt bostoni gyűlésén, Michelle mindenki számára hallhatóan annyit mondott férjének a tribünre lépés előtt: „Ne cseszd el, haver!” Tegnaptól mindannyian csak egyetérthetünk Mrs. Obamával.

Krisztina O’Brien

MTI Világ

Vádat emeltek Obama neonáci merénylői ellen

Vádat emeltek két fiatal amerikai neonáci ellen Tennessee szövetségi államban, amiért halálosan megfenyegették Barack Obamát még elnökké választása előtt - vált ismertté igazságszolgáltatási forrásból.

hvg.hu Világ

Obama: „a változás csak most kezdődik”

Miután magabiztos győzelmet aratott riválisa, a republikánus John McCain felett, Barack Obama beszédet intézett több ezer szimpatizánsához a chicagói Grant Parkban.

Vélemény

Hol szorít majd Obama elnöki cipője?

Obama győzelme után tömegével születnek majd az Obama-titok és -rejtély mibenlétét feltáró magyarázatok. Félő azonban, hogy a misztikum ködfüggönyével borítják majd a történéseket. Holott, ami a szavazóhelyiségekben végbement, nagyrészt törvényszerű volt. Nyár óta érződött, ami őszelőre eldöntetett, hogy Obama és a demokraták győzelemre vannak ítélve. Vállalván az utólag okos kommentátor szerepét, lássuk, miért. Illetve azt, hogy mi várható tőlük.

MTI Világ

Colin Powell is Obamát támogatja

Colin Powell, az első Bush-kormány külügyminisztere vasárnap közölte: a demokrata párti elnökjelöltet, Barack Obamát támogatja.

MTI Világ

Obama-láz Berlinben

Angela Merkel német kancellárral kezdett tárgyalásokat délelőtt Berlinben Barack Obama.

MTI Világ

Kenyában biztosak Obama sikerében

Kenyában parlamenti képviselők egy regionális repülőtér bővítését szorgalmazzák annak érdekében, hogy azon majd leszállhasson a remélhetőleg államfővé választott Barack Obamát szállító amerikai elnöki különgép.

MTI Világ

Sarkozy fogadta Obamát, a régi havert

Berlinből egyenesen Párizsba utazott péntek délután Barack Obama amerikai demokrata párti politikus. Megérkezése után fogadta őt Nicolas Sarkozy francia elnök az Elysée-palotában.

MTI Világ

Megoldhatatlan feladatokat örököl Obama?

Nehéz gazdasági helyzetet örököl Barack Obama és a demokrata adminisztráció, a gazdaság jövőre a legjobb esetben is csak stagnálni fog, és miközben takarékosságra volna szükség, Obama választói a körülmények gyors javulását várják. A piacok a demokraták gazdaságpolitikáját jobbnak minősítik, mint a vesztes republikánus koncepciót - összegezték gazdasági, piaci szakértők.

Timmermans: "Találkoznék Orbánnal"

Timmermans: "Találkoznék Orbánnal"

Késsel fenyegettek diákokat egy pécsi iskola udvarán

Késsel fenyegettek diákokat egy pécsi iskola udvarán

Videóval válaszolt a Párbeszéd az Orbán-rezsimnek

Videóval válaszolt a Párbeszéd az Orbán-rezsimnek

„A homoszexualitás nem betegség” – egy német miniszter felvette a harcot a „kigyógyító” terápiák ellen

„A homoszexualitás nem betegség” – egy német miniszter felvette a harcot a „kigyógyító” terápiák ellen

Saját halottjának tekinti Tandori Dezsőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma

Saját halottjának tekinti Tandori Dezsőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma

Több mint háromezren menekültek már magáncsődbe

Több mint háromezren menekültek már magáncsődbe